Requests for improvements in Observado.org

Gestart door wespenbuizerd, februari 02, 2009, 12:19:56 PM

Vorige topic - Volgende topic

OlivierO

Citaat van: hiskodevries op september 18, 2017, 12:01:46 PM
Citaat van: lukasverboom op september 18, 2017, 10:16:20 AM
Dit forum is ook het forum van Observado.org. Mag daarom bovenaan de pagina ook een banner voor Observado.org komen? Naast de banner van Waarneming.nl die naar die site leidt.
en binnenkort ook voor Waarnemingen.be dus helemaal weg is beter

Oh! Is dat officieel geregeld? Dat het Belgische forum "weg" gaat?
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

hiskodevries

nee nog niet, maar dat gaat vast gebeuren
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

caliprobola

De genera die je aanhaalt (Epirrita, Thera, Dysstroma) zijn ook in de lage landen lastige genera waarbij ook in de lage landen determinatie aan de hand van genitaalorganen vaak aan te raden is. Zelfs met een zelfde inspanning en service voor norway.observation.org als voor waarneming.nl/waarnemingen.be zou je dus bij die soortgroepen met vraagtekens blijven zitten. En het is natuurlijk onmogelijk om enkel vanuit de lage landen een zelfde service te bieden als bv op waarneming.nl/waarnemingen.be voor elk land op de wereld.

Ik kan me echter niet voorstellen dat er in Noorwegen (of ruimer in Scandinavië) geen initiatieven zijn die jou wel beter kunnen helpen.
Als ik zoek op volgende respectievelijk Noorse en Zweedse citizen science sites kom ik al tientallen waarnemingen van Epirrita's tegen van de laatste paar weken:
http://artsobservasjoner.no
https://www.artportalen.se/

Dan heb je nog volgende websites:
http://www.lepidoptera.no/en/
http://www.lepidoptera.se/
http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/svenska_fjarilar.html

Dit boek behandelt de Spanners van Scandinavië:
http://www.naturbokhandeln.se/sv/articles/2.84.1739/nordens-malere-skou-danmarks-dyreliv-bd-2
Er is ook een Engelse vertaling van:
https://books.google.be/books?id=cdwUAAAAIAAJ&pg=PA7&lpg=PA7&dq=the+geometrid+moths+of+northern+europe+Skou&source=bl&ots=RxYpB9I894&sig=tHrMKHNhx9WZQHXI2bBZAP24A0o&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiQ5cLCnbHWAhXBJFAKHRNGBdsQ6AEIWjAN#v=onepage&q=the%20geometrid%20moths%20of%20northern%20europe%20Skou&f=false
Dit boek de Uilen van Scandinavië:
http://www.pemberleybooks.com/product/nordens-ugler/2127/


lukasverboom

Hoi Marleen,

Zoals Pieter al zei zul je af en toe moeten concluderen dat exemplaren (zeker foto's ervan) niet te determineren zijn, of alleen te determineren zijn met duurdere / moeilijk verkrijgbare literatuur.

Ik deel vrees ik de mening van Hisko dat het voor Noorwegen voorlopig niet zoveel zin heeft om op deze site (norway.observation) een soortkalender te maken, aangezien de meeste daar voorkomende soorten heel weinig of niet ingevoerd zijn. De kalender zou dan gebaseerd zijn op te weinig data om een betrouwbaar beeld te geven.
Overigens hebben de genoemde sites (deze bijvoorbeeld) ook een tab met de vliegtijden, dat gebaseerd is op meer data dan observado.
Oh, en als het verschil in weken/maanden de reden is dat je graag een soortkalender zou zien: in Noorwegen liggen deze vele weken uit elkaar omdat het zo'n groot land is.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

caliprobola

Citaat van: Marleen op september 19, 2017, 15:05:29 PM
Hallo Pieter,

Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie en moeite om sites op te zoeken.

Voor de zekerheid om het wat duidelijker uit te leggen. Het gaat niet om oké. Bijv Novemberspanner en dan plaatjes kijken.
Het gaat erom dat je een vlinder hebt en niet weet welke het is. Bijvoorbeeld in dit topic.
Drie spanners die ik niet kan vinden.

Artsobservasjoner is het Noorse systeem waar ik over sprak, wat de waarnemingen niet (nauwelijks) valideert. De zweedse site is volgens mij het broertje ervan.
Lepidoptera is de vlindersite waar ik over sprak. Met beperkt foto's en onbekend validatie.

De boeken ga ik naar kijken.  :duim:
Edit: Ik weet niet of ik iets verkeerd doe, maar het Deense boek is niet meer te koop. De engels vertaling als ik het goed heb berekend voor 133 euro en het boek over uilen (ik vind bijna alleen maar spanners) is 100 euro. Vind ik erg duur.

Wil je mij stap voor stap uitleggen hoe jij deze soorten kunt vinden? Sorry ik kan ze niet vinden in mijn gids. Niet met recente spanner foto's van artsobservasjoner. Niet met de foto's van Karel en Lukas. Niet met recente vragen van het "sommerfugler i norge" FB-groep. Ik heb het nu op twee fora gezet. Ik weet niet hoe ik deze drie kan vinden.

Groetjes, Marleen
Hoi Marleen,

zoals eerder aangegeven zijn de soorten waar jij moeilijkheden mee hebt soorten die je best determineert op basis van de gentiaalorganen. Dit betekent dus dat je voor een zekere determinatie tot op soort enkele exemplaren (bij voorkeur mannetjes) zal moeten inzamelen en met degelijke vergroting de genitaalorganen bekijken. Als ik het goed heb zijn het bij de mannetjes van die soorten de externe delen van de genitaalorganen die verschillen dus hoeft het prepareren van de genitaalorganen niet.
Dit is niet enkel in Noorwegen zo maar ook in de lage landen. Lokaal kan het zijn dat er een aantal vleugelkenmerken uitspringen en is het mogelijk om exemplaren met een grote waarschijnlijkheid aan 1 van de soorten te koppelen maar dit is een Nederlands project en er zijn geen mensen met lokale Scandinavische nachtvlinderkennis actief. Het is dus niet zo dat op deze site niemand jou wil helpen, het is gewoon onmogelijk, onwetenschappelijk om een naam te kleven op de vlinders die jij fotografeert zonder de genitaalorganen bekeken te hebben.

Ik vind het ook wat vreemd dat jij niet zo'n fan bent van http://artsobservasjoner.no & https://www.artportalen.se/. Ik vind het net heel heldere websites (de Zweedse versie is de oudste en de "moeder"versie van de Noorse) en gemakkelijk in gebruik (ten minste wat raadplegen betreft).
lepidoptera.se lijkt me inderdaad een site die pas opgestart is (en initieel op dagvlinders gericht) maar lepidoptera.no lijkt me net een website die wel heel waardevolle info biedt met vele duizenden foto's, info over vliegtijden, verspreidingskaartjes,...
caliprobola

Ik keer telkens terug op die Epirrita omdat dat 1 van de genera is die je zelf aanhaalde en omdat waarneming 1 & 2 uit jouw andere vraag Epirrita species zijn, 3 is mogelijk eerder een Operophtera species (gelijkend genus met vergelijkbare, iets latere, vliegtijd).
En ik zeg gewoon dat de sites die je vermeldt volgens mij wel sites van goeie kwaliteit zijn. Moest ik in Noorwegen nachtvlinders vangen zou ik die zeker gebruiken.

caliprobola

#696
Citaat van: Marleen op september 20, 2017, 07:41:27 AM
Waarom antwoord je niet in het vlindertopic? Daar wordt de vraag gesteld.

Pieter. Ik heb drie keer gevraagd of je mij stap voor stap wilt aangeven hoe jij de onbekende vlinders van mijn topic dan kan vinden, met behulp van die sites. Als je weet welke soort het is, kan je de sites best gebruiken. Als je niet weet welke soort het is, helpen die sites mij niet om je soort te vinden. Als je zou wel zo fantastisch helpen, leg mij dan zeer graag uit hoe. Stap voor stap.

Maar je negeert de vraag.

Teleurstellend dat ik graag de goede tools die waarneming heeft, op observado wil gebruiken. En dat ik dan wordt weggestuurd met "zoek je info maar ergens anders".

Groetjes, Marleen
Maar Marleen, de goede tools die waarneming.nl heeft zijn enkel en alleen goede tools omdat je

(1) een grote basis aan data hebt,
(2) een groot aantal mensen met ervaring hebt die kunnen monitoren waardoor je
(3) een grote hoeveelheid bevestigde waarnemingen hebt.

Die 3 zaken heb je niet voor norway.observation.org, toch niet wat nachtvlinders betreft (op dit moment 2455 waarnemingen met 467 foto's, op lepidoptera.no hebben de top5 waarnemers meer dan 100.000 waarnemingen met meer dan 10.000 foto's), en dat gegeven blijf jij negeren...

Ik had nog niet in het buitenlandtopic gereageerd omdat ik in dat topic enkel de dagvlindervragen bekijk, daar heb ik al meer dan werk genoeg mee (op waarnemingen.be + observation.org beoordeelde ik tot nu 130.000+ dagvlinderwaarnemingen...).

Hoe ik jouw vlinders vind? Ervaring, ik ben zelf nachtvlinders beginnen kijken in 2004, toen er nauwelijks internetfora waren waar je determinatievraag binnen de dag beantwoord was. Dan rest er niets anders dan soort per soort foto's bekijken en vergelijken met jouw eigen foto's.

Hoe jij die soorten dan kan vinden? Ik neem aan dat je de nachtvlindergids voor de lage landen wel hebt liggen? Met die gids zou je toch al moeten kunnen vinden in welke richting je kan zoeken. Dan is het toch gewoon maar op bovenstaande websites kijken of er verwante soorten zijn, je kan er perfect zoeken op subfamilie, op genus,.... (bijvoorbeeld alle foto's van Operophtera species) Op de hierboven vermelde websites kan je ook perfect nagaan welke soorten recent zijn gezien.
Je kan ook lepiforum gebruiken, daar kan je thumbnails van alle Europese soorten mooi naast elkaar te zien krijgen, een woordje Duits verstaan is hier wel handig.


HPM

Citaat van: Marleen op september 20, 2017, 10:19:25 AM
Oké. Dus anno 2017 moeten we werken zoals jij deed in 2004. En moeten we eerst allemaal zelf het wiel uitvinden en uren, dagen, weken, maanden steken in ieder voor zich kennis verzamelen van soorten op een omslachtige manier. En als we dat met 100.000 hebben gedaan, en observado eindelijk gevuld is, dan komt er de soortenkalender die dan bevestigd wat we dan allemaal inmiddels al weten. en die we dan dus niet meer zo hard nodig hebben. Oké!

Bedankt voor je reactie op hoe ik 'mijn' vlinders zou kunnen vinden. Ik snap niet waarom je die tekst hier plaatst, en niet gewoon in het topic waar de vraag gesteld wordt.

Groetjes, Marleen

Marleen, misschien moet je eens wat minder hoog van de toren blazen. De wereld draait niet om Marleen alleen en Noorwegen is niet ineens belanrijker geworden omdat jij daar bent gaan wonen.
Alle begin is moeilijk dus begin nou maar eens met een soortgroep die je een beetje kan behappen. En als je daar dan eventueel hulp bij nodig hebt ga dan niet de mensen uitkafferen die de moeite nemen om je te helpen.
Herman van der Meer

sjakgielen

Ik zou graag in het basisscherm van eur.observation (Biodiversity Europe) de aparte knop in de kop hebben met het rolmenu soorten zodat ik kan doorklikken naar o.a. lijst van soortgroepen en lijst van families. Die knop bestaat wel in Observado maar niet in eur.observation

gertjanvannoord

Voor schermen met foto's waarbij slechts een maximaal interval van een maand kan worden geselecteeerd: kan er een knopje komen waarbij je automatisch een maand terug in de tijd gaat, zodat je met heel weinig moeite ook naar oudere foto's kunt gaan?

Het gaat om schermen zoals deze:
https://ireland.observation.org/foto/index?g=10&t=0&id_kleed=0&id_akt=0&z=0&sort=date&only_val=2&exo_not=0&exo_only=0&type_foto=0&from=2015-09-13&to=2015-10-12&only_rated=0
Gertjan van Noord

hiskodevries

Citaat van: sjakgielen op oktober 01, 2017, 08:57:13 AM
Ik zou graag in het basisscherm van eur.observation (Biodiversity Europe) de aparte knop in de kop hebben met het rolmenu soorten zodat ik kan doorklikken naar o.a. lijst van soortgroepen en lijst van families. Die knop bestaat wel in Observado maar niet in eur.observation
in menu overzichten staat een optie 'soorten'
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

hiskodevries

#702
Citaat van: gertjanvannoord op oktober 12, 2017, 20:13:44 PM
Voor schermen met foto's waarbij slechts een maximaal interval van een maand kan worden geselecteeerd: kan er een knopje komen waarbij je automatisch een maand terug in de tijd gaat, zodat je met heel weinig moeite ook naar oudere foto's kunt gaan?

Het gaat om schermen zoals deze:
https://ireland.observation.org/foto/index?g=10&t=0&id_kleed=0&id_akt=0&z=0&sort=date&only_val=2&exo_not=0&exo_only=0&type_foto=0&from=2015-09-13&to=2015-10-12&only_rated=0
Gert- Jan het cachen van schermen met alleen foto`s is problematisch. (niet te doen). Dat komt door de javascript welke zorgt dat je zo leuk door de foto`s kan scrollen. Die is verschrikkelijk verouderd en moet hoognodig vernieuwd worden.
Vandaar dat de ranges beperkt worden gehouden. ik heb wel wat aan de onderliggende queries geknutseld zodat op observation.org standaard een jaar verschil wel mogelijk is, ook voor subsites
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

gertjanvannoord

Hisko, mooi dat de ranges wat langer zijn voor observado.

Mijn suggestie was slechts om nadat je bv de foto's van 01-09-2013 tot 01-10-2013 hebt gezien met slechts 1 druk op de knop naar 01-08-2013 tot 01-09-2013 kan springen. Dus voor de database geen verschil, maar voor de gebruiker makkelijker te bedienen.

Gertjan van Noord

hiskodevries

ja dat maakt zeker verschil, want dan kun je heel makkelijk een nieuwe query starten.
Het zit ook niet in het, bij foto overzichten gebruikte systeem om de pagina`s te orderenen.
Kortom dat gaat veel te veel herbouw kosten, dat schuif ik door naar de nieuwbouw.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

stefan_goetze

Hello,

is there a possibility to create subcategory forums for other languages?

greets
Stefan

Maico Weites

I agree that we need to cater more to people who do not speak Dutch.
I'm aware of the fact that most forum boards have an international sub-board but often even the name of this sub-board is in Dutch.
I think that the international sub-boards should get English (or bilingual) names and have a sticky topic in English. A bit like it is on the beetle board.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

hiskodevries

We need another type of 'forum' . This forum is not very usable for different languages
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

colossus

Hisko, je hebt 21 augustus op waarneming.nl voor mij geregeld dat meldingen met methode "gevangen" worden doorgevoerd naar de levenslijst.
Mag die wijziging bij observation.org ook gebeuren? Ik mis daar nu ook soorten, ongetwijfeld door dezelfde oorzaak.
Vriendelijke groeten,
Kees Kuijper

hiskodevries

kees, kun je de link naar de waarneming en de levenslijst plaatsen waarvan jij denkt dat die niet meetelt ?
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

colossus

Vriendelijke groeten,
Kees Kuijper

hiskodevries

Citaat van: colossus op oktober 30, 2017, 15:51:10 PM
Komt ie Hisko:

Voorbeeld van een waarneming: https://observation.org/waarneming/view/141346843
Levenslijst (het gaat me om dagvlinders): https://observation.org/user/lifelist/61491?user=61491%2F&g=4
zet ik die ook voor alle sites als meetellend, ik zie a.h.v. de foto niet dat die gevangen is. Mij lijkt methode 'gezien' meer op zijn plaats
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

colossus

Super Hisko, ik zie de hele mikmak nu!
Dat Bruin Dikkopje heeft op de foto net de vrijheid teruggekregen. Ik vond dat uiteindelijk de mooiste en duidelijkste foto.

Bedankt voor je hulp!
Vriendelijke groeten,
Kees Kuijper

marcel123

Citeerje kunt alles wel in de email proppen, maar hoe minder informatie hoe eerder de ontvanger genegen is om de waarneming zelf te openen.
Als ik tussen 50 emails moet zoeken naar de juiste is het handiger dat ze niet alle vijftig dezelfde titel hebben. Gevolg lijkt me eerder dat je de waarneming niet terugzoekt.


hiskodevries

Citaat van: andre123 op november 02, 2017, 10:57:17 AM
En je kunt niet tussen die 500mails zoeken..Onvoorstelbaar.
als je per dag 500 emails krijgt met een opmerking over je waarnemingen zijn:
1 de andere gebruikers wel heel erg fanatiek
2 maak je blijkbaar nogal wat fouten
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Julian

Graag bij de land-subdomeinen van https://observation.org/ een vaste structuur voor de soortgroepen aanhouden.
De soortgroep "Overige ongewervelden" (https://observation.org/waarnemingen_all_v1.php?groep=20) ontbreekt op een aantal locaties. Bijvoorbeeld:
- https://srilanka.observation.org/soortenlijst_wg_v3.php
- https://gambia.observation.org/waarnemingen_all_wg3.php?groep=20
- En onder het menu "Waarnemingen" bij deze subdomeinen (en ongetwijfeld meer).

Nu kan ik als regioadmin voor Qatar soortgroepen "uitzetten" en de soortgroepsvolgorde aanpassen maar waarom zouden we dat willen?
https://qatar.observation.org/wg_groepen_overzicht.php
Met deze optie haal je m.i. slechts de eenheid uit het systeem en 't komt daardoor niet ten goede aan het gebruikersgemak.

hiskodevries

subsite bazen bepalen dat zelf Julian
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Julian

Weet ik maar land-subdomeinen verdienen toch een andere status dan werkgroep-subdomeinen? Die eerste groep wordt namelijk door alle gebruikers gebruikt en is niet gericht aan een specifieke regionale werkgroep. Voor IVN-Hardenberg ben ik regioadmin van http://ivnhardenberg.waarneming.nl/ en daar zou ik gerust verenigingsnieuws plaatsen terwijl dat niet per se van waarde is voor mensen die het subdomein enkel zouden gebruiken om te kunnen zien wat er zoal in Hardenberg wordt gemeld.
Voor landen is dat anders. Deze zouden m.i. niet gebonden moeten zijn aan de voorkeuren van een persoon, stichting of vereniging. Uiteraard is het de bedoeling dat landen "geadopteerd" worden door plaatselijke groepen maar hun site (gegenereerd met de data van het wereldwijde observation.org-systeem) en het subdomein van dat land op observation.org hoeven niet hetzelfde te zijn?

Voor Qatar (https://qatar.observation.org/map_lastobs_v2.php) heb ik destijds de sitetitel aangepast zodat het in één lijn is met het subdomein van Oman (https://oman.observation.org/map_lastobs_v2.php) maar ook daar gaan regioadmins heel verschillend mee om (bijv. bij https://germany.observation.org/map_lastobs_v2.php. Op https://france.observation.org/map_lastobs_v2.php is het logo vervangen door de Franse vlag). Verder heb ik op "mijn afdeling" een menu ingebouwd voor determinatielinks met betrekking tot de flora en fauna van Qatar. Juist zulke toevoegingen lijken me nuttig voor alle land-subdomeinen. Misschien is 't een goed idee om de regioadmins een platform te bieden voor onderling overleg zodat deze subdomeinen meer een eenheid gaan vormen?

hiskodevries

lokale afdelingen krijgen ook wel eens het beheer over een lands dekkende subsite.
Maar in de meeste gevallen zal het ontbreken van een soortgroep op een landdekkende subsite een omissie zijn.
die kun je wel even melden
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0