Boomvalk

Gestart door lommert, september 03, 2008, 23:10:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

lommert

Ik vraag mij af (en kan zelf het antwoord niet 1-2-3 vinden) of een Boomvalk ieder jaar gebruikt maakt van hetzelfde nest? Iemand ervaring of weet je waar ik deze info kan vinden?
Vriendelijke groet,

Joost Lommen

ahjoon

#1
Hoi,

Een Boomvalk bouwt in de regel zelf geen nest, maar gebruikt een oud nest van een  andere vogel, doorgaans van een Kraai.
Met vriendelijke groet,

Arjan


;-) -> http://waarneming.nl/waarneming/view/46346147

lommert

#2
Bedankt Arjan voor jouw antwoord, alleen was het geen antwoord op de vraag.

Ik vraag mij af of een Boomvalk elk jaar op hetzelfde nest broedt? Mits het nest nog in redelijk staat verkeerd. Ik ben hier nieuwsschierig naar omdat onlangs het nest van een Boomvalk 'opgeruimd' is uit de electriciteitsmast door een monteur wegens onderhoudswerkzaamheden (schilderen). Dit is, lijkt mij een overtreding art. 11 flora en faunawet. Gelukkig waren de jongen al uitgevlogen, al neemt dit niet weg dat het een overtreding blijft. Hier wordt aan gewerkt.

Maargoed, wat zijn jullie ervaringen met nesten van Boomvalken, dikwijls op dezelfde plek of zitten ze het jaar erop niet meer op dat nest maar een stukje verder op? Puur interesse, en het geeft ook wat meer argumenten om hier iets tegen te doen.
Vriendelijke groet,

Joost Lommen

ahjoon

CiteerBedankt Arjan voor jouw antwoord, alleen was het geen antwoord op de vraag.
Je hebt helemaal gelijk... :whistle:

Boomvalkpaartjes keren elk jaar terug naar eerdere broedlokaties en kiezen dan het meest geschikte nest. Kan dus een 'nieuw' nest zijn of een reeds gebruikt nest.
Met vriendelijke groet,

Arjan


;-) -> http://waarneming.nl/waarneming/view/46346147

lommert

Mooi bedankt Arjan. Ik heb ondertussen ook gehoord dat het echter zeer zelden voorkomt dat een Boomvalk hetzelfde nest twee jaar achtereen gebruikt.
Vriendelijke groet,

Joost Lommen