Hoofdmenu

Informatie

Gestart door Jos Welbedacht, februari 06, 2009, 09:56:53 AM

Vorige topic - Volgende topic

Jos Welbedacht

Hallo,

Ik maak een profielwerkstuk waarmee ik mijn vwo-opleiding moet afsluiten. Het onderwerp gaat over (voornamelijk) geografische en meteorologische factoren die invloed hebben op het verschijnen van vogels op ongewone locaties, voornamelijk dwaalgasten. Opzich heb ik al aardig wat kennis verzameld en een redelijk interessante theorie gecreeerd over Noord-Amerikaanse vogels die in de WP verschijnen. Toch ontbreekt bepaalde kennis, en daarvoor neem ik contact op met mensen die hier verstand van hebben. Ook heb ik een vraag aan jullie (mede-vogelaars). Het klinkt misschien wat banaal en primitief, aangezien het onderwerp erg ingewikkeld en onbekend is, maar is het misschien mogelijk dat vogels hun trekroute aanleren via hun ouder vogels? Zijn hier aanwijzingen voor? Zoja, dan kan ik deze informatie nuttig verwerken. Zonee, dan zoek ik nog even verder.  B)  Alvast bedankt.

Vriendelijke groeten,
Jos Welbedacht





Jos Welbedacht, Groningen
I said you could find me where the Nighthawks fly - dEUS: One advice, Space
 

Tinok

hoi Jos,

Ken je het boek de Grote Trek?
Daarin staat heel veel info over waarom dieren (en dus ook vogels) trekken en hoe ze dit leren. Volgens mij zijn er vogels die later of eerder dan hun ouders trekken (dus het niet van ze leren) en vogels die wel met hun ouders meevliegen. Als je wilt kan ik wel de voorbeelden naar je sturen (of even inscannen).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
groeten,
Tinok van Hattum
IVN Natuurgids Ronde Venen/ Uithoorn
'Je hoeft de naam niet te weten om van iets te genieten (maar het is wel leuker;-))'

BWoets

#2
Daar is minimaal één perfect voorbeeld van en dat zijn de Dwergganzen uit Zweden! Om de trekroute te verleggen ivm afschot in oorspronkelijke overwinteringsgebied hebben ze eieren van Dwergganzen onder Brandganzen gelegd. Sindsdien zitten jaarlijks vaste groepen bij Anjum, Strijen en Camperduin (deels dezelfde groepen). Één is zelfs in love met een Brandgans en produceert jaarlijks diverse hybride jongen die overwinteren op Schier! Zie ook: http://waarneming.nl/waarneming/view/41625719

Een mooier voorbeeld van trekgedrag aanleren van je ouders is er niet....
Succes!
Met vriendelijke groet,
Bob Woets

marcel123

#3
Ik zou de VroegeVogels aflevering van afgelopen week eens gaan bekijken.
http://vroegevogels.vara.nl/TV.144.0.html\
http://vroegevogels.vara.nl/Gerelateerd-it...html?&tx_ttnews[tt_news]=348608&tx_ttnews[backPid]=82&cHash=68310ea411

Helaas staan de brandganzen van de Petten er niet bij...mogelijk heb ik me vergist.

Christian

#4
Er heeft een artikel in (ik meen) British Birds gestaan over ''Occurence of far eastern vagrants'' of iets van die strekking. Als je me even een mailtje stuurt dan kijk ik of ik die kan sturen. Ook is er een boekje over ''Birds new to Britain'' (Jan, ik zweer het, je krijgt hem terug  ^_^ ) waar het een en ander over vagrants in staat.
Christian Brinkman

Jos Welbedacht

Hey,
Allemaal bedankt voor deze nuttige antwoorden.
Wat zou er gebeuren als een Amerikaanse Goudplevier geen ouders meer heeft en nog als 1e jaars vogel in het broedgebied zit (zonder dat er soortgenoten in de buurt zijn)? Zou zo'n vogel dan rond gaan dwalen? Wieweet...

@Christian, ik ben benieuwd. Ik denk dat dit artikel buitengewoon nuttig kan zijn voor mijn werkstuk. Kan jij, als je tijd hebt, een poging wagen tot het vinden van dit artikel? Een email kan dan verzonden worden naar "jw90 at home.nl". Alvast bedankt.

Vriendelijke groeten,
Jos Welbedacht


Jos Welbedacht, Groningen
I said you could find me where the Nighthawks fly - dEUS: One advice, Space
 

Ben Wielstra

Je moet zeker die kek in Britisch Birds checken. Revearsed Migration enzo. Daar zijn wel meerdere artikelen over uitgekomen. Ben zelf geen lid dus geen idee welke nummers je nodig hebt.

redmar_woudstra

Zijn hier ook misschien wetenschappelijke artikelen over of blijft het beperkt tot semi-wetenschap (British birds is dacht ik geen wetenschappelijk tijdschrift)? Ben, weet jij hier misschien wat van? Misschien The Ibis of The Auk met leuke artikelen?

Jos, google eens wat op scholar.google.com. Misschien eerst erg pittig allemaal, maar je kunt altijd bij n artikel doorlinken naar de abstract, waar in t kort de belangrijkste conclusies instaan. Mocht je wat vinden, mail het mij (naam artikel, auteur en tijdschrift) dan stuur ik je een pdf-je van t hele artikel. Misschien is het nog wat te hoog gegrepen, maar ik gok zo dat je na het VWO toch naar de universiteit wilt, dan heb je alvast eens wat onder ogen gehad  :grin:  
groet,
Redmar

Papavertje

Heb pas geleden op TV nog een documentaire gezien over Trompetkraanvogels.
Jongen werden opgevoed door mensen verkleed als Kraanvogel.
In het trekseizoen vlogen ze met van die lightvliegtuigjes (weet niet precies hoe ze heten) vanuit het Wisconsin naar Florida.
Het volgende zeisoen waren de vogels weer terug in Wisconsin!
Misschien niet heel relevant, maar wel bewijs dat vogels een route kunnen leren.

Hier wat plaatjes, er is vast meer over te vinden op internet.
Groetjes,

Nan

teunvankessel

Leuk onderwerp! maar wat ik niet snap is wat je bedoeld met de geografische factoren? Bergketens en steden liggen niet in een jaar of enkele jaren geheel ergens anders, waardoor ze ook weinig invloed hebben op het opeens verschijnen van zeldzame soorten in gebieden waar ze niet thuis horen.

Groet Teun
Jizz-birder



Hoaxbirders

pwolf

zelf zoeken in Engelstalige en Nederlandse literatuur kan natuurlijk ook online:

http://www.birdlit.org/OWL/advancedsearch.htm

http://elibrary.unm.edu/sora/index.php
Amerikaans

http://nou.natuurinfo.nl/website/ardea/ardea_search1.htm
De trots van de NOU

http://www.britishbirds.co.uk/bbindex.zip
via deze link kun je de index van British Birds 1945-2003 downloaden

groeten, pim
Pim Wolf, Vlissingen

Jos Welbedacht

Wow jongens, wat een informatie. Bedankt daarvoor.
Ik zal even tijd vinden om het één en ander beter te bekijken, zodat ik mij wellicht beter kan focussen op bepaalde artikelen. Ik denk dat dit morgen wel moet lukken.

CiteerMaar wat ik niet snap is wat je bedoeld met de geografische factoren? 
Je hebt gelijk, dit is wat vaag. Ik wil met geografische factoren niet persee de dwaalgasterij beter kunnen begrijpen, maar wel bepaalde trekroutes. Ik kan mij namelijk voorstellen dat vogels de binnenlanden van Groenland vermijden. Ik doel hier dus meer op de vogeltrek in het algemeen dan op de dwaalgast-verschijningen.


Jos Welbedacht, Groningen
I said you could find me where the Nighthawks fly - dEUS: One advice, Space