Beer in Duitsland

Gestart door Peter Lubbers, mei 24, 2006, 20:42:25 PM

Vorige topic - Volgende topic

Peter Lubbers


Duitsland verwelkomt bruine beer

(Gepubliceerd op maandag 22 mei 2006)

Voor het eerst sinds 1835 loopt in Duitsland een wilde beer rond.
Het dier is uit Italiƫ of Oostenrijk afkomstig en vertoeft nu in de Beierse Alpen, zo bericht de Duitse afdeling van het Wereld Natuur Fonds.

Welkom

De aanwezigheid van de beer op Duits grondgebied is vastgesteld aan de hand van sporen, berenharen en karkassen van schapen. Volgens de BBC zijn zondag zeven van dergelijke karkassen in Garmisch-Partenkirchen gevonden. De laatste waarneming dateert van afgelopen donderdag, nadat de beer in het grensgebied met Oostenrijk een bijenkorf had vernield.

Ondanks de schade die de beer heeft veroorzaakt, heeft Beieren bij monde van de Beierse minister voor Milieu, Werner Schnappauf, de bruine beer welkom geheten. Hij liet weten dat mensen niet bang voor de beer hoeven te zijn en dat experts uit Oostenrijk hebben verklaart dat de beer voor mensen geen direct gevaar vormt.

Ook lokale jagers lieten zich positief over de terugkeer van de beer uit, al waarschuwden ze wel voor de schade aan de landbouw die de zwaargewichten kunnen veroorzaken.

Het Duitse WNF raadt wandelaars in het gebied wel aan om zingend door de bossen te lopen, zodat de beer niet onverwacht met mensen wordt geconfronteerd en zich bedreigd voelt.

Vangen en weer loslaten
Het dier heeft zich de afgelopen dagen volgens het WNF weinig schuw gedragen, wat mede een aanleiding is om de zwervende beer te vangen. Dan kan tevens de afkomst achterhaald worden. Het gevangen dier kan dan voorzien worden van een zender om zijn hals, zodat de bewegingen van de beer met behulp van GPS in kaart kunnen worden gebracht na zijn vrijlating.

Waar de beer oorspronkelijk vandaan komt, is vooralsnog onduidelijk. Oostenrijk lijkt de meest logische optie, aangezien daar een berenpopulatie van circa dertig stuks voorkomt. Die liggen echter niet vlakbij de grens met Beieren. Een andere mogelijkheid is Trentino in Italiƫ, waar eveneens een klein aantal bruine beren leeft.

Leuk he?
lees nu hieronder


'Wilde beer Beieren moet afgemaakt'
AMSTERDAM - De wilde beer die momenteel ergens in Duitsland rondloopt, de eerste sinds 1835, moet worden gedood of gevangengenomen omdat hij mensen zou kunnen aanvallen. Dat heeft de regering van de deelstaat Beieren maandag gezegd.

De beer is vermoedelijk in het wild uitgezet bij het Italiaanse Trentino en werd afgelopen weekeinde voor het eerst in Beieren gesignaleerd. Het jonge mannetje, dat zo'n honderd kilo weegt, is waarschijnlijk de Alpen overgestoken op zoek naar een paringspartner.

De beer heeft enkele schapen gedood en een aantal kippen opgegeten. Dat doet vermoeden dat hij geleerd heeft voedsel te zoeken bij huizen. Het dier is "overduidelijk door het dolle heen" aldus de Beierse milieuminister Werner Schnappauf.

(telegraaf maandag 22 mei!!!)

Hmm het klimaat voor beren verandert snel bij onze buren vind je niet
en net een dag later....

2. In Frankijk zijn de schapenboeren zeer pissed dat Het Franse WNF 5 beren heeft uitgezet!! ...wel 5!!! Erg he??

20.00 journaal ned 2, 23 mei

Laat Bruno maar even wachten dan, ook al is het voor mij het machtigste landroofdier, die hier toen er nog ruimte was voor hem zeker thuishoorde.
Maar ja..

huysse

Nadat besloten was om hem af te schieten is hij vervolgens spoorloos verdwenen!

Marijke

marcel123

Dat zou ik ook doen als ik die beer was! Eigenlijk had ik die andere sporen (bijenkorf, schapen) ook spoorloos gemaakt.... ;)  

Jeroen Nagtegaal

zeker afgeschotene door een boze boer, zal me niks verbazen, net als in de Franse pryneen.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Freek Verkerk

#4
Het dier komt vrijwel zeker uit een herintroductieproject in het italiaanse Trentino. Dat is zeer succesvol met vele jongen. Dit jaar al 3 moeders met jongen! Vorig jaar is een afstammeling hiervan al opgedoken in Zwitserland en sinds kort loopt er hiervan een beer in het Oostenrijkse Voralberg (JJ2) en een andere is kennelijk ongemerkt direct doorgelopen naar duitsland en heeft daar in korte tijd 7 schapen gedood plus nog wat bijenkorven vernield ofzo. Ze hebben nu een afschotvergunning afgegeven. Het zijn allemaal jonge mannetjes. Beren lopen rustig 30 km per dag en het terrein is ook niet wat we in nederland gewend zijn, dus ze kunnen makkelijk enkele dagen tot weken uit zicht blijven.

Als je Frans kunt lezen kun je dit franse verhaal over de herintroductie van beren in Trentino lezen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

tekenaar

Het is steeds weer een probleem wanneer grote roofdieren (en kleine roofdieren, zoals vossen) opduiken in gebieden waar ze lange tijd afwezig zijn geweest. de plaatselijke bevolking schrikt zich rot en er gaan allerlij spookverhalen rond. Op zich is het normaal dat beren (als oppurtunistische omnivoren) schapen eten, wanneer die schapen ergens zonder toezicht in een weitje staan (meest achter gebrekkige hekjes). Dat wil niet zeggen dat de betreffende beer heeft geleerd in menselijke omgeving voedsel te zoeken. Daarvan is m.i. pas sprake wanneer een beer over een langere tijd regelmatig tussen huizen doorloopt. Zulke beren komen dan vrijwel dagelijks in een bepaald dorpje of stadsdeel waardoor de kans op ontmoetingen met mensen erg groot is. Gevolg is dat de beren geleidelijk aan leren dat ze niet bang hoeven zijn voor mensen (sommige mensen gaan ze zelfs voeren). Uiteindelijk worden jonge beren groot (gaat vaak om beren van 1-1,5 jaar oud) en dan worden mensen bang voor ze. Gevolg: afschot. In Slovenie worden elk jaar om deze reden beren geschoten, dit jaar in mijn directe omgeving al vijf exemplaren. Een paar dagen geleden vond ik verse prenten op 30 meter van mijn huis, dit maal een vrij groot exemplaar (volwassen, dus). Zodra hij zich vaker laat zien wacht hem hetzelfde lot.

Schapen eten is grotendeels te voorkomen met schrikdraad en/of bewakingshonden en/of 's nachts binnen sluiten. In feite dus zoals het vroeger-met-de-herder overal werd gedaan. Subsidies voor gegeten schapen lossen weinig op want sommige schapenboeren gaan daarop speculeren (laat de beren de schapen maar opeten: dat scheelt weer een hoop gedoe met naar de slacht brengen en dan is er evengoed aan die schapen te verdienen). Bedenk dat schapen vaak zeer extensief worden gehouden, zonder enig toezicht.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Freek Verkerk

Het lijkt me ook geen enkel probleem dat een beer eens een paar schapen opeet. We hebben het niet over geweldige bedragen tenslotte (100 EURO per schaap ?) en de aanwezigheid van een beer in je natuurgebied maakt het opeens aanmerkelijk interessanter. Het is ontzagelijk veel free publicity voor je streek. Het zijn ook vaak streken die het van Toerisme moeten hebben. In dit geval gaat het volgens mij over Garmisch partenkirchen, een wintersportgebied. Bij ons bekend vanwege het schansspringen op 1 januari. Voor wildschade zijn allemaal vergoedingregelingen. Eventueel kun je jachtpartijen organiseren voor de berenjacht! Dat is nog eens avontuurlijk.

Ik denk dat als je die beer wilt laten afschieten, dat je zomaar een paar degen bezig bent met specialisten. Je moet hem tenslotte eerst zien te vinden. Reken maar eens uit hoeveel dat kost. Die mannetjes declareren ook gewoon 100 euro per uur.  
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

tekenaar

#7
Bij mij in de buurt worden dergelijke jachtpartijen inderdaad georganiseerd, maar je moet wel precies weten wat je doet om een beer in een keer neer te leggen. Afgezien daarvan: de meeste mensen in mijn omgeving denken dat beren toeristen afschrikken/wegjagen. Deel bericht weggehaald en naar 'aangeboden' verplaatst.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

-Arthy-

Ik vind het ook absurt
Wij maar helemaal door het dolle raken als er 1 leeuw geschoten word in afrika en hier tolereren we niet eens 1 beer.

Ik vind het gewoon kinderachtig. Er zijn zovele maar regelenen te verzinnen om die beren bij je schapen weg te houden.
Rick Gevers

Freek Verkerk

#9
Het laatste nieuws; in het duits

Ze weten niet waar hij is; waarschijnlijk terug naar oostenrijk. Ze willen hem wel afschieten, maar er is veel tegenstand. Veel mensen die het onzin vinden om hem af te schieten. Lees het zelf maar.

Misschien is dit een beetje "moeiljke" beer. Maar ik krijg de indruk dat "normale" beren vrij weinig problemen opleveren. In Italie en Frankrijk doet men juist veel moeite om via herintroductie nieuwe beren uit te zetten. Nu Duitsland daar gratis van meeprofiteerd reageert men ineens een beetje hysterisch. In Oostenrijk en zwitserland waar ook beren verschijnen vanuit het italieaanse herintroductie project in Trentino reageert men gelukkig iets evenwichtiger.

Ach misschien schieten ze deze jongen af. zn familie komt hem achterna.
Dit is de eerste duitse wilde beer. Dit is nog maar het begin.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Capreolus

Kijken wanneer bruintje de eerste bergbewoner opvreet.. :lol:
Das pas zelfregulerend! :rolleyes:

Heerlijk! eindelijk moet je weer oppassen als je de bergen in trekt.
Wordt het misschien ook een stuk rustiger.. :D


Gr


Capreolus

Peter Lubbers

#11
BEER IN BEIEREN IS NOG ACTIEF

Bruintje loopt nog steeds in Duitsland en dat is niet om het WK!
Schapenboeren moeten helaas voor hun of liever de schapen constateren dat deze (waarschijnlijk)jonge beer een opportunist is en wel van kebab houdt!
Jonge mannetjes trekken vaak grote afstanden per dag om een nieuw terrein te bezetten. Het bericht dat Bruno weer back to Austria is berust dus niet op juistheid  

Freek Verkerk

actuele kaart met de omzwervingen van Bruno

Deze jonge mannelijke beer is geboren in Trentino (Italie) en via oostenrijk is hij in duitsland terechtgekomen. Hij is ook weer teruggegaan naar oostenrijk, en weer naar duitsland etc. Kijk maar op de kaart om te zien waar hij is waargenomen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Jeroen Nagtegaal

Hij is goed actief geweest zo te zien,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Peter Lubbers

De Beierse overheid is het spoor bijster Bruno is iets te slimvoor ze dus nuproberen ze m met seks te lokken oftewel; erkomt en brunette aan te pas

Groetjes
Peter Lubbers

Freek Verkerk

#15
Duitstalige nieuwsartikelen over bruno

De beer is ontsnapt aan zijn jagers.

laatste artikel op 22 juni 2006
Er wordt inderdaad gesproken over sex; alleen wordt erbij gezegd dat dit nog geen zin heeft omdat het dier nog niet geslachtsrijp is.

Er wordt met honden gejaagd door een team finnen. Men wil hem verdoven en verplaatsen. Hij liep vorige week midden door een vakantiepark. Men is bang dat er doden gaan vallen als men niets doet want het dier is niet bang uitgevallen en heeft inmiddels ontdekt dat er bij mensen iets te halen valt.

Artikel over Bruno in de duitse Wikipedia
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

laatvlieger

Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

derop

[size=8][span style=\'color:green\'][/size][/i][/span]Met vriendelijke groet,

Margot De Rop

tekenaar

#18
Ach, het schiet-quotum beren-in-Slovenie staat nog steeds op ruim 80 per jaar (probleemberen, potentiele probleemberen aangevult met nog wat andere beren om te voorkomen dat het er teveel worden). Die ene Duitse beer maakt op populatie-niveau weinig verschil. Als hij inderdaad kippen at dan is dat een aanwijzing dat hij regelmatig vlakbij huizen kwam en dan is de conclusie dat het een potentiele probleembeer is. Jammer voor die beer, maar wel de realiteit in het hele huidige verspreidingsgebied van de bruine beer in Europa.

Ondertussen zitten we in Slovenie (kerngebied voor de bruine beer) ook met een beer-imago probleem: er wordt gedacht dat beren lastig zijn (is ook wel reden voor), gevaarlijk zijn (verschillen de meningen over) en toeristen wegjagen (verschillen de meningen ook over).

Deel bericht weggehaald en naar 'aangeboden' verplaatst.

p.s. de kleine foto in het eerste bericht lijkt me een Amerikaans exemplaar. Hij is wat te 'bol' voor een Europese.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Freek Verkerk

#19
Nieuws in de duitse pers dat hij is doodgeschoten

Er stond zaterdag nog een heel artikel over Bruno in de NRC.

Het doodschieten is wel begrijpelijk, maar toch ook jammer.

Goed nieuws is dat het met de wilde dieren goed gaat. De berenpopulatie is flink uitgebreid in Trentino (Italie) en de overbevolking is nu de omgeving aan het verkennen;  Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Eigenlijk alleen in Duitsland heeft men daar problemen mee. In Oostenrijk en Zwitserland is men gelukkig wat positiever.

Binnenkort komen in datzelfde gebied ook wolven. Het ligt nu namelijk net buiten hun gebied, maar ze breiden zich uit die richting op.

Ik ben benieuwd hoe daar op gereageerd wordt.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

derop

Waar een kogel in kan, kan ook een verdovingspijl in lijkt mij. Wat is er tegen om een beer te verdoven en te verplaatsen naar een plek waar hij geen problemen veroorzaakt? Centen kwestie misschien? volgens mij zijn er plekken zat te vinden waar het beesie nog lang en gelukkig geleefd had.

Wij mensen hebben ergens last van en dan moet het maar worden uitgeroeid?!
Er wordt vermeld dat er al vanalles is geprobeerd om 'bruno' te vangen. Nou, niet genoeg dus. Als je met je geweer die beer kan raken met een kogel, kun je diezelfde beer ook raken met een verdovingspijltje. Het kan er bij mij niet in dat dat, om wat voor reden dan ook, niet eens wordt geprobeerd.

Die Finnen hebben kennelijk niet echt hun best gedaan. Natuurlijk is het vervelend wanneer die beer je schapen verslind. En natuurlijk is het niet erg handig om in een beer in de buurt te hebben als je lekker met je kids op de camping zit. Maar ik ben altijd nog van mening dat wanneer je nog niet te maken hebt met een mens verslindend roofmonster je als mens de plicht hebt om zorgvuldig om te gaan met de dieren om ons heen. Verdoven en verplaatsen dus! Tenslotte zijn wij in zijn gebied gaan wonen en niet andersom!! Ook al is dat dan tig jaren geleden.! Weet die beer veel!!!
[size=8][span style=\'color:green\'][/size][/i][/span]Met vriendelijke groet,

Margot De Rop

tekenaar

#21
CiteerWaar een kogel in kan, kan ook een verdovingspijl in lijkt mij. Wat is er tegen om een beer te verdoven en te verplaatsen naar een plek waar hij geen problemen veroorzaakt? Centen kwestie misschien? volgens mij zijn er plekken zat te vinden waar het beesie nog lang en gelukkig geleefd had.
Ja, een beer is te verdoven, nee, verdovingspijl is niet hetzelfde als een kogel kwa 'schieten'. O.a. is een verdovingspijl veel lichter in gewicht waardoor het berijk veel kleiner is. Je moet dus dichter bij de beer staan om hem te raken en er is ook meer invloed van wind. Het is niet altijd even eenvoudig als op discovery.

Maar waar wil je de beer heenbrengen? In Slovenie is een heel aantal keren geprobeerd beren te verplaatsen. Het resultaat kan zijn dat de beer blijft zitten op de nieuwe plek maar vervolgens daar dorpjes gaat opzoeken. Vervolgens wordt ter plaatse besloten dat hij moet worden afgeschoten. De kans is groter dat hij linea recta naar zijn oude territorium teruggaat. Een ongeveer 80 km verplaatste beer was na 2 dagen terug (twee jaar geleden, dorpje bij mij 'om de hoek').

Er zijn in Europa geen gebieden die heel groot zijn en waar helemaal geen dorpjes in liggen. Als je zo'n gebied zoekt, moet je zo ver weg dat je genetisch verschillende beren bij elkaar gaat plaatsen (centraal europse bruine beren zijn niet hetzelfde als midden-russische). Bovendien leven in zulke afgelegen gebieden al voldoende 'inheemse beren' waardoor een vreemdeling erbij de populatie echt niet ten goede gaat komen.

Alle probleemberen naar de dierentuin dan? Mooie boel, dat gaat elk jaar over minstens 30 beren over heel Europa verdeeld (50-60 komt waarschijnlijk dichter in de buurt). Beren worden in dierentuinen ruim 30 jaar oud. Je kunt uitrekenen hoeveel verblijven/dierentuinen nodig zijn. 30 beren per jaar x 30 jaar oud worden = 900 beren. In dierentuinen in Europa is plaats voor maximaal zo'n 200 exemplaren. Waar ga je heen met de overige 700? Wie betaald dat en wat voor leven kan je die beren bieden? De meeste dierentuinen hebben nog steeds een betonnen plaat met tralies eromheen en noemen dat een 'berenverblijf'...

Ik wil graag dat beren kunnen overleven ons het dichtbevolkte Europa maar ik denk wel dat de enige beren die een realistische overlevingskans hebben, schuwe beren zijn. Beren die hun schuwheid afleggen gaan steeds dichter bij dorpjes leven en al na een paar weken kunnen ze zich dagelijks tussen de huizen laten zien. Meestal gaat dat om jonge exemplaren die op dat moment nog niet direct een gevaar vormen (1-1,5 jaar oud). Maar jonge beertjes worden groot en een volwassen beer wil niemand in zijn achtertuin hebben, altans niet dagelijks en op korte afstand. Als de kat van de buren al een probleem is, wat dacht je dan van een beer?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

derop

Heb me laten leiden door mijn emoties Paul,.. je hebt gelijk. Het probleem is niet zo eenvoudig op te lossen als men denkt.
Wordt het misschien wel tijd dat een aantal regeringen eens na gaan denken over hoe ze kunnen proberen de beren daar te houden waar ze geen schade aan richten? Ik weet het,......ook dat zal erg moeilijk worden. Maar proberen kun je het altijd ,..toch? Ik heb er gewoon erg veel moeite mee als dieren worden afgeschoten omdat wij erg 'last' van hebben.  :sorry:  ben nu eenmaal een gevoelsmens.
[size=8][span style=\'color:green\'][/size][/i][/span]Met vriendelijke groet,

Margot De Rop

tekenaar

#23
Je reactie is wel een logische en begrijpelijke.

Je voorstel is met terugwerkende kracht aangenomen: de bruine beer is opgenomen in de habitatrichtlijn van de Europese unie. Dat betekend dat alle EU landen waar beren voorkomen verplicht zijn gebieden aan te wijzen waarin zij verplicht zijn beren te behouden. In deze gebieden (onderdeel van wat 'Natura 2000' wordt genoemd) mogen geen activiteiten plaatsvinden die leiden tot een verlaging van het aantal beren. Afschot van een 'toenemend aantal' en afschot van probleemberen zijn geen punt, zolang dat maar niet ten koste gaat van het voortbestaan van de totale berenpopulaties in deze gebieden.

Een groot gebied in Slovenie (zeg maar 2 provincies groot) is aangewezen voor beren (en wolven en lynxen) en alle ontwikkelingen daar moeten dus worden getoetst (milieu-effecten rapportage) of ze schadelijk zijn voor beren en hoe ze eventueel gecompenseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld: snelweg aanleggen kan op zich wel, maar alleen als er een hek omheen wordt geplaatst wat voorkomt dat beren op de weg komen en als er voldoende wildviaducten worden aangelegd. (In dit voorbeeld hoeft beide niet zo'n punt te zijn want wegenbouwers leggen zowieso een hek aan om snelwegen en tunnels door bergen kunnen ook als wildviaducten gezien worden.)

Ook zijn gebieden aangewezen als 'corridor' waardoor beren en andere carnivoren vanuit Slovenie de alpen weer moeten kunnen bereiken. In de alpenlanden zijn ook een aantal gebieden aangewezen voor deze soorten en die gebieden zullen inde toekomst waarschijnlijk nog worden uitgebreid. In delen van West Slovenie moeten beren (uitgezonderd niet-schuwe-probleemberen) tegenwoordig worden getolereerd terwijl ze daar een paar jaar geleden nog zonder onderscheid werden afgeschoten. Dit geeft verhitte discussies in de media wanneer er daadwerkelijk een beer rondloopt.

Helaas kan je niet heel Europa een 'potentieel berengebied' noemen en zodra een beer buiten de aangewezen gebieden verschijnt zal van geval tot geval bekeken moeten worden of hij daar getolereerd kan worden. Vrijwel overal waar, na lange afwezigheid, grote roofdieren verschijnen zie je dat de plaatselijke bevolking in paniek raakt, en dat speelt zeker mee met beslissingen (denk maar aan die 'Zeeuwse wolf' van een paar jaar geleden). In de praktijk hebben grote roofdieren vooralsnog de beste kansen in gebieden waar de (menselijke) bevolking gewent is aan hun aanwezigheid.  

Overigens maakt de plaatselijke bevolking in Slovenie ook misbruik van de aanwezigheid van beren. Niets werkt beter om mensen uit je stukje bos weg te houden als waarschuwen voor beren. Dat beren een groot leefgebied hebben en dus niet strict in 1 stukje bos zitten, daar denkt niet iedereen aan en zo'n bordje werkt dus heel goed om paddenstoelenplukkers weg te houden (zodat je je eigen paddestoelen kunt oogsten!). Paddestoelen plukken is legaal in Slovenie, maar wel strict gereguleerd.



Vertaling:
pozor = pas op
obmocje = regio/gebied
medved = beer (med = honing, een honing-eter, dus)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

derop

Beste Paul,

Veel geleerd van je verhaal. Fijn om te lezen dat er wel degelijk over nagedacht wordt binnen de EU. Goed te weten dat er gebieden zijn aangewezen om grote roofdieren in terug te brengen. Hoop ooit eens in de gelegenheid te zijn een van deze gebieden te gaan bezoeken. Onder professionele begeleiding wel te verstaan.

Bij ons in de buurt worden nogal wat wilde bloemen en planten geplukt om op een 'vaasie' te zetten. Ik denk erover om ook zo'n bordje aan te schaffen,.. :D. Misschien kan ik dan wat van deze planten redden van de onnodige vazendood. ^_^

Heb nog wel een vraagje: Ben je zelf wel eens een beer tegen gekomen in het gebied waar je woont? En zo ja,..hoe is daar door de rest van de bevolking op gereageerd?
[size=8][span style=\'color:green\'][/size][/i][/span]Met vriendelijke groet,

Margot De Rop

tekenaar

CiteerVeel geleerd van je verhaal. Fijn om te lezen dat er wel degelijk over nagedacht wordt binnen de EU. Goed te weten dat er gebieden zijn aangewezen om grote roofdieren in terug te brengen. Hoop ooit eens in de gelegenheid te zijn een van deze gebieden te gaan bezoeken. Onder professionele begeleiding wel te verstaan.

Heb nog wel een vraagje: Ben je zelf wel eens een beer tegen gekomen in het gebied waar je woont? En zo ja,..hoe is daar door de rest van de bevolking op gereageerd?
Deels terugbrengen, deels behouden waar ze nog steeds voorkomen. In Slovenie schatten we dat er zo'n 300 beren rondlopen (sommigen denken hetdubbele: dat zijn meest lieden die best een beer willen schieten).

Professionele begeleiding: zie onder 'te koop'  :P

Ik ben nu twee keer een beer tegengekomen. de eerste keer was dom toeval: ik liep ergens in het bos in de richting van een klif toen ik op 50 meter afstand een beer met twee jongen zag lopen. De beer week uit naar links, ik week uit naar 'achteren' en zo hebben we elkaar wat ontlopen. Heb geen foto's gemaakt, ws teveel bezig de beer ruimte te geven.

De tweede keer was gepland: ik was met ene groep mensen die graag een beet wilden zien en heb toen een kennis gevraagd om te helpen. Die kennis besteed veel van zijn vrije tijd aan beren observeren en weet dus waar en wanneer de kans het grootst is. We hebben toen ruim 5 minuten lang een volwassen mannetjesbeer kunnen opserveren.

Ik vindt een paar keer per week verse berensporen tijdens ander veldwerk.

Hoe de rest van de bevolking erop reageerd: niet, die weten wel dat hier beren zitten.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

kroonp

Zou er in Duitsland genoeg ruimte zijn voor beren?
Groet

Peter Kroon

derop

Oostduitsland denk ik.
[size=8][span style=\'color:green\'][/size][/i][/span]Met vriendelijke groet,

Margot De Rop

Freek Verkerk

Volgens mij is ook het gebied wel geschikt waar nu die beer (Bruno) rondliep. De beer is afgeschoten omdat het een "probleembeer" was niet omdat het gebied niet geschikt is voor beren.

Bovendien sluit het gebied op ander berengebied aan en dat is altijd leuk om inteelt te voorkomen. Bij de buren, in Italie, zwitserland en oostenrijk heeft men al ervaring met beren en andere grote roofdieren (Lynx, wolf), en die lui spreken dezelfde taal, dus lijkt het mij meer een kwestie van tijd, dat een neefje van Bruno in zijn voetsporen treedt.

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

derop

#29
Werd Bruno niet als 'probleembeer' bestempeld juist omdat hij in dit gebied rond liep? Ik ben het met je eens Freek als je zegt dat dit gebied geschikt zou zijn voor beren ware het niet dat er toch te veel dorpjes en dus mensen in dit gebied zijn. Als ik een beer was zou ik daar ook graag bivakeren juist omdat ik dan makkelijk op bezoek kon gaan bij neefjes en nichtjes in buurlanden. ^_^  Het hele gebied is uitermate geschikt zou ik zo zeggen maar ja,............de mens vind dat ook he.
[size=8][span style=\'color:green\'][/size][/i][/span]Met vriendelijke groet,

Margot De Rop