Resistente Bruine rat

Gestart door marijkehuysse, september 24, 2008, 20:40:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

marijkehuysse

Vanavond om 21.15 op Ned. 3 in het programma Nieuwslicht aandacht voor de bestrijding van de Bruine rat.

groet,
Marijke

lukkie

#1
ook maar eens wat anders gebruiken dan gif hier zitten ze echt overal in de schuren  :o  
Ze komen hier allemaal uit de buurserbeek
Groeten, Luuk

marijkehuysse

Citeerook maar eens wat anders gebruiken dan gif hier zitten ze echt overal in de schuren  :o  
Ze komen hier allemaal uit de buurserbeek
Het programma ging ook specifiek over Twente.

groet,
Marijke

logico

#3
In amersfoort worden ook resistente ratten gevonden. Het vermoeden is dat ze zich zeer snel verspreiden.

Met klemmen en kooien zijn ze ook goed te vangen. Alleen is het met ratten zo dat je eerst altijd de jongere meer onervaren ratten vangt of dood maakt.
Jongere, onervaren ratten worden veelal eerst op eten afgestuurd. Het mag duidelijk zijn waarom.
Met vriendelijke groet,
Patrick

wimtegels

CiteerIn amersfoort worden ook resistente ratten gevonden. Het vermoeden is dat ze zich zeer snel verspreiden.

Met klemmen en kooien zijn ze ook goed te vangen. Alleen is het met ratten zo dat je eerst altijd de jongere meer onervaren ratten vangt of dood maakt.
Jongere, onervaren ratten worden veelal eerst op eten afgestuurd. Het mag duidelijk zijn waarom.
Als dit werkelijk zo is kun je je afvragen hoe groot de invloed van klemmen en kooien op de populatie zal zijn. Met het enorme reproductievermogen van de rat zal het wegvangen van een aantal jonge onervaren ratten mogelijk geen significante invloed op de populaite hebben.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

logico

Ben ik helemaal met je eens..

Ratten zijn gewoon niet uit te roeien. Voorbeelden zijn engeland en enkele oosterse landen. Natuurlijk is de situatie hier heel anders als in die oosterse landen maar goed.

Er bestaat maar 1 groep knaagdierbestrijdingsmiddelen of rodenticiden. Hieronder zie je de groep met multidosos vergiften en dan de werkzame stof.

Difenacum - huismuis, br rat, zw rat
Difethialon - huismuis, br rat, zw rat
Flocoumafen - huismuis, br rat, zw rat
Brodifacum - huismuis, br rat, zw rat
Bromadiolon - huismuis, br rat, zw rat en dit middel mag als enigste binnen en buiten gebruikt worden.

Op het eerste gezicht lijken er genoeg werkzame stoffen te zijn om mee te werken maar er is er maar eentje die buiten gebruikt mag worden en dat is ook de stof waarvan als eerste bekend was dat knaagdieren hier resistent voor werden. Als dit nu met alle middelen gebeurd, tja. Nieuw middel, terug naar acute middelen of gewoon geen middel? En dan?

Tot het begon van de jaren 50 waren alleen acuut werkende bestrijdingsmiddelen verkijgbaar. In Nederland zijn alle acute middelen inmiddels volledig verdwenen. Enige uitzondering is natriumfluoracetaat voor het bestrijden van ratten aan boord van schepen.

Het werken met bestrijdingsmiddelen lijkt ook op zijn retour. Steeds meer middelen worden verboden en het gaat er echt op aan dat er in de toekomst niks meer gebruikt mag worden. Op zich nog niet zo slecht maar goed. hoe moet het dan met die soorten die eigenlijk ziekteverwekkers (kunnen) zijn?

Zoals jij al zei Wim. Alleen vangen met klemmen en kooien zal onmogelijk zijn al levert dit voor ongediertebestrijders zoals mezelf wel meer werkgelegenheid op haha ;) En op zich nog niet zo heel beroerd werk om te doen. Weer terug naar vroeger. Het werk van een "trapper":)

Met vriendelijke groet,
Patrick

wimtegels

#6
Een beetje algemene informatie over resistentie:

Wanneer je grote plagen gaat bestrijden met één soort bestrijdingsmiddel is de kans op resistentie heel erg groot.

Indien de genenpoel van het plaagorganisme gevarieerd genoeg is, is de kans dat er enkele individuen aanwezig zijn die resistent zijn voor het bestrijdingsmiddel relatief groot. Deze exemplaren zijn, als het bestrijdingsmiddel gebruikt wordt, sterk n het voordeel ten opzichte van hun soortgenoten. Hun kans p voortplanting wordt daarmee vergroot. Ze kunnen de erfelijke aanleg voor de resistentie relatief snel verspreiden over de soort.

In de landbouw hebben ze dit pijnlijk moeten ervaren bij het gebruik van insecticiden en herbiciden. Nu n het penbaar groen nog vrijwel uitsluitend round up gebruikt wordt, worden steeds meer planten resistent hiervoor.

Het resistent worden van een soort is eigenlijk niet meer dan het aanpassen van de soort aan veranderde omstandigheden. Het illustreert ook het belang van genoeg genetische verscheidenheid. Hoe meer genetische verscheidenheid, hoe meer kans de soort heeft zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels