Overzicht literatuur plantenMet dit topic tracht ik een overzicht te geven van veel gebruikte en/of handige literatuur met betrekking tot planten en soortgroepen daarbinnen.
voor een overzicht van virtuele determinatiewerken --> klik hierFlora Nederland DeterminatiewerkenMeijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23e druk, Nationaal Herbarium Nederland, Universiteit Leiden, Wolters-Noordhoff, Groningen
Beschrijving:14x20 cm, 684 pag.
Dit is hét standaardwerk over de flora van Nederland. U vindt in één band de meest complete, wetenschappelijk betrouwbare Flora. Met 2.000 soorten - een toename van 8% sinds 1996 - en een schat aan gedetaillerde illustraties. De enige flora die op ruime schaal op veldexecursies wordt getest. In deze geheel vernieuwde 23ste editie zijn de nieuwste evolutionaire inzichten op basis van wereldwijd DNA-onderzoek verwerkt. De herziening is verzorgd door de befaamde Leidse plantdeskundige Ruur van der Meijden, verbonden aan het Nationaal Herbarium Nederland. De nieuwe druk van de befaamde flora ingedeeld naar de nieuwste inzichten. Hierbij is gebruik gemaakt van de modernste technieken zoals genetisch onderzoek. Voor veel mensen zal het even wennen zijn dat de orchideeën niet meer helemaal achterin staan als de hoogst ontwikkelde planten, aangezien deze groep reeds vroeg in de evolutie ontstaan is. Hetzelfde geldt voor de grassen en hun verwanten.
Eggelte, Henk (2007) Veldgids Nederlandse Flora 5e herziene druk, KNNV-uitgeverij, Utrecht
Beschrijving:15x23 cm, 472 pag.
De Veldgids Nederlandse Flora heeft in de afgelopen jaren een vaste plek in de markt veroverd. Van deze determinatiegids, die werkt met nieuwe compacte sleutels die de gebruiker handig en snel bij de juiste plant brengen, werden in korte tijd 7000 exemplaren verkocht. Met name op scholen, bij cursussen en beginnende floristen is deze toegankelijke flora zeer in trek. Na 7 jaar was het tijd voor een grondige herziening. In deze 5e druk zijn 160 nieuwe soorten opgenomen en 300 tekeningen toegevoegd, sleutels zijn aangescherpt namen geactualiseerd en meer informatie is opgenomen over voorkomen, grootte en bloeitijd.
Flora Nederland NaslagwerkenWeeda, E. J. et al. (2003) Nederlandse Oecologische Flora 3e druk, IVN/KNNV-uitgeverij, Utrecht
Beschrijving:boxset: 25x30x16, 1700 pag.
Derde druk van een unieke uitgave, waarin de in Nederland in het wild voorkomende planten soort voor soort, op zeer toegankelijke wijze worden beschreven. De auteur, Eddy Weeda, geeft eerst een beschrijving van de plant en noemt met name de verschillen met verwante soorten. Daarnaast geeft hij informatie over verspreidingsgebied, terreintypen waar de plant groeit, andere soorten waarmee de plant vaak samen voorkomt, relaties met dieren, etc. De teksten, samen met de schitterende illustraties en foto's van de Westra's, maken deze uitgave tot een must voor iedereen die iets van planten wil weten.
De vijf delen, samen met het register, worden als complete set in één box aangeboden.
Marijnissen, J. (2000) Flora van de Lage Landen, Tirion uitgevers BV, Baarn
Beschrijving:18x24 cm, 704 pag.
'De Flora van de Lege Landen' is de eerste Nederlandse flora met een zo volledig mogelijk beeld van de wilde planten uit Nederland en Vlaanderen waarbij zoveel mogelijk 'soorten zijn gefotografeerd. Uiteindelijk geven foto's de meest concrete en beste weergave van de werkelijkheid. Door de onbekende plant te vergelijken met de foto's en de encyclopedische informatie is determinatie zeer eenvoudig. Deze 'Flora' is gericht op de beginnende plantenliefhebber. De botanische kenmerken voor determineren zijn eenvoudig en overzichtelijk gehouden. Het boek bevat op overzichtelijke wijze gemiddeld 30 botanische kenmerken per plantensoort. Dit maakt het tot een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die uit liefhebberij of professioneel met de natuur bezig is.
Koning. L., de (1995) De Flora van Nederland van Dr. C.A.J.A. Oudemans; Atlas naar de eerste uitgave van 1859-1862, Atrium, ICOB BV
Beschrijving:212 pag.
halflinnen; met 500 schitterende ill. in kleur, reproducties naar klassieke gravures; 212 p.*De nuttige en instructieve functie van de gravures wordt onderstreept door een nieuwe tekst van Louis de Koning. Met een lijst van Nederlandse en officiële namen.
Eggelte, H. (2009) Botanisch woordenboek, Verklaring en vertaling van floristische termen, KNNV uitgeverij, Utrecht
Beschrijving:14 x 21 cm, 196 pag.
Genaaid gebrocheerd met zwart-wit lijntekeningen
Prijs 19,95, ledenprijs 17,95
ISBN: 978-90-5011-289-5
Iedereen die wel eens planten determineert, herkent het probleem. Een flora is een handig hulpmiddel, maar de vele botanische termen maken het vaak tot een lastige puzzeltocht. Wat was ook alweer het verschil tussen een getand en een gekarteld blad? Wat is een hauwtje? En wat is het verschil tussen een tros en een pluim?
Het Botanisch woordenboek is een geïllustreerd woordenboek dat doeltreffend afrekent met dit probleem. Het geeft van zo’n 1500 botanische termen een heldere omschrijving van de betekenis, waar nodig met verwijzingen naar verwante of tegenovergestelde termen. De honderden tekeningen maken visueel duidelijk waar het om gaat. Van de meeste termen is daarnaast de vertaling weergegeven in het Engels, Duits, Frans en Latijn, wat het werken met buitenlandse flora’s mogelijk maakt.
Het Botanisch woordenboek is overzichtelijk opgezet. De termen zijn gerangschikt naar ondergrondse delen, stengel en takken, knoppen, bladeren, oppervlaktekenmerken, bloeiwijzen, bloemen, vruchten en zaden. Voor lastige taxa, zoals grassen en zeggen, zijn aparte termenlijsten opgenomen, evenals voor systematiek, floristiek, vegetatiekunde en landschap. Een register achterin het Botanisch woordenboek, met daarin alle Nederlandse en buitenlandse termen, wijst de gebruiker snel naar de juiste plek in het boek.
Het Botanisch woordenboek is een handig hulpmiddel voor enthousiaste plantenliefhebbers en maakt het op naam brengen van planten weer leuk!
Flora Nederland Regionaal/LokaalDijksen, A. (2006) Wilde Planten van Texel volledig herziende editie, Het Open Boek, Texel
Beschrijving:16x22 cm, 111 pag.
Voor de liefhebbers van wilde planten is Texel een klein paradijs. Dat het eiland zo’n rijke vegetatie heeft, dankt het vooral aan de grote verscheidenheid aan landschappen. In het midden heb je de Hoge Berg, de lemen kern uit de ijstijd met zijn groene weggetjes, tuinwallen en kolken. Daaromheen liggen de oude en nieuwe polders en vind je sloten, binnendijken en doorbraakpoelen. Het eiland heeft natte en droge duingebieden, buitendijkse kwelders, de Horsmeertjes. En niet te vergeten het honderd jaar geleden op de Westermient aangeplante dennenbos, dat geleidelijk meer een loofbos aan het worden is. Al deze gebieden hebben hun typisch eigen begroeiing. Die staat langs de kust onder invloed van zout of brak bodemwater, wat een bijzondere variatie teweegbrengt van gewone tot zeer zeldzame soorten.
Westhoff, V., et al. (1991) De Plantengroei van de Waddeneilanden, KNNV-uitgeverij, Utrecht
Beschrijving:417 pag.
niet voorhanden
Douwes, D. (1986) Flora van Doetichem; Veranderingen in de Wilde Flora, Staring instituut/KNNV-uitgeverij, Utrecht
Beschrijving:19,5x21cm, 310 pag.
niet voorhanden
Linde, B., te, et al. (2003) Atlas van de Flora van Oost-Gelderland, Stichting de Maandag, Ruurlo
Beschrijving:22,6x28,6 cm, 544 pag.
De oostelijke helft van Gelderland is bij veel liefhebbers van de wilde flora goed bekend. Van de bekende natuurgebieden zoals het Korenburgerveen en de Bekendelle bij Winterswijk, Montferland, de Kruisbergsche Bosschen, de Veluwezoom en de Millingerwaard is de flora in diverse publicaties uitgebreid beschreven. Wat er in de minder bekende natuurterreinen, in agrarisch gebied en in de bebouwde gebieden groeit is maar bij een enkeling bekend.
De Flora van Gelderland ten oosten van Apeldoorn en Nijmegen is nu volledig in kaart gebracht. De gegevens zijn door vrijwilligers en professionele onderzoekers in de periode tussen 1989 en 2001 verzameld.
De auteurs, Benno te Linde en Louis-Jan van den Berg, zijn beiden werkzaam als floraonderzoeker in Gelderland. Maar weinig mensen kennen de Oost-Gelderse flora zo goed als zij; ze zijn de afgelopen vijftien jaar vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst in ‘het veld’ geweest. Doordat hun veldervaringen in de begeleidende teksten doorklinken ontstaat een bijzonder accuraat beeld van ontwikkelingen in de flora van het gebied.
Gesteld kan worden dat Oost-Gelderland, één van de floristisch rijkste gebieden van Nederland, aan sterke veranderingen onderhevig is! Plantensoorten die soms al meer dan een eeuw waren uitgestorven, verschenen in afgegraven terreinen. Uit warme landen afkomstige plantensoorten groeien tegenwoordig in maïsakkers en aan rivieroevers. Intussen gaan veel gevoelige soorten achteruit of staan op het punt te verdwijnen.
In totaal zijn 504.251 gegevens verwerkt tot verspreidingskaartjes. De verspreiding van de plantensoorten wordt per vierkante kilometer weergegeven.
Vrijwel alle 1900 plantensoorten die in de negentiende en twintigste eeuw in het onderzochte gebied zijn gevonden komen alfabetisch aan bod. Van ruim 1100 soorten die in de onderzoeksperiode zijn gevonden wordt een gedetailleerd verspreidingskaartje afgebeeld.
Inleidende hoofdstukken gaan in op de ontwikkelingen en veranderingen in de Oost-Gelderse Flora, het onderzoek naar de verspreiding van wilde planten en de plantengeografische ligging van Oost-Gelderland.
Vegetatiekunde/Plantensociologie NederlandSchaminée, J.H.J., et al. (1995)Vegetatie van Nederland deel 1 t/m 5, Opulus press Ab, Leiderdorp
Beschrijving:29x21,5cm, pag. variërend
inhoud ook te bekijken in: SynBioSys
Download SynBioSys hier!Overzicht literatuur OrchideeënDeterminatiewerken Orchideeën NederlandKreutz, C.A.J. (2005) Veldgids Nederlandse Orchideeën; 2e volledig gewijzigde druk, Kreutz publishers, Landgraaf
Beschrijving:16x23 cm, 144 pag.
Orchideeën hebben een bijna magische klank. Het zijn bloemen die verwonderen. In deze veldgids worden alle soorten die in Nederland voorkomen (en voorkwamen) met een korte soortbeschrijving, hun bloeitijd, de biotoop waarin ze voorkomen en hun verspreiding behandeld. De determinatietabel, de bloemdiagrammen en drie kleurenfoto's per soort, zorgen ervoor dat de afzonderlijke soorten gemakkelijk op naam gebracht kunnen worden. Enkele hoofdstukken beschrijven daarnaast in kort bestek (toegelicht met verscheidene foto's) kenmerken en bijzonderheden van orchideeën, ecologie, biotooptypen waarin ze voorkomen, achteruitgang en de bescherming van de Nederlandse soorten.
Deinum, D. (1944) De Orchideeën van Nederland; met inleiding van Dr. Jac. P. Thijse, C.V. Allert de Lange, Amsterdam
Beschrijving:174 pag.
incl. verspreidingsgegevens en soortbeschrijvingen
Landwehr, J. (1977) Wilde Orchideeën van Europa; deel 1 & 2, Vereninging tot behoud van Natuurmonumenten, 's Gravenland
Beschrijving:30x22,5 cm, 575 pag.
Standaardwerk incl. determinatiesleutel, voor de orchideeënliefhebber een 'must-have'.
Naslagwerken Orchideeën NederlandKreutz, C.A.J., et al. (2000) Orchideeën van Nederland; Ecologie, Verspreiding, Bedreiging en Beheer, B.J. Seckel, Raalte
Beschrijving:24,5x32 cm, 512 pag.
De aanwezigheid van orchideeën in het Nederlandse landschap wordt als een van de belangrijkste graadmeters beschouwd van het natuurbeheer. Het is dan ook van groot belang om de circa 50 orchideeën-soorten die in Nederland voorkomen in kaart te brengen. Pas dan kan gericht gewerkt worden aan de bescherming van de soorten en hun leefgebieden, het doel van deze uitgave. Dit boekwerk is geschreven, samengesteld en vormgegeven door twee deskundigen op het gebied van de ecologie, de verspreiding en beheer van deze bijzondere planten. De inleiding van dit lijvige boekwerk is gericht naar het biotooptype (kustgebied, laagveengebied, zandgronden, kalkgebied Zuid-Limburg etc.) waarbij de beschreven soorten op alfabetische volgorde worden besproken. In de beschrijvingen wordt vooral ingegaan op de standplaatseisen en de specifieke verschillen per soort. Middels duidelijke verspreidingskaarten wordt de aanwezigheid van de soorten orchideeën en hun natuurlijke hybriden in Nederland aangegeven. Hoewel dit rijk geïllustreerde boek veel wetenschappelijke informatie bevat zijn de auteurs erin geslaagd de leesbaarheid goed te handhaven. De uitgave verdient het predikaat standaardwerk.
(Biblion recensie, P.H. Redman)
Landwehr, J. (1977) Wilde Orchideeën van Europa; deel 1 & 2, Vereninging tot behoud van Natuurmonumenten, 's Gravenland
Beschrijving:30x22,5 cm, 575 pag.
Standaardwerk incl. determinatiesleutel, voor de orchideeënliefhebber een 'must-have'.
- meer volgt binnenkort -aanvullingen welkom!
aanvulling Peter van der Meer verwerkt Edit 2012-01-05: Peter van der Meer: De eerste link in dit bericht aangepast (werkte niet meer).