schorsschijfjes

Gestart door Jan Willem, januari 31, 2009, 23:22:07 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jan Willem

Veronderstel dat de bovenste twee Hoekig schorsschijfje zijn (links dood loofhout, rechts dode beuk). Durf geen gok te doen t.a.v. onderste twee, die op dood loofhout zaten, rechts mogelijk wilg. Dank voor commentaar.
Met vriendelijke groet,
Jan Willem de Jong

Stip

Hoi Jan-Willem,
To be or not to be that's the question.
alleen van het plaatje linksonder meen ik te kunnen zeggen dat er Diatrype stigma op zit, die grotere plakken met die scheurtjes (stigmata)
groeten Stip
Groeten Stip
www.helotiales.nl

Jan Willem

Met vriendelijke groet,
Jan Willem de Jong

xenion

#3
Citeer
Citeer... de bovenste twee Hoekig schorsschijfje (links dood loofhout, rechts dode beuk).
Jan Willem,
Op beuk mag je aannemen, dat het Diatrype disciformis (en D. stigma) betreft. Met uitzondering van de wilggebonden D. bullata (die niet op de foto's voorkomt) zijn Diatrype's (of Diatrypella's) op andere substraten van foto niet te doen.
En Diatrype stigma op berk dan? Is die ook niet zonder :mic te doen?
Ik zie op dood berkenhout nog regelmatig grote zwarte, door de schors heen brekende plakken met scheurtjes.
http://waarneming.nl/fotonew/7/281007.jpg
Groeten,
Martin

xenion

#4
Citeer
CiteerEn Diatrype stigma op berk dan? Is die ook niet zonder :mic te doen? Ik zie op dood berkenhout nog regelmatig grote zwarte, door de schors heen brekende plakken met scheurtjes.
Martin,
Kan je die met het blote oog van (eveneens) op berk voorkomende Eutypa- of Eutypellasoorten en korstvormige Hypoxylonsoorten onderscheiden, die zich ook grotendeels onder de schors kunnen ontwikkelen ?
Dat vroeg ik mij dus af.
Eutypa groeit bij mijn weten meestal op kaal hout waar de schors al van af is, en vormt dan vrij dunne, grote plakken, meestal met weinig scheuren.
D. stigma vormt in vergelijking met Eutypa kleinere, dikkere plakken met veel lengtescheuren en groeit onder de schors waarna die afgeworpen wordt.
Korstvormige Hypoxylonsoorten hebben volgens mij een onregelmatiger oppervlak en hebben, voor zover ik kan vinden, duidelijke kleine wratjes (papillen). D. stigma heeft kleine papillen die niet zo duidelijk verhoogd zijn. En Eutypa heeft volgens mij nog minder duidelijk papillen.

Dat is tenminste zoals ik ze denk te kunnen onderscheiden, misschien zit ik er wel helemaal naast.

Maar als Diatrype stigma niet van Eutypa soorten op berk te onderscheiden is, hoe kan je die dan wel onderscheiden van Eutypa soorten op beuk?
Groeten,
Martin

xenion

#5
Gerrit, ik heb een tijd terug een interessant verslag van het Instituut van natuur- en bosonderzoek uit België doorgekeken ('Diversiteit, ecologie en indicatorwaarde van paddestoelen op groot dood beukenhout in het bosreservaat Kersselaerspleyn (Zoniënwoud)'). Tijdens dat onderzoek is men erachter gekomen dat Eutypa spinosa (daar) een zeer algemene soort is op dood hout van beuk, terwijl men eerst dacht dat die soort (vrij) zeldzaam was.

http://www.inbo.be/content/page.asp?pid=FLO_PAD_Houtzwammen (de link naar het verslag lijkt het niet meer te doen, als iemand het verslag wil hebben moet die mij even een bericht sturen).

Uit het verslag:
CiteerDe eerste twee zijn bijzondere soorten. Eutypa spinosa vormt grote, zwarte, maar onopvallende korstvormige vruchtlichamen, vooral op beuk, en werd tot op heden in Vlaanderen (databank Funbel) of Nederland (Arnolds et al. 1995) slechts zeer zelden gerapporteerd. De soort wordt wellicht miskend.
Ook wij kenden ze niet voor we het onderzoek aanvingen, maar namen ze ondertussen waar in Ranst, Meldert, Merelbeke, Aalter en Ruiselede.

CiteerDe meest algemene soorten zijn Eutypa spinosa (82% van de onderzochte bomen)...
Groeten,
Martin

xenion

#6
Kwam op de site van INBO nog een ander document tegen, waar Eutypa spinosa op beuk ook weer wordt aangehaald:
http://www.inbo.be/content/page.asp?pid=FL...Houtzwammen_Ind Helemaal onderaan de pagina, 'Walleyn R. & Veerkamp M. (2005) Houtzwammen op beuk. Kensoorten voor soortenrijke bossen in België en Nederland. Natuur.focus 4 (3): 82-88 (5,5 Mb)'

In dat document zijn meerdere bossen onderzocht, ook in Nederland, en is de soort overal aangetroffen.

CiteerEén van de kensoorten, Stekelige korstkogelzwam (Eutypa spinosa), is helemaal niet zeldzaam en kan ook aangetroffen worden in beukenbossen met weinig groot dood hout. Ze ontbreekt vaak in de courant gebruikte paddestoelengidsen maar is wel gemakkelijk in het veld waar te nemen en te herkennen. De soort komt, zonder enige schade aan te richten, voor als gespecialiseerde endofyt in levende beuken (zie Box 2), en kan na het afsterven van het hout door het competitief voordeel vaak grote houtvolumes koloniseren (er zijn in vers dood hout weinig andere soorten aanwezig). Via de vorming van zwamvlokplaten houdt ze hout actief droog en schermt ze zich af tegen concurrenten. Gezien de soort zeer kenmerkend is voor groot dood beukenhout, en gezien ze in natuurbossen significant in grotere dichtheden voorkomt dan in beheerde bossen (Heilmann-Clausen, pers. meded.), beschouwen we deze hier als een goede kensoort, maar we herhalen dat ze ook in minder houtzwammenrijke beukenbossen voorkomt.


En nog een korte beschrijving van de soort, inclusief foto's:
http://www.inbo.be/content/page.asp?pid=FL...mmen_IND_Eutypa
Groeten,
Martin

xenion

#7
CiteerHeb jij hem inmiddels wel waargenomen ?
Nadat ik een hele tijd terug terug het verslag had doorgekeken bedacht ik mij dat ik de soort al had gezien, maar nooit op naam had durven brengen (voor de duidelijkheid: heb hem niet microscopisch onderzocht): http://waarneming.nl/waarneming/view/3289343
In dit geval was een groot deel van de stam (vooral het onderste deel) van een liggende, al paar jaar dode beuk bedekt met zeer grote plakkaten. Het materiaal is keihard, vertoonde geen (duidelijke) scheurtjes, en als je een stukje weet af te snijden worden te ronde tot honingraatvormige 'kamertjes' zichtbaar.
Ik heb er daarna nooit meer echt op gelet, maar je kijkt er ook makkelijk overheen.
Groeten,
Martin

xenion

De foto's zijn niet de meest duidelijke, en ook niet van de mooiste exemplaren. Rosellinia lijkt het mij in ieder geval niet, er waren geen echt bolletjes zichtbaar, al lijkt dat op de middelste foto wel zo. Ik zal nog wel eens betere foto's maken als ik er in de buurt ben.
Groeten,
Martin

Stip

Diatrype stigma is wel degelijk macroscopisch te onderscheiden van Eutypa, bij
de laatste ontwikkelen de vruchtlichamen zich in het hout terwijl die van Diatrype er op liggen, deze ontwikkelen zich waarschijnlijk in de cambiumlaag en hebben deze dwarsscheuren die ik bij Eutypa nog nooit gezien heb.
Groeten Stip
Groeten Stip
www.helotiales.nl