Nog wat algemene richtlijnen
Het streven is Nederland gebiedsdekkend in te delen in gebieden, en deze te voorzien van een logische naam.
Bj hele bekende natuurgebieden, zoals Oostvaardersplassen, Nationaal Park de Hoge Veluwe, Amsterdamse Waterleidinduinen is het niet nodig een plaatsnaam te vermelden. Bij alle andere gebieden wel graag beginnen met de naam van een nabijgelegen stad / dorp, gevolgd door (spatie streepje spatie) - naam van gebied - eventueel naam deelgebied.
Zonder plaatsnaam krijg je niets zeggende aanduidingen als: de Zandput, Willempolder, Voorstraat etc.
Bij kleine dorpen is een nadere indeling van de bebouwde kom niet nodig, bij grote dorpen en steden is dit wel vaak wenselijk. Ook parken e,d, binnen de bebouwde kom mogen ook een eigen naam krijgen.
Gebruik buiten de bebouwde kom namen van polders (eventueel opgedeeld in deelgebieden), bestaande veldnamen, gehuchten, straten. Gebruik voor "en omgeving" e.o. Maar altijd voorafgegaan door de naam van een grotere plaats.
Het is mogelijk gebieden nauwkeurig in te tekenen. Het meest ideaal overlappen de grenzen niet, maar in de praktijd is dit lastig. Laat de grenzen dan iets overlappen. Het kleinste gebied wordt altijd gekozen als locatie-aanduiding.
Geef wateren (meren, plassen, vennen) een logische naam, maar ook wat grotere kanalen, watergangen, rivieren kunnen worden opgedeeld in deelgebieden.
Kanaal door Walcheren - Veere-Middelburg
Amsterdam-Rijnkanaal t.h.v. Utrecht
Rijkswegen mogen ook worden ingedeeld: stukken van maximaal een kilometer of 10, met toevoeging van de naam van één nabijgelegen plaats. T.h.v. is overbodig, liever ook niet "tussen Erp en Kwerp", dus:
A58 - Arnemuiden
Knoopunten als volgt aanduiden:
A12 / A35 - Knooppunt De Hop (Geldermalsen)
A6 / A81 - Knooppunt Haarlem
Rijkswegen begrenzen t/m de bermsloot. Knooppunten beginnen bij de uitvoegstroken van de afritten, inclusief alle lussen en bijbehorende bosjes e.d.
Het is handig op een kaart bij de houden welke gebieden je hebt aangemaakt. Het is ook handig eerst te kijken welke gebieden er al bestaan in het gebied dat je gaat opschonen! Vaak is dit te zien bij "werkgebied" op de site van een locale werkgroep, of door met de muis op de kaart te klikken alsof je gaat invoeren, óf door een link aan te vragen waarbij je via Google Earth per provincie alle ingedeelde gebieden kunt zien (en bijv. ook gebieden die nu nog vierhoeken zijn).
Houd bij de begrenzing van gebieden rekening met de grenzen van de gemeente; bij voorkeur geen (gemeente)grensoverschrijdende gebieden.
De gehanteerde gemeentegrenzen zijn niet erg nauwkeurig en zijn exclusief de watergebieden. Op verzoek kunnen deze worden aangepast. In beginsel moeten ze eigenljk allemaal worden nagelopen, maar dat is nogal een klusje...
Waarnemingen in België en Duitsland moeten in beginsel worden ingevoerd in waarnemingen.be, resp. observado.org. Vogelwerkgroepen Nijmegen en Limburg rekenen "historisch" ook aangrenzende delen van Duitsland tot hun werkgebied. Daarom zijn ook gebieden aangemaakt in Duitsland.
Eigenlijk is dit een onwenselijke situatie, waar op termijn een oplossing voor gezocht zou moeten worden.
Wordt nog aangevuld! Vragen en opmerkingen welkom.
Peter Meininger