Kerkuilen ringen

Gestart door Thijs Fijen, juni 18, 2006, 17:53:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

Thijs Fijen

Vandaag was de laatste activiteit van het jaar van de Jeugdvogelwacht Uden. En omdat ik al vakantie had en geen voetbal had, kon ik voor de verandering eens een keer. Voor deze keer stond het ringen van de Kerkuilen in Mariaheide op het programma. In Mariaheide broeden al jaar en dag een paartje Kerkuilen, en sinds 3 jaar wordt het paartje ook gevolgd met webcams (te bewonderen op deze site). Het was al bekend (mede dankzij de webcam) dat er 5 jongen in de kast zaten.

Het ringen gebeurde door een ervaren ringer, want dat mochten wij niet doen. Maar allereerst moest de uitvliegopening gesloten worden zodat de vogels niet wegvliegen (of eruit vallen) als de kast geopend wordt. Toen hebben we eerst even de vogels bekeken vanaf de computer en uitleg gekregen over hoe het ringen te werk gaat. Toen werden de jongen een voor een uit de kast gehaald en in een tas gedaan zodat ze rustig blijven. Dan begint de ringer met de oudste vogel omdat hij dan later kan zien (als de vogel/ring wordt teruggevonden) of het de oudste of de jongste was. Eerst wordt hij gewogen (een goede Kerkuiljong weegt +/- 350 gram) en daarna de ring om de poot gedaan. En als laatste wordt de vleugellengte opgemeten (van schouder tot vleugelpunt). En alle resultaten worden opgeschreven in een boekje. De ringer stuurt alles op naar het vogeltrekstation in Arnhem.

Vervolgens zijn we naar een andere kast geweest op Slabroek (een gebied in de Maashorst bij Uden). En ook daar zaten 5 jongen in. Toen was de excursie voor de Jeugdvogelwacht afgelopen. Daarna zijn wij met enkele anderen nog naar meer Kerkuilkasten geweest. En in 1 kast zat een ouder met 3 jongen bovenop een laag van 25 cm braakballen en hooi (van vorige nesten van Kauw en Duif spec., Kerkuilen slepen namelijk niet met nestmateriaal) Dat hebben we maar even schoongemaakt.

Uiteindelijk hebben we 8 kasten gecontroleerd, waarvan 2 10 meter uit elkaar liggen en in de een de ouders zitten en in de ander de jongen. In totaal 22 levende jongen, 3 levende ouders, 1 net dood jong, en 1 dood jong van het afgelopen jaar. Bij die laatste zat nog een ring van afgelopen jaar om de poot, en die heb ik mooi mee mogen nemen. Op de volgende pagina kun je foto's zien van het hele proces van het vogelsringen en enkele foto's van de vogels zelf, want die zijn toch ook wel heel erg mooi!

Foto's zijn te zien op mijn site. En wel hier

Thijs
Thijs Fijen