Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: INHEEMSE INSECTEN OP UITHEEMSE PLANTENSOORTEN  (gelezen 189 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

mlahaye

  • Validator
  • Offline Offline
  • Berichten: 667
INHEEMSE INSECTEN OP UITHEEMSE PLANTENSOORTEN
« Gepost op: juli 10, 2008, 11:40:13 am »

De gevolgen van ‘exoten’ voor de Nederlandse natuur baren veel natuurbeschermers en beleidsmakers terecht grote zorgen. Meestal wordt daarbij gedacht aan verstoring van Nederlandse ecosystemen door het binnendringen van uitheemse soorten. Maar het hoeft niet bij dit soort ecologische effecten te blijven. Een nieuw onderzoeksproject onderzoekt of Nederlandse insecten ook mee-evolueren met deze veranderingen in hun ecosystemen.
In een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Naturalis in Leiden zal onderzocht worden of inheemse insecten die overstappen naar exotische struiken en bomen zich aanpassen aan hun nieuwe waardplanten. Gezocht zal worden naar morfologische, genetische en evt. fenologische verschillen.
We denken hierbij vooral aan de specialisten onder de insecten (monofage of oligofage soorten). Het kan gaan om soorten die van de bladeren, de wortels of het hout eten, of zich ontwikkelen in de noten en vruchten.
We kunnen jullie hulp goed gebruiken bij het zoeken naar en selecteren van kansrijke soorten. Aan jullie, als specialisten op het gebied van herbivore insecten, dan ook de vraag of jullie kansrijke voorbeelden hebben voor dit project. Reageer bij voorkeur direct via de E-mail: k.meijer at rug.nl
Voor meer informatie over het project en voor een lijst van voorlopig geselecteerde houtige gewassen: nog te creëren website.

Bij voorbaat dank voor jullie medewerking. Met vriendelijke groet,


Kim Meijer (RuG)
Menno Schilthuizen (Naturalis, RuG)
Leo Beukeboom (RuG)
 
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.047 seconden met 19 queries.