Determinatiefouten

Gestart door marcel123, april 03, 2006, 14:39:04 PM

Vorige topic - Volgende topic


Elachista

Allemaal Psyche casta's.
Groet,
Tymo Muus

Validator & beheerder Microvlinders.nl

laatvlieger

Is dit wel Luffia lapidella? Ik noem ze namelijk graag "gekromde puntzak" maar dat zijn deze niet. Ik vind ze niet echt halve maan vormig en ook niet puntig. Ze zien er ook vrij dik uit. Heel anders dan de exemplaren die ik in Leiden zie en ook anders dan de andere afbeeldingen op waarneming.nl:

http://www.waarneming.nl/wn_details.php?id=1097838
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Elachista

Ze kunnen altijd wel wat uitwijken qua vorm. Als ik naar deze zakjes kijk qua opbouw kan ik me ook wel goed vinden bij lapidella. Er zit ook een geparasiteerd zakje bij, gezien de opening aan de zijkant.
Groet,
Tymo Muus

Validator & beheerder Microvlinders.nl

acherontia

Inderdaad zonder enige twijfel lapidella... is een van de makkelijkste soorten in Nederland omdat verwarring met een andere soort nauwelijks mogelijk is. Overigens klopt de beschrijving van Wouter heel aardig voor "levende" zakjes van deze soort (ik heb het altijd over kaboutermutsjes), de zakjes die hij aanhaalt zijn allemaal oude (lege) zakjes en zoals Tymo aangeeft een geparasiteerd exemplaar.

Groeten,

Jeroen  

zakdrager

Jan Slaats meldt een Siederia listerella rups op 31-3-2019 in de Deurnsche Peel. Zie https://waarneming.nl/observation/169369300/
Nog even los van dat dit precies de verkeerde tijd is voor de rupsen van die soort is het ook geen zakdrager maar een keverlarve. Ik vermoed een Cryptocephalus spec., bijv. Cryptocephalus coryli.

Ik zag trouwens geen manier om op waarneming.nl een commentaar bij de betreffende waarneming achter te laten dat dan direct naar Jan gaat.