Onbekende soort, Frankrijk

Gestart door klaas van haeringen, december 18, 2008, 12:04:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

klaas van haeringen

Hoi allemaal,

Kan iemand me vertellen om welke soort het hier gaat? DrĂ´me, Frankrijk juli 2008.

Groeten, Klaas


tekenaar

Daar ben ik het helemaal mee eens. Een onvolwassen dier en ik weet ook niet precies welke soorten zadelsprinkhanen daar voorkomen.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

florisbrekelmans

#3
Volgens de atlas van Voisin (2003) is uit de Drome het voorkomen bekend van Ephippiger ephippiger (ephippiger) en Ephippiger terrestris. E. terrestis wordt opgegeven voor de zuidkant van de Drome (ten noorden van de Mont Ventoux). Bellmann vermeldt dat de soort een alpine verspreiding heeft en voorkomt op hoogten tussen 1000 en 2000 meter, op bergweiden en in struikgewas. De soorten (mannetjes) zijn in ieder geval van elkaar te onderscheiden door de plaatsing van de tandjes op de cerci, op de foto niet zichtbaar. <edit, zie commentaar Tekenaar - fout overgenomen>

Met E.terrestris ben ik niet bekend en mogelijk is deze soort op grond van algehele indruk door deskundigen goed te onderscheiden van E.ephippiger. Maar goed, wellicht kan je wat meer met deze informatie.


Groet,

Floris

tekenaar

#4
eh ... E. ephippiger heeft juist een zwarte kleuring op het achterhoofd terwijl E. discoidalis een rode kleuring heeft, altans in Slovenie. Dit is het achterste randje van het kopje, wat vaak onder het halsschild schuilgaat. Dit kenmerk gaat ook op voor nymphen (i.i.g. de grotere stadia). Op de foto is dit niet te zien door de positie van de kop.

Voor zover ik weet zit E. disciodalis niet in Frankrijk ...

Met E. terrestris ben ik ook niet bekend.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/