Requests for improvements in Observado.org

Gestart door wespenbuizerd, februari 02, 2009, 12:19:56 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jan-Jaap Spaargaren

Citaat van: Jan-Jaap Spaargaren op december 21, 2020, 14:03:30 PM
Citaat van: SlechtValk op mei 22, 2013, 01:37:28 AM
Misschien zijn er erg goede argumenten om het niet te doen, maar desondanks wil ik dit verzoek plaatsen.

Momenteel worden waarnemingen die in Nederland (en mogelijk ook Belgie of zelfs Equador) gedaan zijn niet weergegeven in Observado, ik zou graag zien dat dit wel gebeurt.

Waarom zou je een Witkopeend in Turkije of een Baardgrasmus in Frankrijk wel op de homepage weergeven maar deze zelfde soorten wanneer deze in Nederland gezien zijn niet (terwijl de zeldzaamheid op beide lokaties hetzelfde is)?

Tevens zou ik ook graag een complete levenslijst willen kunnen bijhouden (en statistieken bekijken en vergelijken met anderen) van mijn buitenland waarnemingen samen met mijn Nederlandse waarnemingen.

Maak het desnoods een user setting om Nederlandse waarnemingen in of uit te sluiten (ik zou hem default op insluiten zetten).

Ik zocht en vond een vraag uit 2013... Deze wens heb ik ook al héél lang. Kan daar inmiddels een oplossing voor komen?  :'(
Ik heb over de hele wereld vogels gezien en ben benieuwd hoeveel soorten ik op de wereld heb gezien. Maar die van Nederland wordt er nog steeds niet bij mee gerekend. Nederland is toch onderdeel van deze wereld?? Op waarneming.nl heb je de mogelijkheid om met 'gebruik lokale taxonomie' aangevinkt jouw soortenlijst te zien van Nederland volgens Nederlandse maatstaven. Uitvinken geeft dus de taxonomie volgens de rest van de wereld. Dan kan deze lijst toch gecombineerd worden met de soortenlijst uit alle andere landen?  :huh:

De wens voor vogels heb ik trouwens ook voor alle andere soortgroepen...

mvg Jan-Jaap

Als  Observado.org de norm wordt, dan blijft mijn wens om voor Observado.org zo'n wereldlijst te kunnen oproepen.  :angel:

mvg Jan-Jaap

ajdees

Ik zou graag mijn buitenlandse waarnemingen die nu in Telmee staan, uploaden naar Observation.org. Is daarvoor een mogelijkheid?

Voor Nederlandse waarnemingen kan dat al (hoewel ik nog veel moet rechtzetten in de export uit Telmee).

met vriendelijke groeten,
Albert Dees

nhdejong

LS.,

Niet zeker of dit de juiste plek is voor mijn opmerking, maar de vertaling van mijn aanpassing als admin stokt enigszins als het gaat over de Franse taal: https://cyprus.observation.org/waarneming/view/80029442

Google vertaalt "Basically, your identification is correct, but has been changed to a lower/specific level" als "Fondamentalement, votre identification est correcte, mais a été modifiée à un niveau inférieur/spécifique" en hoewel ik slechts beperkt Frans spreek, lijkt me daar weinig op aan te merken? Je zou misschien nog 'plus spécifique' kunnen verdedigen, maar het lijkt me beter dan het Engels.

Smiles,
Klaas

Douwe de Boer

Kunnen jullie bij soorten gezien ook de optie toevoegen om "incusief onzeker" aan te vinken.
Ik mis deze optie heel sterk hier. Als ik een overzicht wil hebben van wat ik heb gezien, om zodoende te controleren of alles klopt dan zie ik wel de (onder)soorten en verzamelsoorten, maar soorten die nagenoeg zeker zijn (dus beter dan verzamelsoorten) kan ik niet in de lijst krijgen, waardoor ik moeilijk mijn waarnemingen kan verbeteren of goed vergelijken.

Bij voorbaat dank,

Met vriendelijke groet,

Douwe de Boer


Douwe de Boer

Citaat van: hiskodevries op januari 20, 2021, 08:22:13 AM
Douwe, die filter je zo https://observation.org/users/50108/observations/?after_date=1000-12-29&before_date=2020-12-28&species_group=&rarity=&search=&advanced=on&species=&sex=&province=&show_only_uncertain=on&validation_status=&life_stage=&activity=&method=
of als je alleen foto`s wilt hebben https://observation.org/users/50108/photos/?after_date=&before_date=&species=&species_group=&province=&rarity=&search=&likes=&advanced=on&location=&sex=&show_only_uncertain=on&type=&validation_status=&life_stage=&activity=&method=

Beste Hisko,

Bedankt voor de link, dat is zonder meer bruikbaar, maar wat ik probeer te realiseren is een taxonomisch overzicht waar zowel de zekere als de onzekere soorten in staan, zodat ik kan vergelijken en de determinaties zelf kan controleren. De enige manier waarbij dat enigszins lukt is via de lijst met "soorten gezien", omdat daar zowel de zekere soorten als de verzamelsoorten in staan van een bepaalde soortgroep. Wat ik dan alleen mis is de onzekere soorten en/of soortgroepen. Vandaar mijn vraag voor een optie om die ook toe te voegen.

Met vriendelijke groet,

Douwe de Boer

psgels

#936
Eventjes wat observaties als een nieuwe gebruiker die aan het rondklikken is om te kijken of observation.org iets is om vaker te gebruiken (van iemand die professioneel als web developer werkt):

1. Als het echt jullie ambitie is om observation.org internationaal te maken, dan is het raar dat Nederland en Belgie een speciale positie hebben. Het is raar dat je niet kan zoeken naar Nederlandse of Belgische waarnemingen omdat die hun eigen site hebben. Als je op een profiel kijkt dan zie je de totale observaties "Nederland", "België" en "Rest van de Wereld". Waarom niet een overzicht van de andere landen?
2. Ik ben geïnteresseerd in de vogels van Japan, dus toen ik in jullie zoekbalk zocht naar "Japan" was er een omgeving genaamd "Japan" die een keurig overzicht gaf van alle observaties in dit land. Heel handig! Toen ik ditzelfde probeerde te doen voor andere landen als Duitsland, Frankrijk, Ierland, Schotland, niks. Alleen per provincie. Zelfs Luxemburg heeft geen landenpagina.
3. Waarom staat er voor alle locaties in Duitsland de string "BRD"? Dit voelt alsof jullie ergens in de jaren 80 zijn blijven hangen.
4. Meer van de zoekfunctie: het is een beetje verwarrend dat de hele site in je eigen taal is, maar de locatienamen niet. Dus als je op "Spanje" zoekt krijg je niks te zien, want je moet op "Spain" zoeken. Zowiezo is de lijst die je ziet als je op landen zoekt veels te lang. Met duizenden gebieden daar gaat niemand doorheen scrollen, dus daar heb je niet echt iets aan.
5. En als je weer zoekt op provincies, dan is het weer in de eigen taal. (North Rhine-Westphalia -> Nordrhein-Westfalen)
6. Ook weet ik niet of het handig is om staten als Nedersaksen en Arkansas als "Provincie" aan te duiden. Ik weet dat dit een blik met wormen opent, maar als je dit goed doet ben je geloofwaardiger.


Ik zie hier een hoop indrukwekkends wat jullie hebben neergezet, zeker hoe gebruikersvriendelijk het is om waarnemingen toe te voegen. Maar de zoekfunctie is de ruggengraat van je website. Als die onhandig werkt dan ga je mensen verliezen.

hiskodevries

psgels, allemaal correcte opmerkingen.
Observation.org is een work in progress, dat wat jij opmerkt willen wij ook.
Die landen zijn allemaal bereikbaar via de knop oude site keuze geografie, b.v. https://luxembourg.observation.org/
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

psgels

Citaat van: hiskodevries op februari 03, 2021, 08:23:05 AM
psgels, allemaal correcte opmerkingen.
Observation.org is een work in progress, dat wat jij opmerkt willen wij ook.
Die landen zijn allemaal bereikbaar via de knop oude site keuze geografie, b.v. https://luxembourg.observation.org/

Hisko, om met wat positiefs te komen, ik heb de afgelopen dagen wat rond lopen klikken op eBird, en daar is het nog erger. Op dit moment hebben ze meer data dan jullie, maar dan merk je dingen als:
- Op de hotspot map zijn er bepaalde plekken die in het oog springen omdat ze felgekleurd zijn en er veel soorten zijn waargenomen. Bijna allen hebben in de titel "please select a more specific location".
- Op sommige plekken kan je wel filteren per jaar, op anderen niet. Op sommige plekken kan je wel filteren per maand, en op anderen juist weer niet.
- Het is zowiezo heel lastig om het totale aantal waarnemingen van een soort te bekijken
- De app gedownload en het was niet gelijk duidelijk hoe je foto's aan je checklists kan toevoegen. Er zal wel een optie zijn, maar zoiets belangrijks moet gelijk duidelijk zijn, anders is het weer een extra stap, vooral voor nieuwe gebruikers.
- Die histogrammen zijn een leuk idee, maar je kan totaal niet filteren of zelfs sorteren
- Het is zowiezo heel lastig om van de ene kant van de website naar de andere kant te komen.
- De verspreidingskaarten zijn heel gemimiteerd. Maar 2 of 3 zoomniveaus waar je eigenlijk niks aan hebt.

Het voelt alsof bij eBird verschillende ontwikkelteams hun ding hebben lopen doen, zonder echt na te denken hoe het voelt als geheel. Observation.org voelt echter als een geheel met één visie. Bij eBird merk ik een aantal fundamentele fouten of tekortkomingen aan het ontwerp, Observation.org heeft dat in mijn ogen niet, het moet alleen nog wat doorontwikkeld worden. Succes! ;)

SlechtValk

Citaat van: psgels op februari 13, 2021, 07:14:55 AMBij eBird merk ik een aantal fundamentele fouten of tekortkomingen aan het ontwerp, Observation.org heeft dat in mijn ogen niet, het moet alleen nog wat doorontwikkeld worden. Succes! ;)

Persoonlijk denk ik dat ook de "Observation familie" een aantal fundamentele tekortkomingen heeft, onder andere de database-tabel van soorten... elke soort heeft een soort-id, wat gewoon een incrementieel nummer is. Maar bijvoorbeeld ook synoniemen, hybrides, verzamelsoorten etc... een verzamelsoort zou heel mooi letterlijk een verzameling van soort-id's die er binnen vallen kunnen zijn. Een hybride kan heel mooi een combinatie van de twee soort-id's van de ouders zijn... daardoor kunnen die allemaal erg mooi verwijzen naar de ouders...
Bovendien mist er een taxonomische indeling. Het zou zo mooi zijn als elke soort bijv. een "ouder" van het geslacht heeft en elke geslacht een "ouder" van de familie etc... zo ontstaat en taxonomische boom en krijg je niet rare dingen zoals: https://waarneming.nl/taxa/11252/ en https://waarneming.nl/taxa/11245/
Mijns inziens zou er gewerkt moeten worden naar een systeem waarin dit veel meer ingebouwd zit. Lees: een nieuwe systematiek m.b.t. taxa in de database. Een hels karwei, maar volgens mij wel nodig om het systeem werkbaar te houden.

Dit zelfde geldt overigens voor gebieden... er is een soort van systeem ontstaan, dat elk gebied een naam krijgt waar dichtstbijzijnde plaats in zit, maar elk gebied staat op een zelfde "niveau"... als elk gebied informatie krijgt over waar het in/binnen ligt (wat een klein beetje gedaan is binnen waarneming.nl met "gemeente") dan krijg je een systeem waarbij veel makkelijker te navigeren is tussen hele specifieke gebieden en omringende/grotere/overlappende gebieden.

Ik onderstreep overigens ook ten zeerste je opmerking over de speciale positie die NL en BE hebben gekregen binnen .org. Ik snap dat vanuit NL en BE perspectief vast gehouden wordt aan de respectievelijke sites, maar vanuit .org zou er geen onderscheid gemaakt moeten worden tussen NL, BE, DE, JA of wat dan ook...
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

SlechtValk

Op de pagina waar alle waarnemingen op een kaart geprojecteerd zijn, staat onderaan een opmerking over de blokken, met o.a. de volgende tekst:

CiteerDoor de vorm van de aarde zijn hokken verder van de evenaar steeds verder vervorm.

Ik neem aan dat daar een letter "D" aan het einde van de zin is weggevallen...
Voorts staat er het volgende:

CiteerWaarnemingen uit België en Nederland zijn uitgezonderd.

Ik neem aan dat daarmee bedoeld wordt dat waarnemingen uit NL en BE niet weergegeven worden (tenminste, die zie ik niet, dus ga er vanuit dat daarom die melding bestaat). Maar deze tekst kan duidelijker geformuleerd worden.
Is er een methode om alle waarnemingen over de hele wereld (inclusief NL en BE) op een kaart te zetten? Zelfs op world.observation.org zie ik NL en BE missen...
Zo nee, voeg dat maar toe aan de wensenlijst ;)
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

hiskodevries

het blijft blijkbaar toch moeilijk om vragen en opmerkingen met links aan te vullen
'Kaarten' wat voor kaarten ?
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

SlechtValk

Citaat van: hiskodevries op maart 03, 2021, 15:29:28 PM
het blijft blijkbaar toch moeilijk om vragen en opmerkingen met links aan te vullen
'Kaarten' wat voor kaarten ?

Damn, had ik nog zo voorgenomen die toe te voegen...

Het betreft: https://observation.org/users/9163/map/ (of elke andere gebruikers id natuurlijk)
(en https://world.observation.org/user_gmap_leaflet.php )
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

hiskodevries

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Lbird

Deze link doet het toch inclusief NL en BE mits je het vinkje aan tikt "all domains"?
https://world.observation.org/user_gmap_leaflet.php
Of begrijp ik de vraag niet goed?
Met vriendelijke groet,
Albert Vrielink

SlechtValk

Citaat van: Lbird op maart 04, 2021, 19:04:35 PM
Deze link doet het toch inclusief NL en BE mits je het vinkje aan tikt "all domains"?
https://world.observation.org/user_gmap_leaflet.php
Of begrijp ik de vraag niet goed?
Oh je hebt helemaal gelijk, over het hoofd gezien... al vind ik het raar dat je op een site over de "wereld" zelf een actie moet ondernemen om de hele wereld te zien... dat zou standaard aan moeten staan (naar mijn mening).

Maar goed, blijft de wens natuurlijk nog wel voor de nieuwe site bestaan.
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.


somms

A way to check your pending comments (observations with new comments you have not visited) in the new website.
This could be shown in your profile menu, with a small number in the corner with the number of pending messages, and then you access a list of your observations with comments (unvisited bolded and first).

As admin I see many new accounts with email notifications disabled. And there is no way to check out my observations with new notifications in the web page.
Observation Spain Coordination

hiskodevries

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

hiskodevries

Citaat van: somms op maart 24, 2021, 11:51:11 AM
A way to check your pending comments (observations with new comments you have not visited) in the new website.
This could be shown in your profile menu, with a small number in the corner with the number of pending messages, and then you access a list of your observations with comments (unvisited bolded and first).

As admin I see many new accounts with email notifications disabled. And there is no way to check out my observations with new notifications in the web page.
this is on the long list with pending wishes
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

somms

Another request from the Observation Spain team:

Transects should be marked as public and easy to share. We and many others like to share our transects and pointcounts from our visits with our coleagues (from inside and outside Observation).

This will also greatly increases popularity and visibility of Observation and its REALLY COOL transect functionality among potential new users.

I understand that privacy is a concern, but it is as easy as letting the owner mark a transect as "public".

Thanks!
Observation Spain Coordination

hiskodevries

on which point in the process the user could set it to 'public' ?
this also applies to checklists and projectvisits ?
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

somms

Citaat van: hiskodevries op maart 25, 2021, 08:54:50 AM
on which point in the process the user could set it to 'public' ?
this also applies to checklists and projectvisits ?

The user can set it to public in Observation.org webpage, once it is finished and uploaded to the server.

This would be great also for project visits.

I have never used checklists as that functionality is totally unknown for us. Is the same than specieslists? That is also an unknown functionality.
Observation Spain Coordination

hiskodevries

so if a project manager sets a project to non public the participants can set a visit open ? i do no know if this is desired behaviour.
(i also have no clue about checklists, looks like visits without a project )
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

somms

As a first step, public transects (mobile counts), would be great.
Observation Spain Coordination

Douwe de Boer

Misschien is dit al vaker gemeld, maar ik kan er niets over vinden. Als ik van een zeldzame soort in een gebied (weergegeven in rood) een waarneming invoer, dan komt het heel vaak voor dat indien ik de ondersoort specificeer, deze niet meer in rood wordt aangegeven. Kan ik hier ergens melding van maken met het verzoek de ondersoort ook als zeldzaam voor dat gebied weer te geven? Ook komt het vaak voor dat een zeldzame soort in een gebied niet als zodanig is gespecificeerd. Ook dat zou ik graag willen melden.

Met vriendelijke groet,

Douwe de Boer

Julian

Citaat van: somms op maart 24, 2021, 20:59:49 PM
Another request from the Observation Spain team:

Transects should be marked as public and easy to share. We and many others like to share our transects and pointcounts from our visits with our coleagues (from inside and outside Observation).

This will also greatly increases popularity and visibility of Observation and its REALLY COOL transect functionality among potential new users.

I understand that privacy is a concern, but it is as easy as letting the owner mark a transect as "public".

Thanks!

I support this idea! Being able to share your transects with others improves the community-feeling. This would also be a nice addition to 'User locations' (https://observation.org/users/3121/locations/).

hiskodevries

Citaat van: Douwe de Boer op maart 25, 2021, 14:33:15 PM
Misschien is dit al vaker gemeld, maar ik kan er niets over vinden. Als ik van een zeldzame soort in een gebied (weergegeven in rood) een waarneming invoer, dan komt het heel vaak voor dat indien ik de ondersoort specificeer, deze niet meer in rood wordt aangegeven. Kan ik hier ergens melding van maken met het verzoek de ondersoort ook als zeldzaam voor dat gebied weer te geven? Ook komt het vaak voor dat een zeldzame soort in een gebied niet als zodanig is gespecificeerd. Ook dat zou ik graag willen melden.

Met vriendelijke groet,

Douwe de Boer
Douwe, dan is daarvan de zeldzaamheid niet nader gespecificeerd . Daar zijn andere topics voor (buiten het feit dat het geen verplichting is om een ondersoort in te voeren)
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Douwe de Boer

Citaat van: hiskodevries op maart 25, 2021, 15:57:28 PM
Citaat van: Douwe de Boer op maart 25, 2021, 14:33:15 PM
Misschien is dit al vaker gemeld, maar ik kan er niets over vinden. Als ik van een zeldzame soort in een gebied (weergegeven in rood) een waarneming invoer, dan komt het heel vaak voor dat indien ik de ondersoort specificeer, deze niet meer in rood wordt aangegeven. Kan ik hier ergens melding van maken met het verzoek de ondersoort ook als zeldzaam voor dat gebied weer te geven? Ook komt het vaak voor dat een zeldzame soort in een gebied niet als zodanig is gespecificeerd. Ook dat zou ik graag willen melden.

Met vriendelijke groet,

Douwe de Boer
Douwe, dan is daarvan de zeldzaamheid niet nader gespecificeerd . Daar zijn andere topics voor (buiten het feit dat het geen verplichting is om een ondersoort in te voeren)

Beste Hisko.

In de gevallen waar ik op doel, komt er vaak maar een ondersoort in aanmerking, dus zijn de specificaties van de ondersoort dezelfde als de soort. Ik weet dat het niet verplicht is om een ondersoort in te vullen, maar ik vind het voor mijn eigen waarnemingen van belang om de ondersoort te specificeren, zeker nu de taxonomie erg in beweging is en er veel wordt samengevoegd en gesplits en ondersoorten bij andere soorten ingedeeld kunnen worden. Voor de soorten waarvoor in Observation niet is aangegeven welke zeldzaamheid ze in een bepaald gebied hebben is deze informatie vaak wel voorhanden, maar niet alom bekend. Kun je mij dan aangeven welke topics hiervoor zijn?

Met vriendelijke groet,

Douwe de Boer
hiskodevries

Citaat van: Julian op maart 25, 2021, 15:22:28 PM
Citaat van: somms op maart 24, 2021, 20:59:49 PM
Another request from the Observation Spain team:

Transects should be marked as public and easy to share. We and many others like to share our transects and pointcounts from our visits with our coleagues (from inside and outside Observation).

This will also greatly increases popularity and visibility of Observation and its REALLY COOL transect functionality among potential new users.

I understand that privacy is a concern, but it is as easy as letting the owner mark a transect as "public".

Thanks!

I support this idea! Being able to share your transects with others improves the community-feeling. This would also be a nice addition to 'User locations' (https://observation.org/users/3121/locations/).
this 'sharing' is only for social media or also just the link
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0