Vangstverbod paling

Gestart door g.j. keizer, november 20, 2008, 17:08:29 PM

Vorige topic - Volgende topic

g.j. keizer

Minister Verburg heeft vandaag een tijdelijk vangstverbod van twee maanden voor paling uitgevaardigd om verstoring van de trek naar de voortplantingsbiotoop te voorkomen. Uit de reactie van de beroepsvissers valt op te maken, dat zij nog steeds niet willen (of lijken te) begrijpen, dat de teruggang van alen aan overbevissing door palingvissers (en niet aan aalscholvers) moet worden toegeschreven. Zie ook :  Vangstverbod paling en Gedeeltelijk vangstverbod paling .
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

Tim Asbreuk

Het was net ook op het 6 uur journaal. Zal later ook wel op uitzending gemist komen stond er nu nog niet tussen.
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

laatvlieger

#2
Het lijkt me net zo belangrijk dat er een paar jaar een vangstverbod komt op het vangen van glasaal ( de jonge palinkjes die terugkeren). Als je die allemaal wegvangt, zullen er weinig palingen in het wild groot worden...


De factoren zullen ongetwijfeld ingewikkelder in elkaar liggen. Maar vangst van paairijpe alen en jonge glasalen zal ongetwijfeld een grote impact hebben. Ik mag hopen dat dat vangstverbod dan ook streng wordt nageleefd. De paling begint volgens mij toch langzaam maar zeker erg zeldzaam te worden. Ingrijpen is heel erg nodig!  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

tekenaar

#3
Andere factoren zijn de vele dammen die paling op z'n weg vindt en wellicht hebben ook muskusrattenfuiken in duikers (= betonnen pijpen waar sloten onder wegen doorgaan) invloed. Paling zal vrijwel nooit doodgaan in die fuiken, maar ze lopen wel kleine verwondingen (= kans op infecties) op en worden ook opgehouden tijdens de trek.

Effect van een vangstverbod zal je overigens pas na een aantal jaar kunnen zien, hopelijk.

Paling is de laatste van een hele reeks van rivier-trekvis die aan het uitsterven zijn of al uitgestorven zijn (Europese steur, Rijnhouting, Elft, veel populaties van Fint, Forel en Zalm ...). Straks hebben we alleen nog driedoornige stekelbaars over als echte inheemse trekvis.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/