Hoofdmenu

lugubere vondst

Gestart door jpoulissen, augustus 18, 2008, 08:42:43 AM

Vorige topic - Volgende topic

jpoulissen

Goedemorgen,

zie de foto en de link onderaan.
Dit trof ik, of beter gezegd mijn hond, aan bij de standaard wandeling bij de maas.

Het konijn (denk ik tenminste, of anders haas) is helemaal opgegeten, de voorpoten zijn weg net als de kop. de organen liggen allemaal netjes naast het overgebleven kadaver.

wie of wat is verantwoordelijk voor dit lugubere schouwspel?

grt

Jos Poulissen


zie ook voor de vindplaats:
http://waarneming.nl/wn_details.php?id=4877393

Tim Asbreuk

Aangezien veel roofdieren het dier geheel zouden opeten/verstoppen. En de verkeerde delen weg zijn (darmen enzo liggen er nog en hier zijn de meest roofdieren gek op). Ga ik voor een maai slachtoffer.
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

jpoulissen

Hallo Tim,

Dat is snel..
Het gebied is beschermd, er wordt dan ook niet gemaaid. Lijkt mij uitgesloten dus.

grt

Jos Poulissen


han.endt

CiteerHet gebied is beschermd, er wordt dan ook niet gemaaid.
Wat het beschermd zijn van het gebied te maken heeft met het feit dat er dan niet gemaaid wordt ontgaat mij volkomen.

lukkie

het gras ziet er niet naar uit dat het gemaaid is

groet luuk
Groeten, Luuk

jpoulissen

Citeer
CiteerHet gebied is beschermd, er wordt dan ook niet gemaaid.
Wat het beschermd zijn van het gebied te maken heeft met het feit dat er dan niet gemaaid wordt ontgaat mij volkomen.
beste Han, misschien druk ik me niet helemaal juist uit. maar de strekking dat er niet gemaaid wordt cq gemaaid is leek me duidelijk genoeg?

het gaat om een ruige vegetatie waar 'wilde' paarden en runderen los rondlopen.

grt

Jos Poulisen

interessanter dan mijn opmerking op juistheid ontleden lijkt me de vraag welk roofdier de organen laat liggen.

Esther

Soms eten paarden vlees. Bizar maar waar.
Of ze de organen wel of niet eten dat weet ik eerlijk gezegd niet.
Er is ooit wel een studie naar gedaan, linkje naar artikel pub med Alleen werd het daar bewust gevoerd aan paarden. Ik heb geen idee dus of paarden het misschien uit zichzelf zouden doen, maar als ze vlees eten lijkt het me niet onmogelijk.

Groet Esther

evertdirks

Zomaar een idee.
Wat te denken van een hond(en0 die wel de kill wil(len) , maar eigelijk te volgevreten is/zijn om alles op te eten.
Het lijkt mij toch echt dat dit dier uit elkaar gescheurd is.

B) Evert
Evert

Leer eerst het "gewone" herkennen, dat komt het bijzondere vanzelf.

ingridt

Eeen poosje geleden vond ik ook zoiets in mijn eigen tuin. Daar word niet gemaaid en er lopen geen paarden.
marijkehuysse

Citeer
Dit trof ik, of beter gezegd mijn hond, aan bij de standaard wandeling bij de maas.

Was de hond lang weg? :rolleyes:

groet,
Marijke

Ted van der Knaap

...scherp Marijke...   :duim:  
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

jpoulissen

Citeer
Citeer
Dit trof ik, of beter gezegd mijn hond, aan bij de standaard wandeling bij de maas.

Was de hond lang weg? :rolleyes:

groet,
Marijke
leuk bedacht Marijke, maar mijn hond was het zeker niet. In dat geval had ik de foto hier ook niet geplaatst. Ik denk ook niet dat een hond het klaar krijgt om de organen zo netjes naast het kadaver te plaatsen. Ik denk zelf aan een roofdier met kleinere, handige poten (zoals bv de hier voorkomende steenmarters), die dan bovendien geen interesse heeft in de organen. Een hond of een vleesetend paard heeft daar de motoriek niet voor, en ook een roofvogel zie ik dat niet doen.

hopelijk zal er nog iemand posten die meer weet van dit verschijnsel.

grt

Jos Poulissen

frankvan

Op het Elba terrein (vindplaats) zie je frequent loslopende honden.
En ik heb er een maal prenten van een das gevonden.
Mijn hond eet ook wel eens konijn, begint dan bij de kop, vreet alles op en laat
alleen de achtervoeten tot aan de hielgewrichten over.
De schade die een hond aanricht bij het vreten aan een konijn is ook groter dan
op de foto, kop, ruggegraat en poten worden gekraakt en verbrijzeld.
Op de foto is het spierweefsel netjes van de voorpoot en de ruggegraat verwijdert.
Een van mijn vroegere katers was op konijn gespecialiseerd, zijn prooiresten
vertoonden ongeveer het beeld van de foto (bekken met achterpoten er nog aan vast, ingewanden zoals dikke darm en galblaas ernaast), maar hij at geen konijnekoppen.
Misschien was de predator een kat en heeft ie, of een ander beest, de kop meegenomen ?

Groet Frank.

Jeroen Nagtegaal

Ik weet dat in het gebied (Mijn oude stageplek) Veel dode konijnen liggen door de ziektes, ik verwacht dan ook dat het een combie is en dat het mischien door een kraai, vos oid deels uit elkaar is gehaald, Of de hond. en dat er zo met wat kopschudden de delen zijn weggegooid. En eventeel heeft er een Konik of Galloway er tegen geschopt en is het open komen te liggen.

Overigens is das een zeer leuke en mij onbekende soort daar. en prenten vinden in de ruigte.... Mja daar is dit topic nu niet voor. (PBtje mag wel,)
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

marijkehuysse

Ik kan me best voorstellen dat iemand, als hij zoiets vindt, wil weten wat er gebeurd is.
Maar als je vervolgens een dergelijk vraag op het forum zet kun je verwachten dat je bijna alle mogelijke verklaringen als antwoord krijgt.
Om nog maar niet te spreken over alle mogelijke combinaties van oorzaken.
Veel zin heeft dit dus niet lijkt mij, maar je krijgt soms wel eens zeer aparte suggesties, zoals vleesetende paarden!

groet,
Marijke

markmeijrink

CiteerSoms eten paarden vlees. Bizar maar waar.
Of ze de organen wel of niet eten dat weet ik eerlijk gezegd niet.
Er is ooit wel een studie naar gedaan, linkje naar artikel pub med Alleen werd het daar bewust gevoerd aan paarden. Ik heb geen idee dus of paarden het misschien uit zichzelf zouden doen, maar als ze vlees eten lijkt het me niet onmogelijk.

Groet Esther
Paarden en andere wilde grazers zijn niet dom. Er moet allereerst onderscheid gemaakt worden op een soort schaal van dedomesticatie. De Koniks & Galloways zijn aardig op weg, maar nog niet geheel gededomesticeerd. Enfin, deze dieren weten donders goed wat ze eten. Zo zijn er bepaalde patronen vast te stellen van koeien die bepaalde planten eten die een antibiotische werking hebben. Deze dieren deden dit kort na een bevalling.

Alle grazers eten mits de omstandigheden juist zijn vlees! Dit verschijnsel is alleen waar te nemen in gebieden die zo schraal zijn dat bepaalde mineralen en zouten ontbreken. (Enigszins) gededomisticeerde dieren weten zelf deze mineralen op een een of andere manier binnen te krijgen. Echter op sommige schrale terreinen (Heide) zijn niet genoeg van deze essentiële stoffen aanwezig. Hierdoor eten grazers b.v. soms een ander dier. Het gaat dan met name om b.v. de mineralen en calcium die in de botten aanwezig zijn. Experimenten lieten zien dat dieren in dergelijke gebieden een konijn of haas opaten puur vanwege dit tekort. Het dode dier was door mensen daar neer gelegt.

Maar goed behoorlijk offtopic,

ik heb vaker kadavers of resten hiervan gezien. M.i. zien de resten van het dier op de foto er 'normaal' uit. Niet alle dieren zijn gecharmeerd van ingewanden. Heb wel vaker Grutto's, Hazen of Konijnen er zo zien bijliggen die ten prooi waren gevallen aan een roofdier. Dit is eigenlijk heel natuurlijk, meestal trof ik dan ook aaskevers aan op de resten (Doodgravers en Aaskevers). Ook zullen hier tal van vliegen hun eieren af zetten. Dood doet leven --> zie ook de campagne!

Wanneer ik in de diersporengids kijk dan wordt er vermeldt dat bij prooiresten van b.v. het konijn het zeer moeilijk is om vast te stellen welke predator hier verantwoordelijk is. Mij lijkt het een roofvogel. Ook wordt hier vermeldt dat roofvogels (zoals Torenvalk en Buizerd) in tijden van een ruim voedselaanbod de  ingewanden niet opeten terwijl vleesetende zoogdieren dit vaak wel doen.

M.v.gr. Mark

marijkehuysse

CiteerExperimenten lieten zien dat dieren in dergelijke gebieden een konijn of haas opaten puur vanwege dit tekort. Het dode dier was door mensen daar neer gelegt.

Bron?

groet,
Marijke

markmeijrink

Marius Christiaans docent ecologie Hoge school van Hall Larenstein. Of wil je ook zijn tel nr hebben? Destijds heeft een foto in de krant gestaan van een koe die een haas / konijn in zijn bek heeft. De krantenkop mag je raden. Daarnaast vormen (grote) grazers géén uitzondering op knaagdieren die precies hetzelfde doen met botten (pag. 187 diersporen gids KNNV)

Ik hoop hiermee je voldoende informatie te hebben gegeven over mijn bronnen m.b.t. dit onderwerp. De overige bron ben ik zelf (11 weken stage-onderzoek naar de dedomesticatiegraad van Galloway-runderen bij stichting Ark)

M.v.gr. Mark

marijkehuysse

Dat herbivoren aan botten knagen is al heel lang bekend.
Botten is echter niet hetzelfde als vlees en een koe met een konijn in de bek is nog niet het bewijs dat ze hem ook opeet.

groet,
Marijke

g.j. keizer

#19
CiteerPaarden en andere wilde grazers zijn niet dom. De Koniks & Galloways zijn aardig op weg, maar nog niet geheel gededomesticeerd. Enfin, deze dieren weten donders goed wat ze eten. Zo zijn er bepaalde patronen vast te stellen van koeien die bepaalde planten eten die een antibiotische werking hebben. Deze dieren deden dit kort na een bevalling.
Mark,
En pony's in de Duinen van Oostvoorne, die de jonge loten van Kruipwilg (Salix repens) afvreten, om het rijkelijk in de toppen aanwezige acethylsalicylzuur (asperine) binnen te krijgen, wanneer ze last van darmparasieten (blijken te)  hebben. Verder heeft men op de Apenheul medicinale kruidentuintjes aangelegd om te testen of primaten "van nature" weten welk kruid bij welke klacht verlichting biedt. Bij controle achteraf door de dierenarts bleken de apen de juiste combinatie van aandoening en medicijn te hebben gekozen.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

Draak

Zelf denk ik toch aan roofdier, bv een marterachtige, vos of evt. een wasbeer(hond).
Deze dieren zijn heel kieskeurig met wat ze eten en wat ze nodig hebben, ze kunnen ook heel nauwkeurig zijn in wat hun lichaam nodig heeft. Vaak laten (zeker sommige marterachtige) de ingewanden en organen liggen in tijden van overvloed. Wat ratten betreft weet ik het niet als ze een dood dier tegenkomen, maar zal minder kieskeurig zijn dan uitsluitend vleeseters zoals de bunzing.

Grthnx Draak
Arjan (Draak) den Hertog

frankw

CiteerOp het Elba terrein (vindplaats) zie je frequent loslopende honden.
En ik heb er een maal prenten van een das gevonden.
Mijn hond eet ook wel eens konijn, begint dan bij de kop, vreet alles op en laat
alleen de achtervoeten tot aan de hielgewrichten over.
De schade die een hond aanricht bij het vreten aan een konijn is ook groter dan
op de foto, kop, ruggegraat en poten worden gekraakt en verbrijzeld.
Op de foto is het spierweefsel netjes van de voorpoot en de ruggegraat verwijdert.
Een van mijn vroegere katers was op konijn gespecialiseerd, zijn prooiresten
vertoonden ongeveer het beeld van de foto (bekken met achterpoten er nog aan vast, ingewanden zoals dikke darm en galblaas ernaast), maar hij at geen konijnekoppen.
Misschien was de predator een kat en heeft ie, of een ander beest, de kop meegenomen ?

Groet Frank.
Dan is het misschien een idee om de kat binnen te houden en de hond aan de lijn ;)  

marijkehuysse

CiteerEn pony's in de Duinen van Oostvoorne, die de jonge loten van Kruipwilg (Salix repens) afvreten, om het rijkelijk in de toppen aanwezige acethylsalicylzuur (asperine) binnen te krijgen, wanneer ze last van darmparasieten (blijken te)  hebben.
De vraag is dan natuurlijk of ze die loten niet opeten als ze geen last van darmparasieten hebben!
Er zijn veel dieren die zo te zien graag(?) wilgenblaadjes en -takken eten.

groet,
Marijkeg.j. keizer

CiteerDe vraag is dan natuurlijk of ze die loten niet opeten als ze geen last van darmparasieten hebben! Er zijn veel dieren die zo te zien graag (?) wilgenblaadjes en -takken eten.
Marijke,
De pony's, die in het voorjaar en de voorzomer uitsluitend de jonge loten van Salix repens en niet van andere in het gebied voorkomende wilgensoorten afvraten, bleken (resten van) darmparasieten in hun uitwerpselen te hebben. De in het terrein rondlopende runderen lieten de Kruipwilgen links liggen, maar aten af en toe wel van andere wilgensoorten (en essen), waarbij de vraat niet tot de uitlopende delen van de twijgen beperkt bleef, maar hele takken en ook de bast werd geconsumeerd.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

marijkehuysse

CiteerDe pony's, die in het voorjaar en de voorzomer uitsluitend de jonge loten van Salix repens en niet van andere in het gebied voorkomende wilgensoorten afvraten, bleken (resten van) darmparasieten in hun uitwerpselen te hebben. De in het terrein rondlopende runderen lieten de Kruipwilgen links liggen, maar aten af en toe wel van andere wilgensoorten (en essen), waarbij de vraat niet tot de uitlopende delen van de twijgen beperkt bleef, maar hele takken en ook de bast werd geconsumeerd.
Het is me niet duidelijk wat je hiermee aan wilt tonen?

Dat de paarden de jonge loten van de Kruipwilg opeten zal te maken hebben met het feit dat ze die loten het lekkerst vinden, uiteindelijk bevatten de andere wilgensoorten ook salicylzuur.
Runderen hebben sowieso een ander eetgedrag vanwege hun pens.

groet,
Marijke

Esther

Interessante discussie toch wel, vandaag ben ik eens gaan zoeken omdat ik het verhaal ken van IJslandse paarden die vis eten. Vis wordt inderdaad gebruikt als supplement op IJsland. Het verhaal gaat dat de paarden zelf vis vangen. Dát heb ik nog niet kunnen vinden, wel kwam ik ergens tegen dat er mensen waren die zich hetzelfde afvroegen. Zij hebben de proef op de som genomen en wat hooi en gras etc neergelegd en sardientjes.
Het paard at de sardientjes.
Ik wil deze test met de filmcamera ook wel proberen bij onze IJslandse paarden.
Paarden zijn erg selectieve grazers en weten feilloos wat ze wel of niet willen eten als er voldoende voedsel is. Het voorbeeld van mineralentekort vindt ik niet zo erg gek.
Ook onze IJslanders lopen in een natuurgebied en is schraal, ik ben benieuwd of ik kan filmen of ze de sardientjes nemen en zal proberen te laten zien wat ze wel aan gewassen eten. Duidelijk is wel dat ze giftige planten zoals gele lis, boskruiskruid, wolfspoot etc. laten staan. Ik moet alleen een filmer vinden die me even helpt.

Groetjes Esther

g.j. keizer

#26
CiteerHet is me niet duidelijk wat je hiermee aan wilt tonen? Dat de paarden de jonge loten van de Kruipwilg opeten zal te maken hebben met het feit dat ze die loten het lekkerst vinden, uiteindelijk bevatten de andere wilgensoorten ook salicylzuur.
Marijke,
Niets, ik geef weer wat de uitkomsten waren van een onderzoek dat eind 70-er jaren in de Duinen van Oostvoorne plaatsvond. Vast werd gesteld, dat van alle in het gebied aanwezige wilgensoorten de jonge loten van Salix repens de hoogste concentraties salicylzuur bevatten en dat alleen pony's, die uitsluitend Kruipwilg aten (resten van) parasieten in hun uitwerpselen hadden. De onderzoekers veronderstelden een (voor de hand liggende ?) relatie tussen beide verschijnselen.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

marijkehuysse

Zolang het dan maar bij veronderstellen blijft! :D

groet,
Marijke

g.j. keizer

CiteerRunderen hebben sowieso een ander eetgedrag vanwege hun pens.
Marijke,
Voor de verschillen in de spijsvertering van paarden en runderen, zie : http://www.lineone.nl/auteur/boek-natuurbos/bosecologie.htm : laatste topic : De veelzijdigheid van het paard.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

marijkehuysse

Gerrit,

Ik wil best aannemen dat een paard  op bepaalde plaatsen geschikter is wat betreft natuurbeheer dan een rund maar als er gesproken wordt over een maag bij het rund terwijl het beest er vier heeft dan heb ik toch wat mijn twijfels met betrekking tot de door jou aangehaalde tekst.

groet,
Marijke