Cladonia's op de Hoge Veluwe (deel 3)

Gestart door Taka, mei 27, 2006, 15:32:24 PM

Vorige topic - Volgende topic

Taka

grote versie
foto 1


grote versie
foto 2


grote versie
foto 3

grote versie
foto 4

Ik zie verschillen tussen diverse exemplaren, de voorste (scherp op foto 4) is anders dan de achterste (scherp op foto 2 en 3). Maar misschien is het toch allemaal wel dezelfde soort. Waar ik aan denk is Cladonia grayi en/of Cladonia ramulosa. Beide soorten schijnen nogal variable te zijn.

(Sybe)

Corryabbink

#1
Hallo Taka,

Een prachtige collectie foto's. Allemaal Rafelig bekermos(Cladonia ramulosa)

Als je de sleutel volgt van de BLWG kom je niet verder dan punt 13. De bekers van de soort waarvan jij dacht dat het misschien C.grayi zou kunnen zijn hebben een totaal andere vorm dan C.grayi. Deze zijn bovenaan ingescheurd en de beschorsing klopt ook niet.


Wel zie ik in de rechterhoek(foto 2,3 en 4) iets liggen dat vanuit de verte op Varkenspootje lijkt(Cladonia uncialis) maar dat kan ook iets anders zijn. Die soort groeit nl. meestal op kalkarm zuur zand.
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

Taka

Dat punt 13 is inderdaad cruciaal. Ik had Rafelig bekermos ook nog nooit ergens als zodanig herkend, dus zocht nog visuele ondersteuning. Daarbij keek ik ook naar deze twee foto's: http://www.waarneming.nl/foto_details.php?id=19373 en http://www.waarneming.nl/foto_details.php?id=19374 die als Cladonia grayi staan vermeld. Die hebben namelijk wat betreft vorm wel wat weg van datgene wat er op mijn foto's staat.  
(Sybe)

Corryabbink

Hallo Taka,
Je hebt goede ogen. Ik heb de zaak nog weer eens bekeken.
Zo oppervlakkig bezien heb je gelijk. Als je echter naar de bekers zelf kijkt zie je duidelijk verschillen. De foto's op de voorbeelden die je gaf zijn spruiten die op oude bekers staan en je ziet eigenlijk nauwelijks wat er onder de spruiten aanwezig is. Behalve op deze:

http://www.waarneming.nl/foto_details.php?id=19374

daar zie je aan de rechterkant een beker die op de oude beker gevormd en niet ingescheurd is.

Dan de vorm: de vorm van jouw bekers is duidelijk anders. De podetiĆ«n zijn sierlijk, rank en slank onder de beker en vrij hoog.  Die vorm heeft Bruin bekermos nooit.

De enige die er wat vorm betreft nog op lijkt is Kopjesbekermos maar die zou ik op basis van deze foto's niet als zodanig durven benoemen. Het exemplaar op de foto is al een oud exemplaar en dus niet erg betrouwbaar.  In het veld zou je zo'n twijfelgeval kunnen controleren. De bekers van Rafelig bekermos hebben een wasachtig merg en voelen niet stevig aan in tegenstelling tot de andere soorten.
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"