Plantennieuws in de media

Gestart door ejslootweg, januari 04, 2012, 18:10:23 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rien Ondersteijn

Steeds mijn motto : ' Opkweken'...!
Groene groe[n]tjes.Rien.

Rob Koelman

We planten massaal verkeerde bomen en dat bedreigt de Nederlandse natuur
13 februari 2022 05:27

In Nederland worden op grote schaal de verkeerde bomen geplant, waarschuwen ecologen tegen NU.nl. De zogeheten 'bossenstrategie' heeft een kokervisie op CO2, waardoor niet wordt gekeken naar gebiedseigen soorten en het verlies van unieke biodiversiteit zelfs versnelt. Ze roepen op de aanplant te herzien, om verdere natuurschade te stoppen.

Nog maar 2 à 3 procent van de Nederlandse bossen bestaan 'voor een substantieel deel' uit autochtone wilde bomen en struiken. Dat is de schrikbarende conclusie van ecoloog Bert Maes na dertig jaar veldwerk door heel Nederland.

Die conclusie is niet doorgedrongen tot het nationale klimaatbeleid. Met de bedoeling CO2-uitstoot te compenseren besloot het vorige kabinet dat Nederland in 2030 10 procent extra bos moet hebben.
'Blinde vlek voor kwaliteit van bossen'

De aanplant uit deze 'bossenstrategie' is al begonnen, en op sommige plaatsen met desastreuze gevolgen voor de Nederlandse biodiversiteit, zegt Maes. "Een uniek rivierbos in Noord-Limburg en de oude boskern van Overlangbroek in de provincie Utrecht kunnen als genenbron als verloren worden beschouwd."

Er worden bomen bijgeplant die niet in die regio's en bostypen thuishoren. Dat verstikt de laatste restjes wild bos, waar boomzaden van heel andere soorten naar binnen waaien.

"Er is in Nederland uitzonderlijk weinig aandacht voor de kwaliteit van bossen. Er bestaat geen opleiding waar je kunt leren hoe onze bossen in elkaar steken, welke bomen er thuishoren en waarom. Ook in de nieuwe bossenstrategie is dit een blinde vlek."


Hele artikel lezen: https://www.nu.nl/klimaat/6183470/we-planten-massaal-verkeerde-bomen-en-dat-bedreigt-de-nederlandse-natuur.html
Met vriendelijke groet, Rob


ruut

De spiraalvormen van vroege planten zagen er heel anders uit
Biologie Bij planten zijn de bladeren en bloemen vaak spiraalsgewijs gerangschikt. Maar dat ging bij de oudste planten volgens een andere formule.
Gemma Venhuizen
15 juni 2023
Leestijd 2 minuten
 
 De fibonaccispiralen van romanescobroccoli.
De fibonaccispiralen van romanescobroccoli.
Foto Getty Images
Dakpansgewijs, tegenoverstaand of kransvormig: bladeren en bloemen kunnen op verschillende manieren gerangschikt zijn ten opzichte van de stengel. Een veelvoorkomend patroon daarbij is de spiraal, en dan vrijwel altijd de 'fibonaccispiraal', die voldoet aan de wetmatigheden van de wiskundige fibonaccireeks.

Maar hoewel die vorm voorkomt bij tal van hedendaagse soorten, zagen vroege planten er heel anders uit, schrijven Britse en Duitse biologen in Science. Tijdens het Devoon bleek er juist sprake van soorten met bladerspiralen die níét aan de fibonacciregels voldeden, concluderen ze op basis van fossielen.

De middeleeuwse wiskundige Leonardo van Pisa, beter bekend onder de naam Fibonacci ('zoon van Bonacci) werd wereldberoemd met zijn omschrijving van de rekenreeks 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, enzovoort. In 1202 stelde hij in zijn Liber abaci de vraag: ,,Als een konijnenpaar elke maand een jong konijnenpaar voortbrengt, dat na twee maanden zelf ook weer een nieuw konijnenpaar voortbrengt, hoeveel konijnenparen heb je dan na verloop van tijd, ervan uitgaand dat ze allemaal in leven blijven?"

Zonnebloemen
Het antwoord was de fibonaccireeks, oftewel: een reeks waarin elke term de optelsom is van de twee voorgaande termen. En alhoewel zijn voorbeeld niet helemaal biologisch correct is (niet alle konijnen blijven immers in leven), duiken er in de natuur wel degelijk allerlei fibonaccireeksen op – onder meer in de spiraalvormen van denneappels en broccoliroosjes. Wie bijvoorbeeld de kloksgewijze en antikloksgewijze spiralen van een dennenappel telt, ziet dat het er vaak 5 en 8 of 8 en 13 zijn, kortom: twee opeenvolgende termen uit de reeks. Bij roosjes van de romanescobroccoli is dat eveneens het geval, net als bij de gele 'bloemhartjes' van madeliefjes of zonnebloemen.


Reconstructie van de uitgestorven wolfsklauw Asteroxylon Mackiei.
Foto Matt Humpage / Northern Rogue Studios
In onderzoek uit 1992 onder 650 plantensoorten bleek al dat er in meer dan 91 procent van de observaties sprake was van fibonaccireeksen. In de hedendaagse planten komt de reeks in uiteenlopende groepen voor: van bloemplanten tot varens en in mindere mate ook in wolfsklauwen. Die laatste groep is een familie van sporenplanten, die zich net als varens door middel van sporen voortplanten maar kleinere bladeren hebben.

Vaak is geopperd dat het patroon al vroeg in de evolutie ontstond
Juist vanwege het feit dat de fibonaccispiraal zo wijdverspreid is in de botanie, wordt vaak geopperd dat het patroon al vroeg in de evolutie ontstond en aan de basis lag van alle zaadplanten en vaatplanten. Maar doordat het moeilijk is die hypothese te testen aan de hand van fossielen, bleef het onduidelijk of de wiskundige spiralen vroeger net zo algemeen waren als nu.

Om inzicht te krijgen in die geschiedenis, bestudeerden de biologen fossielen van Asteroxylon mackiei, een uitgestorven wolfsklauw uit het vroege Devoon (rond de 400 miljoen jaar geleden) die tot de vroegste bladplanten behoorde.

Om de fossielen te kunnen bestuderen, maakten de onderzoekers een digitale 3D-constructie van de bladschikking en telden de aantallen kloksgewijze en antikloksgewijze spiralen. Het bleek daarbij steeds om respectievelijk 7 en 8 spiralen te gaan, of 4 en 5. Geen fibonaccigetallen, kortom, maar spiralen volgens de formule n:(n+1). Omdat wolfsklauwen de vroegste groep van bladplanten vormden, lijkt het er dus op dat niet-fibonaccispiralen al vóór fibonaccispiralen ontstonden in landplanten.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/15/de-spiraalvormen-van-vroege-planten-zagen-er-heel-anders-uit-a4167264