Pseudoschorpioen....klopt dit?

Gestart door javanerkelens, januari 08, 2009, 20:47:40 PM

Vorige topic - Volgende topic

javanerkelens

Ik zag vandaag iets zitten in mijn terrarium met grond uit de tuin, om te zien wat er zoals in de grond zit en uit komt.
En ik zag deze zitten.....ik had nog nooit zo'n beestje gezien .
Erg spannend en ziet er op de foto erg dreigend uit, voor een beestje van 2-3mm :lol:

Klopt het dat dit dus de Pseudoschorpioen is....??

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Date Lutterop

Niet "de" maar "een" Pseudoschorpioen. Er zijn meerdere soorten. Als Matty weer eens komt kijken zal hij er vast meer over kunnen zeggen.

Groet,

Date


javanerkelens

Aha, dat is interessant, want ik meende dat er maar één soort van was, van deze kleine soort.

Bedankt alvast ..Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Date Lutterop

#3
Ik heb hier een artikeltje liggen waarin voor Nederland 19 (onder)soorten worden genoemd.

Hoewel op je foto niet alle determinatiekenmerken te zien zijn, zou het hier om een Neobisium kunnen gaan. Daarvan is N. carcinoides de meest algemene. Maar nogmaals, een zekere identificatie is dit niet!

Op de website van de KNNV Rotterdam stond altijd een determineertabel voor Pseudoschorpioenen, maar die kan ik nu niet terugvinden. Hun lijst telt 17 Nederlandse soorten.

Groet,

Date


jan cuppen

In Nederlandse Faunistische Mededelingen nr 23 (2005) staat een tabel met afbeeldingen van de Nederlandse soorten Pseudoscorpiones (uitgave EIS-Nederland). Via google eenvoudig te vinden.

Wordt ook lid van EIS-Nederland zodat de uitgifte van dit soort tabellen ook in de toekomst blijft bestaan.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

javanerkelens

#5
CiteerWordt ook lid van EIS-Nederland zodat de uitgifte van dit soort tabellen ook in de toekomst blijft bestaan

Ben al een jaartje lid.... ;)

En ik heb de tabel gevonden..zie hier

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

hay

Dag Joke,
Ik heb niets toe te voegen (Neobisium sp., waarschijnlijk carcinoides) behalve dat ik het meer dan met Jan eens ben: EIS-Nederland (zie hun website) groeit, brengt mooie publicaties uit, die niet alleen geschikt zijn voor superspecialisten. Ik kan van harte aanbevelen lid te worden van deze club!
hay

javanerkelens

Sorry foutje....ik ben lid van NEV....maar nog niet van EIS, stom maar ik haal die twee altijd door elkaar.
Ik zal er eens over nadenken....wat zou voor mij de meerwaarde zijn, als ik lid zou worden, want ik ben dan nu wel lid van NEV en krijg braaf het blaadje opgestuurd, maar daar houdt het voor mij dan wel op.
Mijn interesse ligt vooral in Diptera met als specialisatie Muscidae en in meerdere mate tevens de ontwikkeling van de maden in brede zin. (en vooral in de ontdekkingstocht naar waar en in welk materiaal of grondsoort de Muscidae zijn eieren in afzet)
Als ik lid zou worden, kan ik dan interessante informatie hierover vinden bij hun of is de informatie die nu al op de website staat, ook de informatie die ik krijg als ik lid zou worden.....
Ik laat mij graag overtuigen.... :grin:

Joke


Groet,
Joke (van Erkelens)

mberg

Joke,

Hoewel dit forum misschien niet het juiste middel is om advertenties te plaatsen wil ik de lovende worden van de andee forumleden toch graag ondersteunen. Als bestuurslid van EIS en de NEV kan ik een ieder die meer wil weten over ongewervelden aanraden zich aan te sluiten. Niet alleen help je zo de ongewervelden beter onder de aandacht te brengen maar je kunt er ook een schat aan informatie over ongewervelden verkrijgen. Een abonnement op Nederlandse faunistische Mededelingen (EIS) kost je maar 22,50 per jaar (!). Daarvoor krijg je tweemaal per jaar een full-colour tijdschrift, al gauw zo'n 170 pagina's aan informatie die pas 2 jaar later digitaal ontsloten wordt. Bovendien krijg je tweemaal per jaar een determinatietabel (vorig jaar steenvliegen en boktorren), dit jaar hoogstwaarschijnlijk hooiwagens en prachtkevers. EIS kent een 40-tal werkgroepen, waaronder maar liefst 12 Diptera-werkroepen (ook een werkgroep Muscidae). Met regelmaat verschijnen verspreidingsatlassen. Eind vorig jaar is de verspreidingsatlas Nederlandse landpissebedden, duizendpoten en miljoenpoten veschenen, binnenkort de atlas boktorren.

Lidmaatschap van de Entomologische Vereniging is maar 45 euro. Je krijgt het tijdschrift Entomologische Berichten (6x jaar), je kunt gebruik maken van een van de grootste entomologische bibliotheken ter wereld (!). Via de NEV is software te verkrijgen voor het beheren van je waarnemingen (klasse). Ook de NEV kent vele werkgroepen (waaronder Diptera) en regionale afdelingen waar enthousiaste mensen werken aan hun eigen beesten. Er zijn ook mogelijkheden om met gelijkgestemden op excursie te gaan. We zijn bezig een sectie (werkgroep) insectenfotografie op te richten(!). Kijk eens op de vernieuwde website (http://www.nev.nl/). Mocht je meer info willen weet je me wel te vinden. Tot zover mijn schaamteloze reclamepraatje. Admins: zal het nooit meer doen.

De pseudoschorpioen is inderdaad Neobisium, hoogst waarschijnlijk N. carcinoides. Ongeveer 95% van de pseudo's die je tegenkomt behoort tot deze soort. Het is de meest eurytope pseudoschorpioen die in Nederland voorkomt. Je kunt ze eenvoudig verzamelen door strooisel in bossen uit te zeven. Je komt ze dan meestal vrij snel tegen, samen met springstaarten (ook een leuke groep!). Andere goede plekken, voor andere soorten, zijn helmpollen op de buitenste duinenrij (goed tussen de pollen zoeken), en los schors van platanen, taxus, esdoorn of kastanje. EIS kent een pseudoschorpioenen-werkgroep (zie werkgroepen: bodemfauna). Contact persoon Jeroen Hoffer (adres aldaar). Leuk boek: Legg & Jones 1988: Pseudoscorpions. Synopsis of the British Fauna no 40. Brill, Leiden.

Met groet,

Matty Berg
Coordintor EIS-werkgroep Bodemfauna
Matty P. Berg
Coordinator EIS-werkgroep Bodemfauna
Onderzoeker bodemfauna aan de Vrije Universiteit, Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en Naturalis, Leiden
Aanspreekpunt Sectie Bodemfauna Nederlandse Entomologische Vereniging

Louis.Boumans

En Joke, was dit overtuigend?  :D