schildpad

Gestart door bessj1, maart 23, 2009, 09:26:47 AM

Vorige topic - Volgende topic

bessj1

Mijn collega vond een voor hem onbekende schildpad in zijn vijver. Wie weet wat voor schildpad dit is?

bessj1

nog een foto

bessj1

nog een laatste foto

ondernemer23

Geelwangschilpad

Exoot (uitheemse soort)

Legale soort die je in dierenzaken kan kopen

Oorspronkelijk uit Noord-America
Met vriendelijke groet,

Danny Slegers

Raymond Creemers-RAVON

Op het gevaar af dat ik mis zit (kom weinig waterschildpadden tegen), maar waarom kan dit dier geen Graptemys-soort zijn?  

laatvlieger

CiteerOp het gevaar af dat ik mis zit (kom weinig waterschildpadden tegen), maar waarom kan dit dier geen Graptemys-soort zijn?
dat denk ik ook.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Raymond Creemers-RAVON

Nog aan Richard Struijk (schildpaddenman) voorgelegd, ook hij bevestigt dat het hier in ieder geval om een Graptemys-soort gaat en niet om een geelwang (al heeft hij wel gele vlekjes op de kop, maar dat zijn meer soorten). Daarvan zijn er een stuk of 5 van in de handel, hij kon niet precies zeggen welke het was. Misschien kan Paul Veenvliet er wat over zeggen?

tekenaar

Het is inderdaad een zaagrugschildpad, Graptemys pseudogeographica. Er zijn wel meerdere soorten zaagrugschildpadden in de handel, maar alleen deze soort wordt in grote aantallen als jonge exemplaren verkocht (de andere zijn in de handel als kleine aantallen halfwas en volwassen dieren, die doorgaands door meer specialistische terrariumhouders worden gekocht en niet snel in de natuur worden "gedumpt" - het probleem ontstaat doordat onervaren mensen babyschildpadjes kopen, die vervolgens binnen de korste keren het bakje uit groeien).

Van G. pseudogeographica zijn twee ondersoorten in de handel: G. p. pseudogeographica en G. p. kohnii, maar ook heel veel exemplaren met intermediaire kenmerken, waarschijnlijk hybriden. Verschillen zitten in de gele koptekening en de kleur van de ogen. Vanwege de exemplaren met intermediaire kenmerken en omdat de exacte oorsprong van ingevoerde schildpadden niet bekend is, lijkt het me niet erg zinvol om de opsplitsing in ondersoorten te maken. Uit de VS komen berichten dat exemplaren van "beide ondersoorten" uit 1 legsel kunnen komen, tenminste bij ouderdieren uit het overgangsgebied.

Ik ben niet helemaal zeker over het geslacht van dit dier, maar het zou wel eens een jong mannetje kunnen zijn. De meeste gedumpte schildpadden zijn vrouwtjes: dit komt doordat eieren op een relatief hoge temperatuur worden uitgebroed (dan komen ze eerder uit), bij schildpadden wordt het geslacht door de uitbroed-temperatuur bepaald. Als het inderdaad een mannetje is, kan ik me voorstellen dat er wel een terrariumhouder is die hem wil hebben. Anders: richting schildpaddenopvang is de beste oplossing, zowel voor de schildpad (Nederlandse klimaat is niet gezond voor schildpadden, al overleven ze soms een aantal jaar) als voor de natuur (faunavervalsing).  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/