Jakhals komt vanuit zuid oost europa richting het westen

Gestart door Freek Verkerk, april 21, 2009, 11:43:59 AM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

om wat bekender te worden met de soort: ik zag gisteren tot mijn verbazing dat Burgers ZOO Europese jakhalzen heeft en dat die ook overdag goed te zien zijn.

Het is een hele groep, een stuk of 7, met - wat ik in 10 minuten zo snel even kon zien - flink wat onderlinge spanningen. Ik vermoed een paartje met jongen die eigenlijk al op eigen benen hadden moeten staan kwa leeftijd. Maar dit is wel een leuke gelegenheid om flink wat interacties tussen de dieren te kunnen zien.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Cygnus

De dode schapen die eerder werden gevonden in de Ooijpolder blijken slachtoffer te zijn geworden van een Jakhals.
https://www.nu.nl/dieren/6090244/voor-het-eerst-aanval-van-goudjakhals-op-schapen-in-nederland-vastgesteld.html

Dit betreft het 4e bewezen geval van een Jakhals in Nederland. In het krantenartikel wordt wederom gemeld dat de Jakhals zelden schapen aanvalt, wat niet in overeenstemming is met ervaringen in andere landen.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

tekenaar

Jakhals wordt vaak beschuldigd van schapen aan te vallen, maar bewijs is meestal niet overtuigend. Ze zijn niet veel groter dan een vos: een volwassen schaap is voor een jakhals een hele grote prooi. Lammeren kan i.d.d. beter.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

peterv

Dat vossen en jakhalzen een schaap kunnen pakken is mij al lang bekend. Het probleem met schapen is dat er regelmatig dieren verwentelen (op de rug liggen) en niet zelfstandig weer overeind kunnen komen. Die schapen zijn voor vos of jakhals een gemakkelijke prooi. Het is daarom bij het beoordelen van dode schapen ook altijd nodig om te weten of zo'n schaap actief is aangevallen en gedood of meer (al of niet nog levend) als aas is aangevreten. Hoe dit in de Ooijpolder zit weet ik niet. Voor meer info zie bijvoorbeeld: http://mulder-natuurlijk.nl/publicaties/rapporten/Schapen%20en%20vossen%20in%20Waterland.pdf
Peter Venema


jva

Jelle

Cygnus

Citaat van: Yanick op februari 26, 2022, 13:18:28 PM
Jakhals in Fryslan:
https://www.youtube.com/watch?v=jdsYucriYIA

De eerste echt goede beelden van een Jakhals in Nederland. Voor een Jakhals gedraagt dit dier zich uitzonderlijk relaxed. Daarom is mijn indruk dat dit exemplaar daar al een tijdje moet zitten.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema