(Late) reactie op de forellen. De varieteiten van Salmo trutta hebben geen ondersoortstatus want het gaat om ecotypes die onafhankelijk van elkaar op meerdere plaatsen ontstaan zijn. Beekforel is bijvoorbeeld Salmo trutta, zonder "fario". Volgens de international code of zoological nomenclature zijn als onderverdeling binnen soorten alleen ondersoorten acceptabel (geen vormen, ecotypes of varieteiten), en ondersoorten moeten volgens de gangbare ideen monofyletisch zijn, dus een eigen, eenmalige afstammingsgeschiedenis hebben. In vrijwel iedere grotere rivier zijn onafhankelijk van wat in andere rivieren gebeurt is beekforellen ontstaan uit zeeforellen.
Nu ligt de hele indeling van de Europese forellen op de schop, maar duidelijk is dat de namen "fario", "lacustris" en "trutta" (voor de aanduiding van zeeforel) niet houdbaar zijn. Zie verder de commentaren van Freihof en Kottelat. In het veld is deze indeling ook problematisch want je kan juvenielen van deze vormen niet onderscheiden en vaak zijn ook adulten lastig: wat is het verschil tussen een grote beekforel en een wat klein uitgevallen meerforel?
Hoe zou je een beekforel uit het Donaugebied moeten gaan noemen? Een "Salmo labrax fario" (wat onjuist is want beekforel van de soort "S. labrax" is nooit als ondersoort beschreven) of een of andere "wazige Salmo sp. hybride met beekforeltrekjes"?
We hebben het hier over namen die wijd en zijd ook internationaal in gebruik zijn, maar waar je dus bij nader inzicht niet zoveel mee kan. Ik zou ze aanhouden in de nederlandse (en buitenlandse) namen omdat mensen erop zoeken, maar niet bij de wetenschappelijke namen. Hebben we dit niet al eens besproken, een jaar of 10 geleden?