Cladonia's op de Hoge Veluwe

Gestart door Taka, mei 26, 2006, 10:48:47 AM

Vorige topic - Volgende topic

Taka

Op Hemelvaartsdag een dagje naar de Hoge Veluwe geweest. Het Otterlose Zand is vergeven van de Cladonia's. Ik op mijn knietjes met mijn camera - het valt niet mee om ze goed in beeld te brengen. Hier een kleine selectie van de foto's. Sommige denk ik te weten, andere niet. Alle foto's weer gehost op flickr.com.

(grote versie)
Cladonia coccifera, Rood Bekermos (?)
Het korstmos links in beeld weet ik niet.

(grote versie)
Cladonia coccifera, Rood Bekermos (?)
Op de voorgrond, onscherp, staat een andere Cladonia. Geen idee welke, maar het is zo ook lastig te zien.

(grote versie)
Cladonia coccifera, Rood Bekermos (?)


(grote versie)
Het gaat me om de bruinige steeltjes (aan de voet groenig) in het midden van de foto. Wel een Cladonia lijkt me, maar ik weet niet welke.

(grote versie)
Cladonia floerkeana, Rode Heidelucifer



(Sybe)

Corryabbink

Hallo Taka,

Het zijn prachtige foto's. Dat kost tijd om zoiets in beeld te brengen.

no. 1 Rood bekermos met ernaast waarschijnlijk Bruin bekermos(C.grayi)

no.2 Rood bekermos met op de achtergrond Rode heidelucifer. De cladonia op de voorgrond lijkt op Varkenspootje (Cladonia uncialis) maar dat is zo onmogelijk te determineren.

no.3 Rood bekermos

no.4. Moeilijk om van een foto te doen. Zo kan ik niet zien of de oksels open of gesloten zijn. Idem de bovenkant van de podetiƫn die kunnen nl. ook open zijn.
Zo op het oog lijkt het op Girafje(Cladonia gracilis) maar dat is natuurlijk niet 100% zeker.

no. 5 Rode heidelucifer.

Het is wel aan te raden je enigszins op de hoogte te stellen van bepaalde kenmerken die bekermossen kunnen hebben. Deze kenmerken zijn nl. van belang voor het op naam brengen. Hoewel het zonder reageermiddel nooit waterdicht zal zijn.

Als je hier eens rondneust kun je er bij de volgende foto's rekening mee houden wat er zoal in beeld gebracht zou kunnen worden voor een goede determinatie.

http://www.biodiv.nl/lichens/index-nl.htm
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

Taka

Dank je Corry.

Ik ben in het bezit van de Veldgids Korstmossen en die gebruik ik natuurlijk. Daarin ontbreekt echter een determinatietabel. Ik was nog niet eerder op het (toch voor de hand liggende) idee gekomen om de tabellen die op internet staan uit te printen en mee te nemen in het veld. Dat ga ik nu maar eens doen.

Wat betreft chemische reacties: daar ga ik me wel eens aan wagen. Gaat dat mbv een klein mobiel laboratorium of is het een kwestie van de korstmossen meenemen naar huis en daar aan de slag gaan?

Korstmossen zijn boeiend, maar ik moet zeggen dat het niet meevalt om tussen de overweldigende hoeveelheid mogelijke soorten er de juiste uit te pikken. Voor een groot deel is het ervaring, hoe meer je gezien heb, hoe sneller je weet waar je moet zoeken en waar je op moet letten. Ik ben echt nog een beginner. Dus ik hoop dat je af en toe naar mijn foto's wil kijken en je licht er over wil laten schijnen. Ik vind het wel super dat je het hier doet.
(Sybe)

Corryabbink

#3
Hallo Take,

Meestal kijk ik goed in het veld naar b.v. of ze grondbladen hebben, enz. enz.

Dan verzamel ik iets materiaal in een convoluutje zet er de gegevens op:
datum, coƶrdinaten, standplaatskenmerken enz.

Het testen met reageermiddelen doe ik thuis.

Mijn kennis op (korst)mossengebied is ook lang niet compleet en je moet het maar zo bekijken dat in het land der blinden eenoog koning is :D
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"