zijn er ook nog mensen die aan de zuid (tm bossen bij ommen) en oostranden (achterin drenthe) van de paedisca verspeiding eens willen zoeken? wie in die omgeving woont en zo nu en dan eens wil zoeken, is een hele goede aanvulling op het onderzoek.
ik heb nu drie jaar achter elkaar het hele verspr. gebied afgestroopt, door steekproeven kon zo het hele gebied redelijk in kaart worden gebracht. dit jaar was ik daar weer mee bezig, maar door omstandigheden begint er nu grote tijdkrapte te ontstaan, en het lukt dit jaar waarschijnlijk niet om het hele gebied weer rond te gaan.
het is op het eerste gezicht niet het dankbaarste werk, bv de omgeving van ommen levert tot nu toe slechts hier en daar een juffer op. heel vaak is er niet gekeken, maar vrij duidelijk was het dat het daar nog minimaal was. doordat dit nu bekend is kan evt uitbreiding de komende jaren mooi in kaart worden gebracht.
en uitbreiding die kant op is zeker niet onrealistisch, het bekende voortplantgebied reikt nu tot meppel, daaronder is slechts een handvol keren gekeken, het reikt zeker (iets) verder zuidwaarts. bij hasselt en bij zwolle is nu door natuurontwikkeling redelijk wat voortplantwater te vinden, en als paedisca dit water gaat gebruiken dan zullen de aantallen in de bossen bij ommen zeker stijgen, en om dit betrouwbaar aan te tonen is een (of meerdere) waarnemer(s) daar zeer waardevol.
de oostkant van drenthe is ook heel interessant, hoe ver komen de juffers jaarlijks? ook dit is het best te onderzoeken door iemand die daar woont, ik moet er zelf (net als voor ommen) vele tientallen km voor rijden.
mocht iemand dit interessant vinden, dan kun je contact met me opnemen en alle benodigde/beschikbare info van me krijgen wat betreft dat gebied. door enkele jaren zeer intensief onderzoek is nu van het hele verspr. gebied een redelijke indicatie te geven van wat je kunt verwachten, maar zoals wel weer duidelijk is geworden nu joachim bij het onderzoek betrokken is: plaatselijke waarnemers kunnen geweldige resultaten boeken en de redelijke indicatie die we hebben soms flink overtreffen qua aantallen!
deze periode in oktober is zeer indicatief trouwens, de spreiding begint nu zijn grootste vorm aan te nemen, daarom is het nu zo interessant om de randen af te zoeken van de verspreiding. de noordrand heb ik inmiddels al wel vrij redelijk kunnen doen.
de waarnemingen worden door mij op een grote hoop gegooid en ik probeer er van alles in te ontdekken en het tegen elkaar af te wegen (paedisca is een erg leuk puzzeltje), zelfs goede nulwaarnemingen kunnen zo een plekje veroveren in de geschiedenisboeken!
groet, ronald