Reporting of erroneous identifications / Melden van onjuiste determinaties

Gestart door laatvlieger, juli 24, 2008, 15:45:34 PM

Vorige topic - Volgende topic

Martijn van Sluijs

Citaat van: Edwarddebbaut op februari 12, 2023, 15:05:56 PMRubia agostinhoi Dans. & P.Silva https://observation.org/species/186987/ komt alleen voor op de Azoren. Bij waarnemingen op Madeira, de Canarische eilanden en het Spaanse vasteland gaat het eigenlijk om Rubia occidens Capelo, M.Seq. & H.Schaef https://observation.org/species/1031685/.

Waarnemingen vanop Madeira zijn systematisch in die zin gecorrigeerd, terwijl dit voor de andere locaties (nog) niet gebeurd is.

Zie de opmerking op: https://acores.flora-on.pt/#/1rubia
"Presente em todas as ilhas açorianas. Uma nota de Jorge Capelo et al. na Silva Lusitana (21(2): 235-238, 2013) defende que as plantas da Madeira, Canárias e sul de Espanha antes incluídas nesta espécie pertencem de facto a uma espécie diferente, a que os autores chamam Rubia occidens Capelo, M. Seq. & H. Schaef.
Wordt aan gewerkt, bedankt voor de melding  :duim:
Vriendelijke groeten,
Martijn

Edwarddebbaut

Ik kan mij vergissen, maar ik heb de indruk dat er veel verwarring is opgetreden tussen twee taxa:

- Enerzijds Cistus x psilosepalus Sweet (https://observation.org/species/140024/) als hybride van C. inflatus en C. populifolius (en als zodanig een synoniem van C. x laxus)
- Anderzijds "Cistus psilosepalus Sweet" (bestaat niet in de soortendatabank van observation.org), bedoeld als een volwaardige soort (maar eigenlijk een synoniem van C. inflatus, https://observation.org/species/431620/).

Veel belangrijke werken (o.a. de Flora Iberica) gebruiken de naam C. psilosepalus in de plaats van C. inflatus, wat ertoe heeft geleid dat waarnemingen worden ingevoerd als de hybride C. x psilosepalus (bij ontbreken van C. psilosepalus in de database). Ik leid de verwarring onder andere ook af uit commentaar op waarnemingen zoals deze: https://observation.org/observation/251288930/

Ik vermoed dus dat veel ingevoerde en goedgekeurde waarnemingen van C. x psilosepalus eigenlijk C. inflatus moeten zijn.

Groeten,

Edward

Jelle

Het lijkt erop dat we inderdaad te maken hebben met het meest verwarrende nomenclatuur probleem, dat van de 'misapplied name'.
Het antwoord zou te vinden moeten zijn in volgende publicatie:
Demoly, J.-P. 2001 (publ. 2002). Notes et nouveautés nomenclaturales pour des hybrides du genre Cistus L. (Cistaceae). 3ème partie: hybrides de C. ladanifer L., C. laurifolius L. et C. populifolius L. Biocosme Mésogéen 18(4): 147–156.
De juiste opvatting van het taxon zou nu Cistus x psilosepalus Sweet als synoniem van Cistus x laxus zijn, maar voor 2001 werd Cistus psilosepalus Sweet meestal gezien als volwaardige soort en dus een net iets andere omschrijving van het taxon.
We kunnen dit oplossen door ook Cistus psilosepalus sensu Demoly & Montserrat, 1993 (Flora Iberica) toe te voegen als synoniem van C. inflatus. Als iedereen de Flora Iberia volgt is het mogelijks best de huidige hybride te wijzigen en de hybride nog eens toe te voegen.
Het is geen ideale oplossing, maar dan is het ook in de database duidelijk dat er 2 opvattingen zijn die vaak worden gebruikt. Dan moet je de reflex hebben om bij het zien van 2 dezelfde namen nog eens extra  kijken om welke soort het nu gaat. Voor mij alvast een goed waarschuwingssysteem als ik het over een jaar weer zou vergeten en de naam probeer in te voeren. We hebben al een aantal gevallen (o.a. homoniemen), dus het is niet nieuw.

Jelle

Ik zie dat de uitleg op wikipedia klopt:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cistus_inflatus

En dat ook de naam in het Frans en Portugees verwijzen naar de misapplied name. De meeste waarnemingen inderdaad ook. Dus ik voer de wijziging door, zodat eventueel andere waarnemingen (zonder foto) kunnen overgezet worden.

Bart van Hoogstraten

Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

Kasper S

Groet,
Kasper Sommer