Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: 1 ... 5 6 [7]   Omlaag

Auteur Topic: Wensen voor Waarneming.nl  (gelezen 12664 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hiskodevries

 • Forum beheerder
 • Offline Offline
 • Berichten: 49549
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #180 Gepost op: augustus 29, 2022, 14:25:23 pm »

Rob, die wens/bug is al een tijdje bekend, ik heb geen idee wanneer die uitgevoerd wordt
« Laatst bewerkt op: augustus 29, 2022, 14:28:43 pm door hiskodevries »
Gelogd
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

jck

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 11702
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #181 Gepost op: augustus 29, 2022, 17:43:55 pm »

Even terugkomen op levensstadium:

Dat verhaal van 0,0001% moet genuanceerd worden. Bij soorten die juist heel vaak gezien worden is het misschien niet zo'n probleem maar er zijn soorten waar het wel degelijk belangrijk is.

Voorbeeld: er zijn 2 microvlinders die heel weinig  gemeld worden op de website. De uitzondering is hier in de buurt van Apeldoorn - ik geef ook toe dat ik opzettelijk naar deze soorten ga zoeken. Bij Stigmella regiella staan er sinds 2000 slechts 48 waarnemingen met een  :right: en ze zijn bijna allemaal van mij. 7 van die 48 waarnemingen zijn waarnemingen waarbij de groepssamenstelling duidelijk aangegeven wordt maar er is niet altijd een foto van alles wat ik gezien heb. Hetzelfde geldt voor Stigmella crataegella: sinds 2000 23 waarnemingen (21 van mij) met  :right: waarvan 4 waarbij de groepssamenstelling aangegeven is.

Als je alles op de grote hoop gooit, dreigen deze gegevens uit het oog te verdwiijnen.

James
Gelogd

hiskodevries

 • Forum beheerder
 • Offline Offline
 • Berichten: 49549
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #182 Gepost op: augustus 30, 2022, 09:57:35 am »

zeker voor zulke bijzondere soorten is het heel belangrijk om per stadium aparte waarnemingen te maken.
Dit om NIA goed te trainen. Voor het kleed wordt niet naar de opgegeven waarde bij de foto gekeken, maar die bij de waarneming
Gelogd
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

jck

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 11702
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #183 Gepost op: augustus 30, 2022, 10:17:37 am »

Dan lijkt het me een idee om de invoerscherm voor Groepssamenstelling voor insectengroepen te veranderen.

Ik zou het scherm "Groepssamenstelling Imago's" noemen  en beperken tot imago's ( kan je mannetjes en vrouwtjes samen opgeven) met daarbij een duidelijke vermelding dat andere levensstadia apart ingevoerd moeten worden. Dan houd je je gegevens zuiver.

James
Gelogd

hiskodevries

 • Forum beheerder
 • Offline Offline
 • Berichten: 49549
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #184 Gepost op: augustus 30, 2022, 10:38:11 am »

James, dus dan kun je geen groepje van larven invoeren met verschillende activiteiten ?
Gelogd
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

jck

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 11702
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #185 Gepost op: augustus 30, 2022, 10:44:28 am »

Als je op Toon alle opties klikt, kan je daar Activiteit en Levensstadium opgeven. Ik zou (bij insecten e.d.) het schermpje Groepssamenstelling alleen gebruiken voor mannetje en vrouwtje imago's. Dan hoef je alleen aantal en geslacht in te vullen.

James
Gelogd

Ren-Stimpy

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 16
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #186 Gepost op: september 02, 2022, 08:21:23 am »

ja die moeten minstens 1 like hebben gehad. Alleen liken op de nieuwe site gebeurt niet zoveel meer, dus aanvullingen gebeuren nauwelijks

Reden dat ik het vraag is dat ik regelmatig op het verkeerde been wordt gezet en denk dat het een recente waarneming is  :rolleye:.
Gelogd

RB

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 24
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #187 Gepost op: september 05, 2022, 12:27:30 pm »

Hoi allen, ik ben nu ruim twee jaar gebruiker van waarneming.nl en bijbehorende app, waarvan het laatste jaar vrij intensief. Ik loop echter wel tegen een paar missende functies aan die het leven makkelijker zouden maken. Ik heb deze topic gelezen en ook de 'feature complete'-lijst gescreend en op 1 voorstel na kwam ik mijn ideeen niet tegen. Wat ik graag zou willen zien zal ik onderverdelen naar verschillende kopjes.

Validatie:
1) Als ik nu een detail wijzig/toevoeg of een link naar een youtube-filmpje wil toevoegen na een validatie van een waarneming, wijzigt de validatiestatus  weer naar niet gevalideerd. Dat is jammer. Zou dit niet alleen plaats kunnen vinden als de soortnaam gewijzigd wordt? Of desnoods als soort en/of de foto gewijzigd wordt? Soms is een validator ook te snel: via een upload met ObsIdentify kan ik maar zeer beperkte informatie toevoegen en als ik wat later op site kom is de waarneming soms al gevalideerd, voor ik iets heb kunnen toevoegen. ObsMapp vind ik technisch een vervelend werkende app op mijn telefoon (loopt vaak vast), waardoor ik deze niet gebruik. Tegelijk wil ik niet disrespectvol zijn naar de Validator en wijzig ik dan vaak mijn waarneming niet meer, wat eigenlijk ten koste gaat van de waarde van de data.

2) Er zijn validators die behoorlijk actief/fanatiek aan het valideren zijn, maar er zijn ook soortgroepen/soorten die zelden gevalideerd worden. Om de werkdruk en -voorraad van de validators (welke met toenemend haast exponentieel gebruik van de site vast ook enorm zal zijn toegenomen) te verlichten, zou het niet waardevol zijn als de gebruiker zelf al kan aangeven bij een waarneming of deze graag wil dat een validator ernaar kijkt ipv dat alles op een werkvoorraad-berg van de validator verschijnt? Ik hoef niet per se elke groene vleesvlieg gevalideerd te hebben in mijn lijst (al waardeer ik de ijver van de specifieke validator zeer).

Gebruikersrollen
Over validators gesproken: in de feature complete list stond een link van een screenshot van de oude site naar gebruikersrollen. Deze lijst van gebruikers met gebruikersrollen zie ik nu nergens meer terug. Kan deze weer toegevoegd worden aan de site?

Auteursrechten:
Voor de meeste foto's die ik upload vind ik de CC-BY-SA rechtenstatus geen enkel probleem. Er zijn echter foto's die ik upload waar ik of erg trots op ben en graag niet veranderd zou willen zien/geen commercieel gebruik van wil toelaten mocht deze door derden gebruikt willen worden. Of foto's waar ik veel tijd en moeite in heb gestoken om te kunnen maken, en door het aanschaffen van een nieuwe camera voornamelijk om voor deze site en mijn plezier in het gebruik ervan mijn fotokwaliteit toe te laten nemen daadwerkelijk kosten heb gemaakt, waar ik absoluut niet van wil dat anderen mijn foto's zouden gebruiken anders dan voor educatieve doeleinden/persoonlijk gebruik. Echter kan ik slechts een standaard-rechteninstelling kiezen en de rechten niet op individuele basis bij foto's aanpassen. Dat zou ik graag wel willen kunnen doen.

Etalage op profiel:
Iedere frequente gerbuiker van deze site heeft wel een klein aantal zeer bijzondere waarnemingen die vanwege zeldzaamheid, kwaliteit foto of bijzonder verhaal een plekje op het profiel van de gebruiker zou verdienen. Een etalage van de 5 of 10 'meest bijzondere' waarnemingen gekozen door de gebruiker zelf zou een erg leuke feature zijn. Op dit moment raken de waarnemingen van gebruikers naarmate nieuwe waarnemingen toenemen in de vergetelheid: men moet gericht gaan zoeken naar een specifieke waarneming en men weet niet of een waarneming erg bijzonder is voor de gebruiker in kwestie, dat maakt het bekijken van  andermans waarnemingen onpersoonlijk en minder leuk.

Gebruikersshortlist:
Reeds in deze draad door Bram voorgesteld, maar ook een idee welke ik al had en zeer ondersteun: Zowel voor het sociale component als voor mijn efficiente vrijwillige insektentel-datainvoer zou het wenselijk zijn als ik een shortlist van een aantal gebruikers kan toevoegen aan mijn profiel, zodat ik snel naar deze gebruikers toe kan gaan, ipv steeds individueel te moeten zoeken naar gebruikers in het zoekscherm.

Contactmogelijkheid:
Ik snap dat deze site geen social network is of moet willen worden, maar een kleine middenweg zou best kunnen. Soms kom ik mensen tegen via de wandelingen die ik maak en hebben we het/wijs ik hen op het bestaan van deze site. Deze gesprekken zijn soms best leuk en het zou een verrijking kunnen zijn als je via deze site contact met elkaar zou kunnen leggen, en wellicht in de toekomst gezamenlijk invoer-wandelingen kan gaan maken.

Betaalfunctie:
Ik weet niet wat de kosten zijn voor deze site, maar gezien het grote dataverkeer zal er flink wat serverruimte gehuurd/gekocht moeten worden. Ik heb ook geen inzicht in het verdienmodel van deze site, advertenties zie ik gelukkig niet. Echter zou ik als gebruiker best willen betalen voor wat extra functies, zoals bijvoorbeeld de laatste drie die ik hierboven voorstelde. Functies die de site leuker maken, maar niet per se beter en niet de waarde van de data veranderen of niet-betalende gebruikers weg zouden jagen. Ik denk niet dat ik de enige zou zijn.
Gelogd

hiskodevries

 • Forum beheerder
 • Offline Offline
 • Berichten: 49549
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #188 Gepost op: september 06, 2022, 09:05:48 am »

over validatie:
Als jij een belangrijk onderdeel aan je waarneming toevoegt of aanpast dan is het logisch dat de waarneming opnieuw beoordeeld moet worden.
Als je niet genoeg informatie kwijt kan via obsidentify dan adviseer ik je gebruik te maken van 1 van de andere twee apps https://waarneming.nl/apps/ die hebben beide alle mogelijkheden om je waarneming volledig samen te stellen en hebben een optionele beeldherkenning.
We valideren niet om de gebruikers tevreden te stellen, maar om de dataset betrouwbaar te houden. Als je gewone soorten zonder foto invoert zal geen validator daar naar kijken.

De feature complete lijst is bedoeld om een minimale set van functionaliteiten te creŰren waardoor elke gebruiker van de oude site met een tevreden gevoel overstapt, niet om elke functie over te zetten, want dan wordt het weer een brei van functionaliteit waar niemand de weg in vind.

Auteursrechten worden op gebruikersniveau vastgelegd, als dat op foto niveau vastgelegd zou moeten worden betekend dit een ingrijpende wijziging waaraan een behoorlijk aantal uren besteed zou moeten worden. We hebben urgentere zaken.

Dat soort leuke zaken kun je zelf toch al prima in je profiel opnemen? Je hebt daar een vrij tekstveld waar je van alles in kan zetten

'Binnenkort' komt wel een groepen module in obsidentify beschikbaar, waarin gebruikers elkaars waarnemingen direct kunnen volgen. Ongetwijfeld zal dit in de loop van de tijd uitgebreid worden naar de site zelf

We hebben een beperkte contact mogelijkheid , zie https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,459643.0.html

Onderaan elke pagina staat een 'Ondersteun ons en doneer' knop welke naar https://waarneming.nl/donate/ leidt
 
Gelogd
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

RB

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 24
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #189 Gepost op: september 06, 2022, 13:05:21 pm »

over validatie:
Als jij een belangrijk onderdeel aan je waarneming toevoegt of aanpast dan is het logisch dat de waarneming opnieuw beoordeeld moet worden.
Bij een belangrijk onderdeel (zoals soort, foto of eventueel geslacht/levensstadium) wel ja. Maar bij het toevoegen van een youtube-link, een wijziging van methode van 'onbekend naar gezien', of het veranderen van aantal individuen vind ik het een vreemde situatie dat de validatie verdwijnt.

Citaat
Als je niet genoeg informatie kwijt kan via obsidentify dan adviseer ik je gebruik te maken van 1 van de andere twee apps https://waarneming.nl/apps/ die hebben beide alle mogelijkheden om je waarneming volledig samen te stellen en hebben een optionele beeldherkenning.
Zoals gezegd in de post hierboven loopt ObsMapp op mijn telefoon continu vast. Dat is dus geen optie. Ik zal eens kijken of deze op mijn tablet wel functioneert.

Citaat
We valideren niet om de gebruikers tevreden te stellen, maar om de dataset betrouwbaar te houden. Als je gewone soorten zonder foto invoert zal geen validator daar naar kijken.
Tot zover mijn poging om mee te denken in het verlichten van de werkvoorraad van de validators.

Citaat
De feature complete lijst is bedoeld om een minimale set van functionaliteiten te creŰren waardoor elke gebruiker van de oude site met een tevreden gevoel overstapt, niet om elke functie over te zetten, want dan wordt het weer een brei van functionaliteit waar niemand de weg in vind.
Prima. Ik vind het wel jammer dat ik geen idee heb wie er allemaal als soortenexpert kunnen valideren, maar goed, ik snap dat hier geen prioriteit in ligt.

Citaat
Auteursrechten worden op gebruikersniveau vastgelegd, als dat op foto niveau vastgelegd zou moeten worden betekend dit een ingrijpende wijziging waaraan een behoorlijk aantal uren besteed zou moeten worden. We hebben urgentere zaken.
Ingrijpend? Dat kan ik me technisch qua programmering niet echt voorstellen. Het lijkt me -als leek- een vrij simpele aanpassing namelijk. Een algemene keuze zoals het nu al is, op gebruikersniveau, kan gewoon blijven. Een mogelijkheid deze keuze op de fotopagina om te zetten voor die specifieke foto als toevoeging lijkt me vrij weinig extra programmmering vergen. Maardat het niet urgent is snap ik. Het betekent wel dat ik mijn standaard setting over zet naar een stuk minder vrij dan cc-by-sa, immers is het vrij -met name commercieel- gebruik mogen laten maken van mijn foto's ook niet zo urgent voor mij. Eerlijkheidshalve dient gezegd te worden dat ik toch maar een tiental foto's heb geproduceerd die daar eventueel voor in aanmerking zouden kunnen komen, qua kwaliteit.

Citaat
Dat soort leuke zaken kun je zelf toch al prima in je profiel opnemen? Je hebt daar een vrij tekstveld waar je van alles in kan zetten
Dat tekstveld wordt overigens door heel weinig mensen gebruikt, heb ik al gezien. Het komt ook niet in de buurt van de 'wens' die ik hier deponeer in de wensentopic.

Citaat
'Binnenkort' komt wel een groepen module in obsidentify beschikbaar, waarin gebruikers elkaars waarnemingen direct kunnen volgen. Ongetwijfeld zal dit in de loop van de tijd uitgebreid worden naar de site zelf
Fijn en een leuke toevoeging. Ik ben benieuwd!

Citaat
We hebben een beperkte contact mogelijkheid , zie https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,459643.0.html
Dank, ik zal na deze reactie eens kijken in dat draadje.

Citaat
Onderaan elke pagina staat een 'Ondersteun ons en doneer' knop welke naar https://waarneming.nl/donate/ leidt
Ik doe niet meer aan doneren, behoudens ÚÚn specifieke anbi. Toen ik nog bloeddonor was bleek mijn bloed op slinkse wijze verkocht te worden aan de hoogste bieder in het buitenland en werd vooral de directeur beter van mijn bloed en niet degenen die het in het ziekenhuis zo hard nodig hebben.

Ik ken de directeur niet, noch de private personen betrokken in Observation International, noch hoeveel geld ze krijgen voor hun werk voor de stichting. Ik voel me geenszins geroepen om mogelijk mee te betalen aan hun vakanties, want dat is wat Sanquin mij heeft geleerd. Mee betalen aan nieuwe functionaliteit van een site waar ik graag gebruik van maak, vind ik daarentegen geen enkel probleem. Dan betaal je namelijk gewoon voor iets dat je gebruikt. En als die nieuwe, betaalfunctionaliteit zowel mijn ervaring op de site leuker maakt en het voor de site meer geld oplevert, dan zie ik daar voor beiden een win-win situatie in. Al waardeer ik de volledig gratis toegang ˇˇk, als dit een principekwestie is.
Gelogd

Joris12345

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 74
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #190 Gepost op: september 12, 2022, 09:11:12 am »

Vinkjes verliezen door bewerken
Eens met RB: jammer dat je goedkeuring verliest als je een video-link wil toevoegen (wat een paar dagen bewerking kan kosten) aan een bijzondere waarneming die je zo snel mogelijk met foto-bewijs wilt delen. Andere situatie: wanneer je locatie / aantal / ... blijkbaar verkeerd had ingevoerd en wilt corrigeren.

Dan baal ik niet vanwege mijn eigen scorelijst, maar omdat de kostbare tijd van de validator verloren gaat. Ze komen vaak niet aan een herbeoordeling toe merk ik.

Ideaal zou zijn dat ik bij de knop om aanpassingen op te slaan, iets kan aanvinken zoals 'waarneming opnieuw laten beoordelen ja/nee'.

PS RD: het laatste wat je wil is dat waarneming.nl het budget moet besteden aan juristen. Je kan je topfoto's een watermerk geven tegen diefstal wat meteen een reclamebanner voor je site kan zijn bijvoorbeeld.
Gelogd

hiskodevries

 • Forum beheerder
 • Offline Offline
 • Berichten: 49549
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #191 Gepost op: september 12, 2022, 10:12:28 am »

Joris je noemt te wijzigen kenmerken die van invloed zijn op de determinatie
jij voegt een waarneming toe met een foto van een kokmeeuw en daarna een video van een zilvermeeuw
lokatie/aantal allemaal belangrijk
je had eerst 1 roodpootvalk en na wijzigen 1000
je had eerst een roodpootvalk op een plek waar geen andere waarneming van bekend was en daarna gewijzigd naar een plek waar deze wel bekend is
Gelogd
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Maico Weites

 • Validator Coleoptera NL, Plants Observation.org
 • Validator
 • Offline Offline
 • Berichten: 8337
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #192 Gepost op: september 18, 2022, 19:07:09 pm »

Iets wat ik nog graag op de nieuwe website terugzie, is de optie om meerdere waarnemingen in je lijst te selecteren en aan te passen (bijv. wanneer je per abuis de verkeerde datum hebt laten staan of wanneer in ObsMapp de gegevens in het detailveld bij alle geŘploade waarnemingen staan).
Gelogd
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Daandrukker

 • Validator
 • Offline Offline
 • Berichten: 703
Re: Wensen voor Waarneming.nl
« Reactie #193 Gepost op: september 20, 2022, 11:00:32 am »

Iets wat ik nog graag op de nieuwe website terugzie, is de optie om meerdere waarnemingen in je lijst te selecteren en aan te passen (bijv. wanneer je per abuis de verkeerde datum hebt laten staan of wanneer in ObsMapp de gegevens in het detailveld bij alle geŘploade waarnemingen staan).
Ja of wanneer je de ondersoort wil specificeren (bijvoorbeeld als je terugkomt van vakantie). Dit kon op de oude site ook nog niet, dus bij dezen ook het verzoek om bij een dergelijke tool op de nieuwe site ook de soortnaam aanpasbaar te maken.

Groetjes,
Daan
Gelogd
Vriendelijke groeten,
Daan Drukker
Validatieco÷rdinator bij EIS-Kenniscentrum Insecten
Pagina's: 1 ... 5 6 [7]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.06 seconden met 20 queries.