Schorpioen, rivierkreeft ??

Gestart door Freek Verkerk, november 28, 2008, 00:58:50 AM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Hi,

Al weer jaren geleden kwam ik bij het hardlopen een klein dier tegen op het pad. Ik ben het later nooit meer tegengekomen. Ik vraag me eigenlijk af wat het was. Het leek een beetje op het dier op deze foto.

Ik dacht aan een rivierkreeft, maar nu ik op de wikipedia gekeken heb denk ik niet dat die dieren op een hardlooppad kunnen lopen. Het dier dat ik gezien heb was ter grote van een hand. Het liep een beetje op zn zij en had een soort staart over zn lichaam gebogen. Het liep niet weg toen ik eraan kwam. Ik ben er voor de zekerheid maar met een bochtje omheen gelopen. Het pad lag op een laag dijkje naast sloten en een beetje rug gras. Vaag zit in mijn hoofd ook een hond die naar het diertje blafde, waardoor het dier mij opviel. Bovendien liep het ook midden op het pad van 1 meter breed.

Kunnen jullie hier iets van maken? Is dit een normaal Nederlands dier of door particulieren gedropt in de Natuur. Volgens mij was het warm weer.  
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

tekenaar

sommige rivierkreeften migreren over land. Dat is nu net een van de problemen met deze beesten: exotsche kreeften ontsnappen uit tuinvijvers. Het is dus goed mogelijk die ergens ver van water tegen te komen. Ik kwam eens Orconectes limosus tegen op honderden meters afstand van water, dat was in Biebrza, maar dus wel dezelfde Amerikaan die in Nederland algemeen is. O. virilis en P. clarkii gaan veel vaker het land op als O. limosus.

Dus, ja, kreeft kan heel goed. De vraag wordt dan wel welke soort want we hebben een hele reeks exotische keeften in NL.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/