Zwartkopmeeuw 2e zomer broedend?

Gestart door laatvlieger, mei 07, 2009, 10:48:28 AM

Vorige topic - Volgende topic

laatvlieger

OP de camera's van http://beleefdelente.nl is ook een paartje zwartkopmeeuw te zien ( bij de grote sterns), het vrouwtje betreft een 3e kalenderjaar vogel. Komt het vaak voor dat deze vogels al tot voortplanting overgaan in hun 3e kalenderjaar?

Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Date Lutterop

Ik weet niet of het veel voorkomt. Maar een paar jaar gelden heeft hier op Griend een paartje gebroed waarvan minstens 1 van de partners een 3 kj vogel was. De eieren zijn toen niet uitgekomen. Ook nu is er, naast een aantal vogels in adult zomerkleed, een 3 kj Zwartkopmeeuw aanwezig die op basis van het gedrag mogelijk al eieren heeft.

Groet,

Date


laatvlieger

Oké bedankt! Het komt dus vaker voor. Om hoeveel zwartkopmeeuwen gaat het ongeveer op Griend? OM een beetje een beeld te krijgen.

Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Date Lutterop

Dat aantal varieert van 0 tot 3 broedparen. Het eerste broedgeval was, even uit mijn hoofd, in 1999. Ze willen in het voorjaar wel graag midden in de kokmeeuwkolonies gaan zitten, maar dat vinden de Kokmeeuwen vaak geen goed plan. En je begint natuurlijk niet veel als enkele Zwartkopmeeuw tegen 35.000 paar Kokmeeuwen...

Momenteel zijn er minstens 2 paren aanwezig, die nu zo'n beetje aan de leg moeten zijn.

Groet,

Date


Klaas van Dijk

hoi allemaal,

Tussen de Kokmeeuwen op het Veluwemeer broeden ook enkele paren Zwartkopmeeuw en ook daar zitten soms 3KJ exemplaren tussen. M.i. hebben we er een aantal jaren geleden (of vorig jaar) een duidelijke 3KJ op het nest gevangen. Gister hier een ongeringde Zwartkopmeeuw op het nest gevangen (alles altijd samen met Frank Majoor). De vogel van gister leek adult, maar de buitenvlag van P10 (de buitenste handpen) was zwart (links en rechts). Dus ook een 3KJ?

Groetjes, Klaas

Ies Meulmeester

#5
Citaat van: Klaas van Dijk op mei 07, 2009, 17:56:42 PM
Gister hier een ongeringde Zwartkopmeeuw op het nest gevangen (alles altijd samen met Frank Majoor). De vogel van gister leek adult, maar de buitenvlag van P10 (de buitenste handpen) was zwart (links en rechts). Dus ook een 3KJ?

Of een 4e kj.... heb je een foto Klaas? Overigens heeft een adulte Zwartkopmeeuw ook vrijwel altijd een smalle zwarte rand op de buitenvlag van p10, alleen valt dit vaak niet erg op in het veld. Bij bijvoorbeeld deze vogels is dit goed te zien:
http://www.gull-research.org/melanos/mediterranean4hv.htm
http://www.gull-research.org/melanos/mediterranean50a.htm

En voor de liefhebbers:
http://www.gull-research.org/melanos/mediterraneans.htm

Albert de Jong

Citaat van: laatvlieger op mei 07, 2009, 10:48:28 AM
OP de camera's van http://beleefdelente.nl is ook een paartje zwartkopmeeuw te zien ( bij de grote sterns), het vrouwtje betreft een 3e kalenderjaar vogel. Komt het vaak voor dat deze vogels al tot voortplanting overgaan in hun 3e kalenderjaar?

Ziedaar, een bijna kant en klare onderzoeksvraag! Van Spaanse keizerarenden (en ongetwijfeld meer soorten) is bekend dat ook gemengde paren subadult x adult tot broeden komen. Daarvan is het broedsucces kleiner. Is er meer meer bekend over onvolwassen broedende meeuwen en hun succes?
Openlijk liefhebber van meeuwen en ganzen.
Werkt bij Sovon als communicatiemedewerker.

Klaas van Dijk

#7
hoi Ies,

Bedankt voor je reactie en de link met de foto's. Dus je denk dat dergelijke vogels gewoon als >3KJ zijn te klassificeren? Ik heb gewoon niet zoveel ervaring met Zwartkopmeeuw, en al helemaal niet met ZKM in de hand. En natuurlijk hadden we er achteraf beter op moeten letten. Maar ja, dat is achteraf praten.... En we hadden beperkt tijd, want we moesten voor donker ook nog een ander eilandje bezoeken, tellen, vangen etc. Ook geen foto's, want camera's thuisgelaten....

Wel was ik blij dat ik nu een nest van een Zwartkopmeeuw kan herkennen. We hoorden wel een vogel roepen (tussen de vele honderden Kokmeeuwen), maar het nest (één nest temidden van 500 of zo nesten van Kokmeeuw) vinden is niet al te eenvoudig. Ach, de vogel heeft natuurlijk een stalen VT ring en een mooie kleurring gekregen, dus wie weet zie je hem nog wel eens.

Albert, ik twijfel er geen moment aan dat ook bij ZKM het broedsucces van 'firstbreeders' lager zal zijn dan het broedsucces van ervaren broeders. En ongetwijfeld is dit ook het geval bij een paar waarbij de ene partner een 'firstbreeder' is en de andere partner een ervaren broeder. Misschien is dit allang bekend. Zoek via bv. Google maar eens op 'Drieteenmeeuw' en 'Coulson', dan zul je ook een hele rij publicaties over dit soort zaken vinden bij Schotse Drieteenmeeuwen (allemaal prachtige, gedegen artikelen).

Groetjes, Klaas

Thijs Fijen

Ies,
Ik las het pas ook al ergens en wist het toen ook al niet. Vandaar de vraag aan jou: hoe herken je 4e kj Zwartkopmeeuwen?
Thijs Fijen

pwolf

Citaat van: Thijs Fijen op mei 10, 2009, 20:45:33 PM
Ies,
Ik las het pas ook al ergens en wist het toen ook al niet. Vandaar de vraag aan jou: hoe herken je 4e kj Zwartkopmeeuwen?
even in plaats van Ies, 4kj herken je bijna nooit met zekerheid of je zou ook de kleurring moeten aflezen. Sommige 4kj hebben ook op p8-9 (de één-en twee-na-buitenste handpen)  zwarte tekening, soms alleen op p9. Da's in ieder geval de kleine minderheid. Vogels met een handpentekening zoals op bijgevoegde plaat zijn vermoedelijk allemaal 4cy maar wellicht dat er een paar hele snelle 3cy nét zo uit kunnen zien, daar is nog geen bewijs voor in devorm van een geringde 3cy met zo'n vleugel.

groeten, pim
Pim Wolf, Vlissingen