pelagische tocht noordzee

Gestart door j.steenbergen, september 21, 2008, 21:36:26 PM

Vorige topic - Volgende topic

j.steenbergen

Vandaag met een pelagische tocht (georganiseerd door Pterodroma) de Noordzee op geweest, vanuit den Helder. Het weer was erg fraai, wat 's ochtends een spiegelgladde zee opleverde. Na de start met de eerste Gewone Zeehonden op het Noorderhaaks en een erg fraaie Kleine Jager zwemmend op zee, was het wachten op wat voor moois ging volgen. Dit bleken met name de Bruinvissen te zijn. Op de gladde zee lieten zich steeds groepjes van minimaal 3 dieren zien, soms met een jong ertussen. De groepjes vertoonden zich tot dicht bij de boot en af en toe bleef een dier een tijdje op het zee-oppervlak liggen! Waar je ook keek op zee, steeds kwamen er weer vinnetjes en ruggen boven water. Het geturfde aantal kwam op 94 exemplaren, maar het werkelijke aantal is lastig te geven. Een ander erg leuk beest was een juveniele Zwartkopmeeuw die uren achter de boot hing, een leerzaam beest qua determinatiekennis.
Er werden flinke hoeveelheden visafval en visolie overboord gezet om stormvogelachtigen te lokken. Dit lokte in ieder geval één Noordse Stormvogel tot vlak bij de boot. De vogel zwom achter de boot aan, verdween een paar keer maar kwam tot drie keer toe terug. Of het moeten drie verschillende vogels geweest zijn.
Ander spektakel kwam van de grote hoeveelheid Jan van Genten die vooral op volle zee rondvlogen. Het bleken vooral juveniele tot nog net niet volwassen vogels te zijn. Op een gegeven moment ontdekten we een dobberende gent die vast (b)leek te zitten in draad. De vogel zou het zo niet lang redden, dus werd een poging gedaan de boot bij te draaien en de vogel uit het water te vissen met een haak. Dit lukte wonderwel en na wat gepeuter kon de vogel weer worden vrijgelaten, waarna ie warempel ook nog aardig ongeschonden wegvloog.
Aangezien de wind niet echt uit een gunstige richting kwam voor zeevogels was er op dit vlak niet zo erg veel te beleven. Uiteindelijk werden 4 Grote en 4 Kleine Jagers gezien. Hier hadden we er toch meer van verwacht.
Als afsluiter vlogen er nog enkele Roodkeelduikers over zee (de eersten voor mij dit najaar) en vloog er een groepje Dwergsterns bij Den Helder voor de kust.
Al met al eer heerlijk dagje varen, en nog nadeinend op de bank geniet ik nog even na. Vooral van de Bruinvissen, die zich niet alleen in een enorm aantal, maar ook nog van hun mooiste kant lieten zien. Een aanrader zo'n tripje!  
Jeroen Steenbergen