http://www.tijgermug.info

Gestart door marcel123, november 11, 2008, 18:30:49 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

CiteerWelkom op de eerste en tot nu toe enige Nederlandse website die geheel gewijd is aan de tijgermug en andere invasieve exoten.

Invasieve exoten zijn soorten planten, dieren en micro-organismen die van oorsprong in andere delen van de wereld voorkomen, maar die in nieuwe gebieden terecht zijn gekomen waar ze zich vestigen en verspreiden. Sommige soorten verplaatsen zich op eigen kracht naar die nieuwe gebieden (bijvoorbeeld in samenhang met klimaatverandering). Andere soorten worden opzettelijk of onopzettelijk geïmporteerd via verkeer en vervoer.

De gevolgen van introductie en vestiging van invasieve exoten zijn lang niet altijd schadelijk, en in bepaalde gevallen zelfs gunstig te noemen. Denk maar aan de aardappel, die van oorsprong uit Amerika komt. Maar soms is de introductie van invasieve exoten zeer schadelijk en bovendien onomkeerbaar. Dan kan schade optreden aan bijvoorbeeld de inheemse natuur, de economie of de volksgezondheid.

Op deze website ligt de nadruk op gezondheidsbedreigende exoten, die via verkeer en vervoer worden geïmporteerd en die zich op dit moment nog hooguit plaatselijk in Nederland gevestigd hebben, maar waarbij wel verdere verspreiding dreigt als niet snel en effectief wordt ingegrepen.
http://www.tijgermug.info

jan cuppen

Is www.tijgermug.info een overheidspagina of privé?

De handel in lucky bamboo zou in Nederland/Benelux/Europa meteen verboden moeten worden, dat is de meest eenvoudige oplossing ter voorkoming van veel grotere problemen met tijgermuggen. Komen ze op eigen houtje toch dan valt daar helaas veel minder/niets tegen te doen. Trouwens zelden een lelijker plantje tegengekomen dan die lucky bamboo.

Aardappelen zijn geen invasieve exoten (lucky bamboo ook niet).
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

tekenaar

heb de makers van de site een mailtje gestuurd met uitleg over het verschil ussen "exoten" "invasieve exoten" en "natuurlijke areaaluitbreiding". 't is zo'n afknapper als het meteen op de eerste pagina mis gaat ...

Heel Italie zit inmiddels vol tijgermuggen: verbied je die rare stokjes, dan komen tijgermuggen wel met vakantiegangers mee. Italie heeft hier overigens een zeer stricte wetgeving voor in het leven geroepen (verboden om schoteltjes onder de potten met tuinplanten te hebben staan ... ).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

hiskodevries

#3
ja exoten zijn hot tegenwoordig
zie ook www.floron.nl/downloads/COIE.pdf
floron is de nederlandse trekker

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

marcel123

CiteerIs www.tijgermug.info een overheidspagina of privé?
http://www.tijgermug.info/main.php?pg=11

Je zou zeggen prive...maar zo'n opmerking lijkt een compliment voor de makers.