Wat is dit?

Gestart door blaauw7, september 12, 2008, 22:38:54 PM

Vorige topic - Volgende topic

blaauw7

Dit beestje leeft op de houtblokken in de tuin, 2 mm groot. Een soort springstaart? Kan goed rennen.  
Groeten,
Dick Belgers

javanerkelens

Hoi,

Ik denk dat dit een stofluis (Psocoptera) is!
Maar ben niet thuis in de soorten.... :P

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Iolaire

#2
Ik ga toch voor een Springstaart... :) Zou alleen ff nie weten welke.

Edit: mmm, hij lijkt toch idd ook best wel op een vleugelloze stofluis...
Ben wel benieuwd nu. Wat zal 't zijn???
Met vriendelijke groeten,

Willem Boomkens

blaauw7

Bedankt Joke en Willem,
Er lopen er momenteel tientallen rond. Misschien nog iemand anders een idee?
Groeten,
Dick Belgers

Arp

Absoluut een Psocoptera  ^_^

wat links op dit kladje - ik wil ze ook nog een keer uitpluizen, maar ja ... ik wil zoveel hè ...  -_-  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jack_windig

Dick,

Al een wat oud topic, maar ik kwam een leuke determinatiesite tegen voor stofluizen, en heb de determinatiesleutel uitgeprobeerd op dit beestje. Dat ging erg makkelijk ik kwam zonder omwegen direct uit op Pteroxanium kelloggi. (harig, korte vleugels met een donkere top, gebandeerde tibia's, grijze ogen donkerder middenin zie http://www.brc.ac.uk/schemes/barkfly/key/A2-B-C1-D1.htm). Nou is dat wel een soort die nog niet voor Nederland gemeld is, maar ik ben er al achter dat dat niet zo heel byzonder hoeft te zijn, er zijn kennelijk byzonder weinig mensen die naar stofluizen kijken. Ik ben geen expert dus ik zou er helemaal naast kunnen kleunen, maar het is misschien wel interessant om nog eens verder te proberen, Misschien eens de foto naar Bob Saville van de Britse site sturen?

jeeweevz

Met de KNNV insectenwerkgroep afdeling Tilburg zijn we al de nodige jaren met een inventarisatieproject bezig. Ik heb daarvoor de stofluizen gedaan. Daarvoor heb ik natuurlijk de nodige literatuur aan moeten schaffen en heb ik zo nu en dan voor moeilijke exemplaren ook contact gehad met Dr. Charles Lienhard, de grote specialist in Europa. Hij is ook degene die verantwoordelijk is voor de informatie op de site van Fauna Europaea (www.faunaeur.org). Volgens deze site is Pteroxanium kelloggi slechts bekend uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland. Als deze exemplaren tot deze soort behoren (waar het wel op lijkt) zou dat een leuke aanvulling zijn.
Als er nog steeds tientallen rondlopen zou het heel fijn zijn als je wat exemplaren zou willen verzamelen. Ik zou graag een paar referentie-exemplaren hebben.
Ik ben er van overtuigd dat de kennis over de Nederlandse stofluizen nog behoorlijk tekort schiet. Ik moet eens wat vaker in de het "Insecten (overig)" forum kijken!
Leuk dat je deze beestjes op de foto gezet hebt. Vooral op de tweede foto staat het beestje er goed op!
Ik ben sowieso wel geinteresseerd in wat meer details over deze waarnemingen!
Groeten,

Jan Willem van Zuijlen
Coordinator EIS-werkgroep Opomyzoidea

blaauw7

Beste Jack,
Erg leuk! En dat van een jaar geleden. Zelf weet ik niets van stofluizen. Pteroxanium kelloggi zou moeten kloppen. De soort wordt door het soortenregister genoemd, als exoot!

http://www.nederlandsesoorten.nl/get?site=nlsr&view=nlsr&page_alias=conceptcard&cid=0AHCYSI01806&tab=presenceAndDistribution

Ik heb het beestje niet meer maar ze zitten ervast nog. Ik zal er wat verzamelen en bewaren voor diegene  die er in geinteresseerd is. In het soortenregister wordt bij deze groep geen expert genoemd.

Bedankt

Gr Dick
Groeten,
Dick Belgers

blaauw7

#8
Je was me net voor Jan Willem!

Ik zal kijken of de beestjes er nog zitten, vast wel! Ze zitten/zaten tussen de houblokken (droog) in mijn tuin. Als ik ze vind stuur ik enkele exemplaren naar je toe.

Gr Dick
Groeten,
Dick Belgers

jeeweevz

Geweldig Dick! Alvast bedankt voor de moeite. Ik ben heel benieuwd.
Groeten,

Jan Willem van Zuijlen
Coordinator EIS-werkgroep Opomyzoidea

blaauw7

#10
Ze zitten er nog steeds! En wel op dezelfde plaats. Het kan volgens mij niet missen. Dit moet Pteroxanium kelloggi zijn. Vooral de gebandeerde tibia zijn goed te zien. Ook de donkere band over de grijze ogen.
Groeten,
Dick Belgers

jack_windig

Ha, wat leuk. Op de Britse site staat ook nog dat de vleugeltjes vaak afbreken en de kop een opvallende tekening heeft wat allebei goed op de laatste foto's te zien is. Ik denk dat ik van het weekend ook maar eens tussen de open haardblokken die al 10 jaar in mijn tuin liggen ga kijken.