Vogelkijkhutten & volgevreten muizen!

Gestart door Pim, januari 30, 2005, 23:41:25 PM

Vorige topic - Volgende topic

Pim

De afgelopen dagen even in vogelvlucht. Donderdag (27-01-2005) nam ik de trein naar Voorburg nabij Den Haag om een adapter te kopen die mijn digitale camera en telescoop haarfijn met elkaar kunnen verbinden. De winkels die dit verkopen zijn schaars en de betreffende winkel in Voorburg staat goed bekend onder vogelaars. De koop verliep vlotjes en al snel stond ik te wachten op de bushalte terwijl zeven gifgroene halsbandparkieten over mijn hoofd scheerden. Deze zeer uitbreidende exoot kwam op mijn oude woonplek te Amsterdam-Noord zeer veelvuldig voor, soms vlogen er in de avond >100 naar hun gezamenlijke slaapplaats in bijvoorbeeld het Flevopark of elders.

Bij de halte Kniplaan, de zogenaamde vogelboulevard van Leidschendam, stapte ik uit de duffe lijnbus. Op het weiland tegenover een kassencomplex (o.a. voor orchidee├źn) zaten Nijlganzen, Canadese ganzen, grauwe ganzen en enkele brandganzen. Als je de brug over bent loop je al snel langs recreatiegebied de Vlietlanden, vanuit het riet hoorde ik enkele baardmannetjes. Toen ik naderbij kwam vermenigvuldigde het geluid zich vele malen en zaten in de rietstengels vele baardmannetjes, toen de groep iets verder vloog kon ik ze goed tellen, het waren minimaal 32 exemplaren. Meestal zijn ze in het grauwe weer niet zo actief.

Ik kwam langs de uitkijktoren en liep naar de vogelkijkhut De Vogelknip, met uitzicht over de Starrevaart. Een bijzondere vogelkijkplek met de snelweg zoemend in je rug. Toch voor veel vogels een pareltje in een zeer dicht bevolkt gebied. Op de plas zwommen minimaal 2300 smienten en later kwam nog een groep van zeker achthonderd exemplaren erbij vanuit De Vlietlanden. Met drieduizend exemplaren waren ze op volle oorlogssterkte! Tussen de smienten was het goed zoeken naar de rosse stekelstaarten, ik telde zeven woerden met een smurfblauwe snavel. In Zuid-Amerika heb ik deze ook fraai kunnen zien, daar zijn ze inheems. Verder enkele brilduikers, een pleisterend mannetje grote zaagbek, pijlstaarten, wintertalingen, slobeenden, krakeenden en bergeenden. De krenten in de grijze brei waren een drietal zwarte ruiters in winterkleed en een fraaie geoorde fuut (ook nog in het winterkleed).
Zeven kleine zwanen kwamen aangevlogen en een rietgors zat in zijn vertrouwde rieten wereld.

Zaterdag (29-01-2005) bracht ik een bezoek aan de Kennemerduinen (Nationaal park nabij Bloemendaal). Vanaf de ingang Koevlak (goed te bereiken met auto en bus 81 vanaf station Haarlem) wandelde ik naar het Vogelmeer, maar niet voordat ik een kijkje nam bij het Spartelmeer. Zeven nonnetjes zwommen in rechte lijn en de grote verrassing was een roerdomp die over dit duinmeer vloog en in het riet neerstreek. Vanuit de vogelkijkhut (Schouten's vergezicht) aan het Vogelmeer zag ik een groep wintertalingen, enkele bergeenden, maar het leukst waren de twee Canadese ganzen die voor de hut zwommen. Een waterral gilde luid rechts van de kijkhut, ik zag deze geheimzinnige vogel tussen de dichte begroeiing wandelen.

Op een kleurloze duintop foerageerde een reebok, ik ontdekte hem doordat hij met zijn witte kont mijn kant opstond anders had ik hem zeker niet gezien. De wandeling naar de vogelkijkhut aan het Duinmeer kostte heel wat stappen, maar na een uur was is er dan toch. Twee kerngezonde konijnen veraangenaamden deze wandeling.  Deze vogelkijkhut van Natuurmonumenten is in de wintermaanden een oase van rust, op het meer slechts een tweetal dodaars, enkele eenden en zilvermeeuwen. In de zomermaanden kun je hier geoorde futen aantreffen.

De laatste loodjes voerden me over het Noordzeestrand richting IJmuiden, het was inmiddels nog grauwer geworden en er viel een wintermix van regen en hagel. Het Kennemermeer was dan ook niet echt de moeite waard (meeuwen en enkele brilduikers) en toen de bus naar Amsterdam klaarstond liet ik zelfs de Zuidpier links liggen.

Vanmorgen (30-01-2005) even op de fiets gesprongen naar de Lepelaarhut (Almere). Een grote groep wilde zwanen (32 exemplaren) maakten het de moeite waard en vooral als je je ogen sluit (niet met anderen erbij doen...) kan hun geluid erg prettig zijn. Tussen de Hoge en Lage Vaart is een nieuw fietspad aangelegd langs het Vaartbos en De Vaartsluis, best een leuke route, maar het gaat wel altijd ten koste van een stuk natuur. Op het Trekvogelveldje zat een witte kwikstaart, niet echt wereldschokkend nieuws.

Toen we 's avonds in de schuur aankwamen hoorden we een angstaanjagend gekrabbel, na enig zoeken merkte ik dat het vanuit een emmer kwam. In deze emmer bewaarde ik vetbollen voor de vogels in de tuin. Ik raapte al mijn moed bijeen en keek in de huishoudemmer. Hier zaten maar liefst negen volgevreten huismuizen. De schatjes heb ik in de tuin vrijgelaten en het vogelvoer bewaar ik nu binnen. De tiende muis had het er minder goed vanaf gebracht en lag dood in de gieter........!
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

-Arthy-

Je muizen zijn DOL op vetbollen
Wij verkopen ze in de winkel, en dan staan de pallets waarop ze geleverd worden wel eens buiten.
Moet je eens kijken hoeveel muizen er dan onder die pallets zitten, dat zijn er geen 10 maar eerder 20-30.
En snel dat ze zijn !
Rick Gevers

thijs

Heb je nog foto's gemaakt of had je je camera en/of scoop niet mee?

Thijs

PS zondag zelf een Kuifduiker, dode Grote Bur, veel Patrijzen en veel ganzen (zonder dwerggans), maar geen zin om een verslagje te schrijven. Verder vast wel wat meer (61 soorten), maar 'k weet 't allemaal niet meer...
Thijs Udo
VWG Alkmaar

Pim

#3
Op dat soort unieke momenten denk ik natuurlijk niet aan mijn digitale camera, de muizen meteen losgelaten. Een enkele schoot gelijk weer de schuur in!! :lol:

gr. Pim J.
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl