Waarneming 2.0

Gestart door wouterbosgra, april 06, 2009, 10:39:39 AM

Vorige topic - Volgende topic

wouterbosgra

Ok, ik besef dat dit een grote is die niet even 1-2-3 zal worden gerealiseerd. Maar ik denk wel dat het een enorme aanvulling voor waarneming.nl zou zijn waar heel veel mensen blij van zouden worden: Wat meer features op het sociale vlak! Ik ben ervan overtuigd dat dit het toch enigszins 'droge' waarnemingen invoeren en opzoeken wat smeuiger maakt, de site een stuk leuker om te lezen voor niet-hardcore natuurfanaten en op die manier en grotere doelgroep bereikt en het invoeren van waarnemingen bevordert.

Ik denk bijvoorbeeld aan:
- De drempel voor reacties op waarnemingen verlagen. Nu wordt deze functie vooral voor admins gebruikt en als je als gewone gebruiker wil reageren krijg je een afschrikkende melding. Maar hoe vaak zou je wel niet even iemand willen feliciteren met een nieuwe soort, of aanwijzingen naar de plek willen vragen. Waar kan dit beter dan onder de waarneming zelf?
- Uitgebreider gebruikersprofiel. Ik denk dat er een boel gebruikers zijn die bijv wel een foto'tje zouden willen uploaden, en bijvoorbeeld een korte introtekst over zichzelf willen schrijven. Verder lijken uitgebreidere stats me leuk, en misschien wel een blogfunctie? Misschien zelfs leuk om deze pagina onder een eigen (sub)domein bereikbaar te maken: www.gebruikers.waarneming.nl/gebruikersnaam. Op die manier creeer je persoonlijke pagina's die makkelijk door te geven zijn.
- Opnemen van excursieverslagen, deze kunnen worden gekoppeld aan gebieden en een soortenlijst van die dag bijv. En aan de gebruiker / gebruikerspagina natuurlijk. Op die manier kun je al je avonturen in een bepaald gebied delen, bovendien is deze manier van "invoeren" misschien ook leuker voor kinderen/gezinnen/niet hardcore natuurfanaten / ouderen / digibeten. Ik merk dat er bijv nog een heleboel mensen zijn die wn te ingewikkeld vinden, maar wel zo nu en dan een excursieverslagje op de lokale mailinglijst zetten.
- Nog even een longshot omdat ik snap dat ik nu wel heel ver richting hyves ga: Het maken van een 'bekendenlijst', die gekoppeld kan worden aan alerts. Hoeveel mensen checken wel niet af en toe de waarnemingen van vrienden en bekenden? Handig als dat middels een directe link op je eigen pagina kan. En middels alerts. Ok, misschien ga ik nu echt te ver, maar ik gooi het maar gewoon in de groep :)

Natuurlijk zitten er een hoop kanten aan deze richting die goed moeten worden overdacht. Als je meer sociale aspecten toevoegt kun je je afvragen of het bijv niet te belastend wordt voor de server, of het past binnen de doelstellingen van de Stichting, en ook welke impact het heeft op de moderatie (ruzies, misbruik).

Over de server kan ik niet oordelen, maar in principe is dit iets wat volgens mij altijd overkomen kan worden, omdat het een technisch probleem is: evt kan de servercapaciteit worden uitgebreid. Wat betref doelstellingen denk ik dat het laagdrempeliger maken van de site en het bevorderen van invoeringen van grote toegevoegde waarde voode stichting zouden moeten zijn. Maargoed, ik ga er natuurlijk niet over :) Moderatie vergt denk ik een bredere inzet van admins. Om die te ontlasten zou je een extra gebruikersnivo kunnen toevoegen onder de admins die bijv alleen de reacties kunnen modereren. Hiervoor is minder specialistische soortenkennis nodig en meer 'common sense'. Op die manier ontlast je de admins, en kun je een beroep doen op een veel grotere groep gebruikers: Bijv gebruikers die al langer dan 2 jaar actief zijn op de site en het forum, ik noem maar wat.

Mocht dit een richting zijn die wn niet wil inslaan, en zich beperken tot het registreren en ontsluiten van waarnemingen, dan wil ik bij dezen pleiten voor een API, zodat er mashups kunnen worden gemaakt: Andere sites die een data kunnen uitwisselen met wn. Ik denk bijvoorbeeld aan een wordpress-plugin die je laatste waarnemingen of soortenlijst ophaalt, en ik zou zelf zeker overwegen om bovenstaand project op te pakken middels een API zodat je verschillende 'inteface-schillen' om het registratiegebeuren kunt maken.

Zo, ik heb mijn ei gelegd! :)

Andre321

#1
Als je echt niet langer kunt wachten..er is een waarneming.nl Hyves en een Observado.org facebook item.
Vroeger hadden we nog iets van een lichtkrant.

wouterbosgra

Hehe nou eerlijk gezegd ben ik zelf niet zo van de Hyves en facebooken :)

hiskodevries

en je kunt jouw waarnemingen al delen via rss met je vrienden.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

hdijk

Interessant 'ei', al vind ik het zelf wel fijn dat het een beetje 'zakelijk' is (en hopelijk blijft). Ik neem aan dat de dingen die je noemt (groten)deels buiten de doelstelling van waarneming.nl vallen?
Hendrik Jan van Dijk