oproep waarnemingen Gifsumak

Gestart door BaudewijnO, augustus 17, 2009, 11:46:35 AM

Vorige topic - Volgende topic

BaudewijnO

Er is recent in een natuurbericht en bij Vroege Vogels aandacht gevraagd voor Gifsumak (Rhus radicans, Eng.: Poison Ivy). FLORON wil graag iedereen oproepen naar deze soort uit te kijken. Waarschijnlijk komt de soort hier en daar in tuinen voor, terwijl mensen geen idee hebben wat voor gemene plant ze in huis hebben. Buiten een oude groeiplaats in Friesland, zijn er waarschijnlijk geen groeiplaaten in de natuur. Dat laatste weten we natuurlijk niet zeker!
Onderstaande tekst is afkomstig van de website van FLORON, waar ook wat foto's staan:

Waar groeit Gifsumak, de giftigste plant in Nederland?

Gifsumak (Rhus radicans) groeit als struik, of als een enige meters lange klimplant, die als een soort liaan op bomen en muren kan klimmen. De plant is te herkennen aan de tegenoverstaande, lang gesteelde driedelige bladen, die in de herfst rood kleuren. De plant lijkt door groeiwijze en bladvorm een beetje op klimop, vandaar de engelse naam: poison ivy. De lichtgroene bloemen groeien in pluimen in bladoksels en vormen in de nazomer bolle vruchtjes.

Allergische reacties
Gifsumak bevat in alle delen van de plant de stof urushiol. Deze stof kan bij een kleine beschadiging van de plant vrijkomen. Bij aanraking dringt de stof binnen korte tijd door de huid heen en veroorzaakt daar heftige allergische reacties. Meer dan 50 % van de mensen is gevoelig tot zeer gevoelig voor deze urushiol, een gevoeligheid die na vroegere blootstelling kan toenemen. Het is een stof die zelfs door rubber handschoenen heendringt.
Als sierstruik met prachtige herfstkleuren is de soort wel in tuinen aangeplant geweest. Er zijn gevallen bekend dat mensen na het werken in de tuin steeds met heftige blaren bij de dokter kwamen totdat duidelijk werd dat zij een Gifsumak in de tuin hadden.

Verspreiding in Nederland
De enige bekende groeiplaats van Gifsumak is gelegen op een dijkje in Friesland ten noorden van Hemelum, op de Vangdijk tussen de meren de Morra en de Vogelhoek. De soort is hier in 1919 door waterbeheerders aangeplant en nog steeds aanwezig. De gifsumak doet het hier goed en zet ook goed vrucht. Of de zaden zich verspreiden en zo ook nieuwe plaatsen worden bereikt is niet bekend.
Of de soort elders in tuinen, parken of buitengebied voorkomt is niet bekend. Gezien de gezondheidsrisico's is het van belang dat zo veel mogelijk vondsten bekend worden. Geef daarom eventuele waarnemingen door op waarneming.nl of telmee.nl of stuur ons een email op info@floron.nl. Alle waarnemingen graag ook met een foto.