Nemastoma bimaculatum??

Gestart door Maico Weites, maart 16, 2009, 17:14:34 PM

Vorige topic - Volgende topic

Maico Weites

Onder een stuk hout, was beweeglijk dus foto's slecht.
Heb hem nog wel in een bakje.

#1a Buikje.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

JohnvR

Sowieso een erg leuke waarneming zo'n nemastoma. Ik moet mijn eerste hooiwagen nog zien dit jaar, behalve dan misschien een 1 mm klein doorzichtig priegeldingetje tussen het mos. Als je de soortinfo mag geloven (en volgens mij mag dat) heb je gelijk met bimaculatum, maar ik zou voor de zekerheid de experts nog even afwachten (en het diertje bewaren).

Arp

#5
Hoi saampies,

Volgens alles wat ik tot nu toe dacht begrepen te hebben zou het inderdaad bimaculatum moeten zijn, maar dat is dan vooral op basis van kenmerken (habitus, vlekvorm) die helemaal officieel waarschijnlijk niet bikkelhard zijn (die vlekvorm is een goed "veldkenmerk", maar ik zie bijvoorbeeld uit Engeland vrij veel beesten die bimac zouden moeten zijn, maar een vlekvorm hebben die meer richting oninsgesneden (=lugubre) lijkt te zijn.

Eveneens voor zover ik weet is Groningen inderdaad erg noordelijk voor bimaculatum, uit Noord-Duitsland bijvoorbeeld (voor zover ik weet) niet bekend.

Om zeker te gaan zou je kunnen kijken of het een manneke of meisje is en als het dan een manneke is een kiekje schieten zoals deze (foto van Hay):


Of, als het een meisje is, een foto van bijna microscopische kwaliteit van de femur van het achterbeen (4e been).

Het zou ook zomaar kunnen dat Hay het beest graag wil zien als "bewijs" voor een Grunninger, maar dat moet hij zelf maar zeggen ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Maico Weites

Tja, net geprobeerd een foto te maken van die topjes, maar niet goed te zien.
Het beestje is al zo klein, de kaken nog kleiner en die topjes verschikkelijk klein.
Denk dat er stereomic. voor nodig is. :whistle:

En helaas moet ik jullie allen mededelen dat Mr./Mvr. Nemastoma cf. bimaculatum ons verlaten heeft en naar de hooiwagenhemel gegaan is.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

hay

Dag Maico,
dag John, Arp,

Allereerst mijn condoleances. Een dier is dood. Welk dier? Het lijkt op N. lugubre omdat het er zo 'kogelvormig' uitziet, het lijkt op N. bimaculatum omdat de ingesneden vlektekening zo wonderlijk past. Het maakt me erg voorzichtig/onzeker, vooral omdat Groningen niet echt bij mijn vooroordelen past (en ook niet bij de komende tabel waarin ik nog stoer iets beweer van "ten zuiden van de rivieren zeer waarschijnlijk..."). Ik zal me eruit moeten redden zonder gezichtsverlies: ik zou het dier (een vrouwtje helaas) graag zien. Het is een zwaktebod, Arp, meer kan ik er nu niet van maken.
groet,
hay
P.S. Gisteren vond ik, om John's opmerking even te nuanceren, volwassen beesten van Nelima doriae. Die hebben dus 'gewoon' deze toch behoorlijk koude winter als jonkie overleefd. Onvoorstelbaar!

Maico Weites

Hay, ik stuur haar wel op! :duim:

Zou je mij jouw adres willen mailen, zodat ik heb kan opsturen?
e-mail: Maicweites(apenstaartje)hotmail.com
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Arp

Uhm Hay, kun je nog wat aan die tekst doen?

Of zullen we vastleggen dat ook Twente onder de grote rivieren ligt :whistle:

Ik had hier een paar weken geleden een paar exemplaren - net zo beschimmeld als die van Maico overigens, die ik vanwege inkeping gemakshalve ook maar als bimac had afgeboekt voor mezelf - wist eigenlijk niet dat ik hier ook al in "het buitengebied" zat.

Ik voer ze dadelijk even in en kijk meteen of ik kiekjes heb die de soort kunnen bevestigen - anders ga ik deze week nog even opnieuw zoeken...

Off topic 1: Eén van Platy's heeft een nieuwe vervelling achter zich en leeft nog  :D
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

spinnenvrouw

Natuurlijk ligt Twente beneden de grote rivieren! Het ligt toch ten zuiden van de Vecht? :D  
Jacomijn Prinsen

Arp

CiteerNatuurlijk ligt Twente beneden de grote rivieren! Het ligt toch ten zuiden van de Vecht? :D
Ach ....  :blink:  :censored: ... natuurlijk - dat had ik moeten weten  :gap:

Dan vind Hay het gelukkig ook niet erg dat het inderdaad N. bimac is  :whistle:

Zie waarnemingen 42149152 (1m, 1f) en 42149154 (1?).

Ik had hier (onderaan8ig) eens wat kenmerken op een rijtje gezet om ook meisjes N. bimaculatum van lugubre te onderscheiden (o.a. met dank aan Meidell, B.A.; Stol, I. (1990 - PDF)), maar ik vind dat tandjesgebeuren allemaal maar verrekte lastig (=niet) te herkennen op foto (moet nog eens een dooie uit elkaar plukken en onder de microscoop bekijken misschien?).

Wat zegt meester Hay? Hoe brengt gij de dames op naam?  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

hay

#12
Dag,
HMMMMM? Twente?! -> dat is een primeur. En ik zie dat je (Arp) bimac ook in Megen gevonden hebt. Dat is gelukkig  :P  net geen primeur voor Noord-Brabant, die had ik lekker zelf (uit Uden). Maar Groningen ligt echt ver buiten mijn bevattingsvermogen. Het is natuurlijk altijd leuk als je eigen vastgeroeste ideeen overhoop gehaald worden, toch?  :(
Dat met die knobbeltjes/tandjes op de coxae heb ik ooit bij een kleine serie bekeken (omdat Ingvar Stol daar zo op hamerde), maar ik heb toen besloten dat dat voor NL-exemplaren geen goed kenmerk was/is. Ik moet maar weer eens terug achter het binoc. Ja ja: de beste jongetjes/meisjes van de klas kunnen het de meester aardig lastig maken...

De tabeltekst kan ik nog aanpassen. Maar dan wil ik graag vanaf heden geen rare waarnemingen meer zien!!
hay

Arp

#13
Leuk, en fijn ook dat je je tekst nog een iets andere draai kunt geven :grin:

Eén ding valt mij op, maar de "steekproef" is natuurlijk veel te klein om er conclussies aan te kunnen verbinden ...

Dit najaar vond ik (op een foto van mijzelf uit Delden, ook Twente) een "leuk schimmeltje" dat een dooie Nemastoma sp. bleek te zijn (zie hier). Nu zijn alle drie bimacs die ik in de buurt van het Twentekanaal heb gevonden ook licht tot zwaar aangetast door zo'n entomovagedingens en ook het beest van Maico heeft er duidelijk last van. "Alle"*kuch* Nemastoma's die ik zelf onder de grote rivieren gevonden heb waren okay.

Het gevoel dringt zich op dat dit misschien wel eens iets met het verspreidingsgebied te maken zou kunnen hebben - zo van "boven de grote rivieren door klimaat, grondsoort, aanwezige micromilieu's, whatever veel bevattelijker voor schimmel". Een uiterst wilde hypothese natuurlijk en voor hetzelfde geld ligt het meer aan de tijd van het jaar dan aan de vindplaats ofzo, maar is er iets "bekend" (door kenners gehypothetiseerd) over oorzaken van verspreidingsgebiedslimieten en/of bevattelijkheid voor zulke schimmels??

Ik vind in het verhaal van Meidell & Stol niet echt een ecologische reden voor grenzen, meer een historische waar ik niet echt dingen uit kan halen die een beperking zouden betekenen voor hedendaagse verdere verspreiding c.q. vermenging/overlap van de verspreidingsgebieden .... verschil in bevattelijkheid voor "noord-oostelijke aandoeningen" (??) zou ik me dus net zo makkelijk voor kunnen stellen als klimaatsfactoren.

Watvoor spekulaas is daar (buiten M&S) nog over bekend?

CiteerMaar dan wil ik graag vanaf heden geen rare waarnemingen meer zien!!
Iets zegt mij dat ik kort na het verschijnen van de tabel heel toevallig opeens P. bucephalus in Twente ga "vinden"  :lol:  :whistle: [size=8](of telt dat niet?)[/size]
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Maico Weites

Meester Wijnhoven, hij is vandaag op de post gegaan, envelop wilde niet goed dicht, dus er zit was tape op om het beter dicht te houden. :whistle:
Verder hoop ik dat het lichaampje niet stukgaat, maar omdat het al begon te drogen ben ik bang dat er wel eens iets zou kunnen breken... :unsure:
Maar als dit een bimac is, is het dan wel de eerste van Groningen? En komt de lugubre hier eigenlijk wel voor?

Ik heb al wat valletjes gemaakt voor lopende beestjes en in januari (of toch februari?) geplaatst in de buurt van de plek waar ik onze Nemastoma vond, tot nu toe vooral spinnen en kleine torretjes gevangen, maar wie weet wat er nog meer in komt. ik zal ook één in het bos zelf neerzetten, altijd leuk.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

hay

#15
Dag Maico en Arp,
@Maico: bedankt vast. Een pootje meer of minder zal me niet van een determinatie weerhouden. Arm beest, het moet ook aardig wat meemaken, ongevraagd. (lugubre moet daar zeker zitten, en ja het zou de eerste bimac zijn voor Groningen. En dan heeft ie ook nog Drente en Overijssel overgeslagen...).
@Arp: tja, bevattelijkheid voor schimmels als "verspreidingsbegrenzer". Nooit over nagedacht. Maar het zou, in combinatie met andere dingen, zoals een korter seizoen richting noorden, lagere gemiddelde temperatuur, etc. misschien best een rol kunnen spelen. Maar dan zal schimmel, denk ik, vooral een gevolg zijn (vatbaarder vanwege een mindere conditie), niet direct een oorzaak. Ik zwamvlok ook maar even wat spontaan door op jouw vraag...
P. bucephalus?   :blink: :  Hmmm... ik zat nog te twijfelen of ik die in de tabel moest opnemen. Heb ik niet gedaan dus. Maar ik heb wel L. limbatum een Twentse inburgeringscursus kado gedaan en L. rupestre, en L. horridus. Schikt dat jou ook?
groet,
Ik zal hier de uitslag doorseinen N. lugubre/N. bimaculatum.

hay

Arp

CiteerP. bucephalus?   :blink: :  Hmmm... ik zat nog te twijfelen of ik die in de tabel moest opnemen.
Nee, is maar gekkigheid - dan moet ik ze eerst succesvol doorkweken, dán loslaten en daarna weer "toevallig" terugvinden  :angel:  

De eerste stap wordt al lastig - kon er vandaag geen enkele vinden in het bakje - maar ze zijn ook zo verrekte klein nog  :o

Bedankt voor de feedback op de schimmelhypothese - klinkt ook plausibel  ^_^

CiteerMaar ik heb wel L. limbatum een Twentse inburgeringscursus kado gedaan en L. rupestre, en L. horridus. Schikt dat jou
Als ik één van de drie als eerste mag vinden doe ik het ervoor  - ze stonden overigens natuurlijk al enige tijd in mijn kladversie van een soortenlijst  :grin:  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

hay

Het beest heeft bijna pootloos, morsdood de post doorstaan. Ik kan niet anders dan het eerste idee van Arp bevestigen: Nemastoma bimaculatum (vrouwtje)!
Bedankt jullie allen! Dat wordt een heel eenzaam zwart rondje op de kaart, helemaal boven in het land, ver weg van zijn rivierengebiedmaatjes. Of is die soort dan toch op veel meer plaatsen.....
groet,
hay

Maico Weites

Hoi Hay, bedankt! Gelukkig nog wel determineerbaar dus! :whistle:
Misschien zitter er wel bimacs in bijvoorbeeld Drenthe, maar wie let er nou op?
Waarneming zet ik nu wel op zeker.


Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Arp

#19
Citeer... het eerste idee van Arp bevestigen...
Uhhhh... teveel eer hoor ... zowel Maico als John waren me voor met die suggestie!  :o

Heb ik toch een hele dag lang de meest noordoostelijk bevestigde bimacs van NL gehad  :rolleyes:

Geef het stokje graag door hoor Maico - Gefeliciteerd ! :duim:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Maico Weites

Ha, bedankt Arp, en ook gelijk een best stuk noordelijker.. :gap:
Dit weekend weer even zoeken, misschien zitten er wel meer.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#21
Even het topic uit het forummoeras getrokken:

Het is weer raak. Ditmaal in de Harksteder Broeklanden. Zo'n 3 kilometer noordelijker.
Ik heb hem bewaard trouwens.
Jammer alleen dat die beesten niet stil zitten voor een foto. >:D
Ook een bimac, toch?

Het betreft deze waarneming http://waarneming.nl/waarneming/view/52857991
Nemastoma bimaculatum (?) gezien op 2011-03-19 te Harksteder Broekland
foto`s :






Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

JohnvR

Mooi hoor, de eenzame stip in het 'noorden' wordt groter.

Maico Weites

Ja, en ze zullen vast wel op meer plekken zitten.

Hier ook wat foto's gemaakt via de USB-microscoop.










Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Arp

Ha Maico,

Leuk nieuw speeltje die USB-microscoop :) Heb sinds een tijdje ook één, maar blijft een beetje gedoe want het ding werkt niet onder Linux, de ervaring leert dat het me toch een beetje weerhoudt om dan weer een Windows-PC uit het stof te trekken om een paar kiekjes te schieten.

Maar je plaatjes motiveren wel om eens een serie te maken van kenmerken van onze drie Nemastoma naast elkaar, waarmee ook dames gedetermineerd kunnen worden zonder alleen op de "zilver"vlekken af te gaan.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Arp

 :huh:  <- die smiley is eigenlijk verkeerd ... we moeten er ook eentje met een vrolijk bekkie hebben  ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Pierre55

Citaat van: Arp op april 01, 2011, 11:43:48 AM
... Heb sinds een tijdje ook één, maar blijft een beetje gedoe want het ding werkt niet onder Linux...
Hallo Arp,
Heb je al geprobeerd de driver van Windows te installeren op Linux ? Dat lijkt bijzonder maar soms werkt het wel !

jvogels

je zou het ook met behulp van wine kunnen proberen...

Arp

Hallo saampies,

Wat een berichtje van Marcel met alleen een "x" erin al niet teweeg kan brengen  ;D => inmiddels alweer verdwenen zie ik ;)

In elk geval bedankt voor de tips  :duim: ga er nog eens me experimenteren, maar heb ondertussen ook de originele Vista-CDs voor die laptop gekregen dus zal wel een partitie met Windows maken voor dit soort dingen, dat werkt dan in elk geval :)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

harry60

USB mic werkt best leuk... heb er ook een alleen de ene die ik heb die zit niet lekker stevig en elke mm is belangrijk voor een goede foto.

Heb nu ook een echte :micro: werkt een stuk beter heb van twee kanten licht maar het boven LED lampje is erg matig ver weg te donker om insekten te fotograferen.

M.Vr.Gr. Harry de Koning