Gewoon kantmos?

Gestart door JohnvR, november 05, 2008, 20:21:34 PM

Vorige topic - Volgende topic

JohnvR

Gisteren in de duinen bij Bergen kwam ik dit tegen tussen het Zandhaarmos. Gezien de dubbel gespitste bladeren lijkt me dit Gewoon kantmos, klopt dat?


alegro

CiteerGisteren in de duinen bij Bergen kwam ik dit tegen tussen het Zandhaarmos. Gezien de dubbel gespitste bladeren lijkt me dit Gewoon kantmos, klopt dat?
Volgens mij klopt dit wel, maar ik wacht toch liever even het oordeel van de echte kenners af.

(Overigens denk ik dat het Haarmos geen Zand- is, vanwege de getande bladranden.)
Grüezi mitenand,
Arjan

Ben Kruijsen

is inderdaad Gewoon kantmos en het haarmos is Gewoon haarmos of Fraai haarmos, microscopisch onderzoek daarbij noodzakelijk. Beide haarmossen komen voor in de Bergense duinen. Gewoon haarmos in terreindepressies met veenmossen. Fraai haarmos in bosmilieus.  

JohnvR

Tja, daar heb ik me in het haarmos vergist. Ik ken Fraai/Gewoon haarmos vooral van de donkergroene zoden. Die stonden even verderop overigens ook inderdaad in het bos, maar dit was op een stukje hei. Niko Buiten heeft me eens uitgelegd hoe je de blaadjes voor onder de microscoop kunt prepareren, maar ik ben er nog niet toe gekomen. Ik ben in ieder geval weer getriggerd om beter op Zandhaarmos te letten (bloos). Bedankt voor de determinatie van het Gewoon kantmos.