Poelkikker?

Gestart door Elise_Jacobs, mei 07, 2006, 00:22:02 AM

Vorige topic - Volgende topic

Elise_Jacobs

Vandaag weer een groene kikker gevonden. Hij (of zij) was klein van formaat. Ik heb op alle sites over de groene kikker naar de verschillen gekeken. Deze had de vorm van de kop van een poelkikker of meerkikker. De roep leek op die van de middelste groene kikker of de poelkikker. De buikzijde was niet gepigmenteerd wat bij kenmerken op andere sites staat bij poelkikker. Hij had een helgroene streep over zijn rug (poelkikker). De pigmentvlekken op de poten waren groter dan die op zijn rug (poelkikker). Ik zal een foto van de poot toevoegen, want dat verschil zie ik nog niet. Maar kan ik er aan de hand van deze gegevens van uit gaan dat dit een poelkikker is?
Groetjes Elise

Elise_Jacobs

Foto van de poot. Wat me wel opvalt is dat de graafknobbel erg dicht tegen de teen aan zit. Misschien komt dat omdat het maar een klein pootje was....
Groetjes Elise

tekenaar

#2
>Hij (of zij) was klein van formaat.

= poelkikker of jonge bastaardkikker of jonge meerkikker

>De roep leek op die van de middelste groene kikker of de poelkikker.

OK, dat sluit dan meerkikker uit

>De buikzijde was niet gepigmenteerd wat bij kenmerken op andere sites staat bij poelkikker.

Gaat niet 100% op, maar vaak wel.

>Hij had een helgroene streep over zijn rug (poelkikker).

Kan zowel bij poelkikker, bastaardkikker als meerkikker, kenmerk zegt niet zo veel.

>De pigmentvlekken op de poten waren groter dan die op zijn rug (poelkikker).

Heb ik nooit echt op gelet maar de individuele variatie is zo groot dat dit me weinig zegt.

>Ik zal een foto van de poot toevoegen, want dat verschil zie ik nog niet.

Zo op deze foto vindt ik dat ook moeilijk, want de vorm van de knobbel is alleen van 'opzij' goed te beoordelen. Deze is van 'bovenaf' gefotografeerd.  

Ik vindt de kleur van deze kikker niet echt typisch poelkikker en durf aan de hand van deze foto's niet uit te maken of dit een poelkikker of een erop lijkende bastaardkikker is (eerlijk gezegd denk ik het laatste). Ook in het veld blijft er steeds een groep 'groene kikker spec' over, dat is de realiteit, ook voor ervaren waarnemers.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Elise_Jacobs

Beste tekenaar,
Heb je misschien ook een echte naam?
Bedankt voor de informatie. Ik heb op deze site http://www.natuurpunt.be/default.asp?ID=917 gekeken en vond de kleur van de poelkikker die op deze site staat niet veel afwijken van de kikker die ik heb gezien. Ik heb wel in de gaten dat het onderscheiden van de soorten niet zo simpel is als ik had gehoopt. Ik hoop dat er een dag komt dat ik het zelf kan zien. Tot die tijd blijf ik het vragen....
Groetjes Elise

tekenaar

#4
Paul Veenvliet (werd pas ook al gevraagd, toch dacht ik dat ik wel te vinden was  :D  )

Heb mijn 'handtekening' onderaan de berichtjes aangepast. Beter zo?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Elise_Jacobs

Haha misschien heb ik niet hard mijn best gedaan om het te vinden! Hoi Paul! Heb je gekeken op die site van natuurpunt? Zie je dat de kikker die zij laten zien als poelkikker niet echt lijkt op de foto's van kikker die bij waarneming onder poelkikker staat?
Groetjes Elise

tekenaar

Eerlijk gezegd heb ik daar nog niet gekeken (natuurpunt-site). Voor Nederlandse poelkikkers geldt (op de meeste plekken) dat de mannetjes in mei-juni heel geelachtig worden. Vooral de ogen en de kop zijn dan ongevlekt en echt kanariegeel (ook vanaf een afstand goed te zien). Dat, en het geluid (voor ervaren waarnemers) maakt dat mannetjes poelkikers in het voorjaar soms te determineren zijn zonder ze te vangen. Voor vrouwtjes en jonge exemplaren geldt dit niet, die zijn erg variabel van kleur (ook helemaal bruine exemplaren komen voor). Alle kleurvariatie die bij vrouwtjes/jonge poelkikkers voorkomt, komt ook voor bij bastaardkikkers en gedeeltelijk ook bij meerkikkers (ik probeer aan de nieuwe namen te wennen, vandaar bastaardkikker in plaats van middelste groene). Om deze te determineren zijn dus aanvullende kenmerken nodig. Daarvan is de vorm van de metatarsale knobbel er eentje, kleur van de onderzijde helpt (maar niet 100%) en de lengte van de achterpoot (en verhouding bovenbeen/onderbeen) ook. Echter, veel jonge exemplaren zijn in het veld niet met 100% zekerheid te determineren, en bij sommige vrouwtjes blijven ook ervaren mensen twijfelen.

Bij het 'doorlopen' van de waarnemingen ben ik geneigd om waarnemers het voordeel van de twijfel te geven bij groene kikkers. Ik ben er immers niet bij geweest en een indruk in het veld kan soms doorslaggevend zijn. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat niet alle groene kikkers (om het even welke vorm) goed gedetermineerd zullen zijn. Met oefening zal het wel steeds beter worden en ik hoop dat ervaren mensen af en toe eens kritisch terugkijken naar hun oude waarnemingen...

Iik zal jullie maar niet vermoeien met geografische variatie in poelkikkers, maar die gele kleur gaat in het buitenland lang niet overal op...

Helpt dit?  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Elise_Jacobs

Ja zeker weten! Het is jammer dat ik de gevangen kikkers niet in de doosje op kan sturen zodat je ze zelf kunt zien. In ieder geval bedankt voor alle hulp.
Groetjes Elise

tekenaar

#8
Doet me denken aan een stukje natuurgegevens-geschiedenis wat Dick van Wijk me ooit heeft verteld. Dick was een van de grondleggers van de studie van amfibieen en reptielen in Nederland, hij verzamelde al in de veertiger jaren systematisch verspreidingsgegevens. Een bekende van hem vondt in Provincie Groningen kikkers waarvan hij vermoedde dat het wel eens meerkikkers zouden kunnen zijn. Nu was die soort indertijd nog niet bekend uit Nederland en dat zou dus een sensationele vonst zijn. De bekende (waarvan ik helaas de naam niet weet) was zo vriendelijk om drie kikkers in een doosje te doen en ze - levend! - met de post te versturen. Toen het pakket aankwam in Naarden (woonplaats van Dick), was het erg beschadigd en er zat een gat in het doosje. Twee van de kikkers waren vertrokken, maar de derde zat er nog in. Alle uiterlijke kenmerken van deze kikker wezen op een meerkikker en zo werd vastgesteld dat deze soort in Nederland voorkomt.

Nu weet je meteen ook waarom het niet verstandig is levende dieren met de post te versturen (en de PTT reglementen het ook verbieden).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/