Genetkat in Limburg?!

Gestart door mlahaye, november 24, 2008, 20:15:47 PM

Vorige topic - Volgende topic

mlahaye

In Cadier&Keer is een genetkat aangetroffen in een paardenstal (http://waarneming.nl/waarneming/view/41065153). Ongetwijfeld een ontsnapt huisdier, maar het diertje heeft bijna 2 weken in de vrije natuur rond gelopen, want al eerder was er een melding op 8 november (http://waarneming.nl/waarneming/view/40972978).

Het is werkelijk bizar dat diersoorten als de genetkat gehouden mogen worden in Nederland. Nogmaals, genetkatten en vele andere exotische diersoorten zijn ongeschikt om als huisdier te hebben.

Ik ben benieuwd wat de volgende exoot zal zijn die zijn/haar weg naar de vrije natuur zal weten te vinden...

Maurice La Haye
admin

Tinok

Voor wie geen idee heeft waar Maurice het over heeft, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Genetkat ;)  
groeten,
Tinok van Hattum
IVN Natuurgids Ronde Venen/ Uithoorn
'Je hoeft de naam niet te weten om van iets te genieten (maar het is wel leuker;-))'

vuurvlinder

#2
CiteerVoor wie geen idee heeft waar Maurice het over heeft, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Genetkat ;)
Ik vind klikbare links wat handiger, dus ter aanvulling: http://waarneming.nl/waarneming/view/40972978 en http://waarneming.nl/waarneming/view/41065153
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Menko Vlaardingerbroek

Deze site is een goede waarschuwing als je erover denkt er een in huis te nemen:
http://www.luna-zoo.com/huisdiergenet.htm

Vriendelijke groet,
Menko Vlaardingerbroek

Draak

Ik vraag me af of dit een waarschuwing is voor mensen om deze dieren toch als "huisdier" te gaan houden. Ditzelfde hebben we door de jaren heen gezien met b.v. stinkdieren en nertsen die mensen toch als "huisdieren" wilden hebben en die toch ook weer gedumpt werden en worden. Dat sommige dieren opgevangen moeten worden en misschien goed in een huiselijke situatie gehouden kunnen worden daarvan ben ik overtuigd, maar het fokken en promoten van dit soort dieren is in mijn ogen te belachelijk voor woorden. Ik hoop dat dit dier in elk geval een prima onderkomen of zelfs een thuis heeft gevonden bij mensen die wel weten waar ze mee bezig zijn.

Grthnx Draak
Arjan (Draak) den Hertog

redmar_woudstra

#5
Ik vraag me af of we hier te maken hebben met de Common (of Small-spotted) Genet - Genetta genetta. Ik heb hier op mijn studentenkamer de Kingdon Fieldguide to African Mammals niet, die ligt nog bij mijn ouders, maar die grote vlekken met een roodbruin centrum lijken me eerder passen op Large-spotted (of Rusty spotted) Genet - Genetta tigrana. De Engelse naam geeft al een voorzetje. Zie hier voor een plaatje:
http://www.juliesjungle.com/pictures/smallspotgenet.jpg
Boven small-spotted, onder large-spotted.

Large-spotted is een zuiver Afrikaanse soort, waar Small-spotted ook in Europa voorkomt.  
groet,
Redmar

Leon Olsthoorn

En als we hier met de small-spotted te maken hebben, zou het dan uit te sluiten zijn dat hij/zij vanuit bijv. de Pyreneën aan is komen lopen?
Jag gillar blommor, jag gillar träd, jag gillar naturen som den är!

tekenaar

#7
er m.i. wel een verschil tussen stinkdieren en genetkatten als "huisdier". Stinkdieren zijn min of meer vergelijkbaar met fretjes (al hebben stinkdieren de neiging enorm te vervetten - kwestie van dieet in de gaten houden) en zijn door vele generaties kweken in bontfarms gedomesticeerd. Ik zie vanuit dierenwelzijnsoverweginge en natuurbeschermingsoverwegingen geen enkele reden om het houden van stinkdieren te willen verbieden. Dan zou je ook huiskatten en goudhamsters moeten gaan verbieden. Dat het een wat "ongewoon huisdier" is, is in mijn ogen geen goed argument.

Wat betreft genetkatten ligt het wat anders. Die kwamen een paar jaar geleden nog uit het wild en hoewel ze mondjesmaat gekweekt worden, zijn ze (nog) niet op te vatten als gedomesticeerde dieren. Ze zijn ook meest niet echt hanteerbaar. Zo'n dier wordt dus op een soort dierentuin-achtige manier gehouden en ik denk dat je hun welzijn ook op dezelfde manier moet bekijken als dat van dieren in dierentuinen. Of ze toevallig eigendom zijn van particulier dan wel dierentuin vindt ik niet zo relevant. Uiteraard is het wel zo dat dierentuinen vaak grotere verblijven hebben voor dit soort dieren dan particulieren en dat bij particulieren de expertise meer wisselt (bij dierentuinen ga ik ervan uit dat en wel een paar mensen rondlopen met expertise). Ik ben er dan ook groot voorstander van om stricte eisen te stellen aan het houden van dit soort dieren, m.a.w. minimum-verblijfsafmeting, eisen m.b.t. voeding enz. Echter: voldoe je aan die eisen: dan zie ik geen reden om het houden te verbieden. Het aantal particulieren wat aan deze eisen kan voldoen zal gering zijn.

Wat systematiek betreft: ik herinner me dat ze een jaar of 15 geleden in de handel waren (mondjesmaat) en dat particulieren toen grote moeite hadden met determinatie. Er blijkt nogal wat individuele variatie te zitten in vacht-tekening en ik zou dus niet zonder meer een naam durven te hangen aan een enkel exemplaar-zonder-herkomst.  

De term "huisdier" wordt niet altijd op dezelfde manier opgevat. Sommigen vinden dat huisdieren" alleen die dieren zijn die je in huis hebt als een hond of een kat, anderen vinden dat ook dieren in een grote kooi in de tuin daaronder vallen (genetkat, eekhoorns) en die beslist niet steeds hanteerbaar zijn. Over het algemeen wordt met genetkatten anders omgegaan als met huiskatten. Ze zijn i.d.d. niet geschikt voor "in huis als een huiskat".

Voor mij zijn er de volgende redenen om houden van "rare" huisdieren te beperken:

- natuurbescherming/bedreigde soorten: soorten die in de natuur bedreigd worden moeten niet gevangen worden t.b.v. handel (o.a. CITES)

- natuurbescherming/exotenproblematiek: soorten die een grote kans maken om zich in NL te handhaven en problemen veroorzaken voor de natuur en bovendien lastig uit te roeien zijn als ze ontsnappen, zouden niet gehouden moeten worden.

- volksgezondheid: soorten die gevaarlijk zijn voor mensen (b.v. gifslangen) zouden alleen gehouden moeten worden onder zeer stricte voorwaarden die risico's uitsluiten voor andere mensen dan de eigenaar.

- dierenwelzijn: soorten die aantoonbaar stress ondervinden door de huisvestings- en verzorgingwijze moeten niet op die manier gehouden worden: minimum-eisen voor huisvesting zijn hier een antwoord op. M.a.w. olifanten zijn ook houdbaar zolang je maar een voetbalveld aan ruimte en een hele groep soortgenoten voor ze hebt. Dit betekend dat veel dieren alleen geschikt zijn voor een zeer selecte groep van eigenaren die aan deze eisen kunnen en willen voldoen. (Hieronder vallen bijvoorbeeld ook roodwangschildpadden die best houdbaar zijn als je de hele woonkamer inricht als schildpaddenveblijf.)

Ik denk dat er heel veel mis is met de manier waarop met dieren wordt omgegaan, maar dat het te kort door de bocht is om te stellen dat een dier "apart" "exotisch" of "wild is en dus per definitie niet gehouden zou mogen worden. Ik denk dat je daarvoor per diersoort aan met komen met gedegen argumenten op grond van bovenstaande redenaties. Anders kunnen we straks ook wel 90% van de aquariumvissen verbieden .... Terwijl veel honden meer lijden onder gevangenschap dan veel aquariumvissen. We doen dan wat tegen "rare mensen die rare dieren hebben" maar vergeten te kijken naar het grotere dierenleed onder "geaccepteerde huisdieren" ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

CiteerEn als we hier met de small-spotted te maken hebben, zou het dan uit te sluiten zijn dat hij/zij vanuit bijv. de Pyreneën aan is komen lopen?
Ja, die afstand is toch wel wat te groot voor een relatief klein dier. Mischien gaat een kilometer of 50-100 nog, maar door half Europa? Niet echt.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/