Illegaal uitheemse eekoorns uitgezet

Gestart door arend, juni 02, 2008, 11:26:50 AM

Vorige topic - Volgende topic

arend

Illegaal uitheemse eekoorns uitgezet

CiteerIllegaal uitheemse eekoorns uitgezet
AMERSFOORT - Een plaag van uitheemse eekhoorns dreigt in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst.
afbeelding vergroten De eekhoorns werden met instemming van de buurt losgelaten in het speeltuintje op de Drieberg. FOTO STUDIO BELL/RONALD KERSTEN
Een plaatselijke verhuisondernemer heeft daar zaterdag willens en wetens illegaal tien Japanse witbuikeekhoorns uitgezet.

De exotische pluimstaarten zijn winterhard, niet tam en niet agressief ten opzichte van soortgenoten, heeft initiatiefnemer Wim Pot zich laten vertellen. Hij heeft vijf stelletjes in de wijk losgelaten.

De actie vond plaats aan de Drieberg, onder luide bijval van buurtgenoten. Pot zegt terdege te beseffen dat het uitzetten van uitheemse diersoorten verboden is. Ook heeft de gemeente hem de actie sterk afgeraden. ,,Maar dit vindt iedereen toch prachtig? Een eventuele boete neem ik wel op de koop toe,'' lacht de ondernemer.

Jeroen Nagtegaal

Beboeten en gelijk wegvangen nu het nog kan lijkt me,
Dat mensen zoeits doen terwijl ze weten dat het niet kan.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Leon Olsthoorn

OK, wie neemt er contact op met de AID? Dit zou ik natuurlijk zelf kunnen doen, maar iemand uit Arnhem die dit uit naam van een lokale natuur-organisatie doet lijkt me veel effectiever.

Vervolging lijkt me met zoveel bewijs geen probleem, maar interesseert deze meneer blijkbaar niet. Zo snel mogelijk vangen lijkt me in ieder geval belangrijk. En duidelijk maken aan alle betrokkenen waarom zoiets echt niet kan.
Jag gillar blommor, jag gillar träd, jag gillar naturen som den är!

wimtegels

#3
Hier wordt je dus echt niet vrolijk van. Iemand die heel goed weet waar hij mee bezig is. Die weet dat de soort winterhard is en die weet dat het verboden is.

Als hier niet opgetreden wordt, dan laat ons de wettekst maar crimeren. De wet is dan ten grave gedragen.

Wie stuurt de link naar de AID?

Die vent gelijk oppakken met de eekhoorns!
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Leon Olsthoorn

Zoals gezegd, ik zou dit wel willen melden, maar het lijkt me beter als een lokale natuurorganisatie of -werkgroep dit doet. Het lijkt me ook beter om niet slechts een link te sturen, maar een mooie begeleidende brief op te stellen waarin je om actie vraagt en vraagt op de hoogte te worden gehouden van verdere stappen.
Jag gillar blommor, jag gillar träd, jag gillar naturen som den är!

wimtegels

Zijn hier mensen uit Arnhem aanwezig?

Anders moeten we misschien aan de gemeente vragen of zij van plan is aktie te ondernemen. Ze is immers op de hoogte.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Tinok

Volgens mij gaat  het over een wijk in amsersfoort en niet arnhem.
Ze hebben een ivn afdeling daar dus misschien kan die wat doen?
Ik ken daar overigens geen mensen maar via internet is dat gauw geregeld toch?
:angel:  
groeten,
Tinok van Hattum
IVN Natuurgids Ronde Venen/ Uithoorn
'Je hoeft de naam niet te weten om van iets te genieten (maar het is wel leuker;-))'

wimtegels

#7
Sorry, inderdaad Amersfoort.

Ze hebben een IVN. Mail:

info@ivnamersfoort.nl

Wie neemt het initiatief?
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Leon Olsthoorn

Ik heb zojuist even gebeld met de Groendesk van de AID. Zij vertelden me dat de zaak op dit moment in onderzoek is bij de AID en de politie. Ik denk dat een officiele melding dus niet meer nodig is.

Wel lijkt het me belangrijk aan te dringen op het direct wegvangen van alle eekhoorns  
Jag gillar blommor, jag gillar träd, jag gillar naturen som den är!

wimtegels

Ik verwacht dat het vangen naarmate de tijd verstrijkt  steeds moeilijker wordt.
Direct, bij voorkeur een vangactie, anders afschot.

Ben benieuwd of we er nog iets van horen.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Leon Olsthoorn

Ik vroeg me dit eerder tijdens de huiskraaien-discussie ook al af, maar is afshot überhaupt een veilige en werkbare optie binnen de bebouwde kom (in dit geval in een woonwijk)?
Jag gillar blommor, jag gillar träd, jag gillar naturen som den är!

hiskodevries

straks knagen die knabbels en babbels ook leidingen door van autos of vestigen zich in de berging.
kijken hoe de buurtbewoners dat vinden.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

grutto

CiteerIk vroeg me dit eerder tijdens de huiskraaien-discussie ook al af, maar is afshot überhaupt een veilige en werkbare optie binnen de bebouwde kom (in dit geval in een woonwijk)?
absoluut technisch mogelijk echter de overheid moet nog enkele middelen vrijgeven.

Voor overlast van verwilderde duiven binnen gebouwen zijn ook al goede maatregelen getroffen.

Maar de (lokale) overheid kan nu al met voorlichting beginnen voor dat je het weet is er weer een actie groep die alle eekhoorns wil vangen steriliseren en van ouderdom laten dood gaan zodat ze toch een prettig leven hebben gehad.

Maar snel optreden is zeer gewenst !!!!!!!

Groet,

Grutto
Groet
Tjeerd

wimtegels

Wat die  :censored: zich niet realiseerd:

Hij denkt die kinderen een plezier te doen. Nu moeten die diertjes weggevangen worden en misschien wel op een onsympathieke manier.

Huilende kinderen, en de vanger of jager is de boeman.

En dat terwijl hij er van te voren op gewezen is dat dit soort prakijken niet kunnen.

Ik vraag me af of je civielrechtelijk de kosten van het bergen op de veroorzaker kunt verhalen.

En smartegeld voor de kinderen :gap:  
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Dylan

Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

Johannes Regelink

De Zoogdiervereniging VZZ heeft afgelopen maandag het volgende persbericht verzonden:
CiteerPERSBERICHT VAN DE ZOOGDIERVERENIGING VZZ

Uitgezette exotische eekhoorns moeten snel gevangen worden

De Zoogdiervereniging VZZ waarschuwt dat het uizetten van uitheemse eekhoorns schadelijk kan zijn en vraagt de overheid om er stevig tegen op te treden. De in Amersfoort uitgezette beesten moeten wat de Zoogdiervereniging betreft zo snel mogelijk gevangen worden en de schade van deze vorm van natuurcriminaliteit moet op de veroorzaker verhaald worden.

De Zoogdiervereniging reageert hiermee op de reclamestunt van een Amersfoortse ondernemer die dit weekend illegaal Japanse eekhoorns (Sciurus lis) heeft uitgezet in de nieuwbouwwijk Vathorst. Het uizetten van exotische dieren is in Nederland verboden.

Er zijn meerdere reden waarom de Zoogdiervereniging niet blij is met deze actie en een dringend beroep doet op de overheid om voortvarend op te treden. Belangrijkste reden is dat onze inheemse rode eekhoorn de dupe kan worden van het onbesuisd uitzetten van exoten. Als de Japanse eekhoorn of  andere exotische eekhoorns voet aan de grond krijgen in Nederland, vormen ze een geduchte concurrent voor de inheemse rode eekhoorn. Ze eten hetzelfde voedsel en zijn dus directe concurrenten. Daarbij heerst er onder de inheemse rode eekhoorn een pokkenvirus, waarvoor veel uitheemse eekhoorns immuun zijn. Maar zij kunnen wel drager zijn en het virus zo verspreiden onder de inheemse eekhoorns.

Een goed voorbeeld van deze concurrentieslag is het uitzetten van de grijze eekhoorn in Engeland, in het begin van de twintigste eeuw. Dat dier verspreidde zich in hoog tempo door het hele land, waarbij de rode eekhoorn werd teruggedrongen tot kleine, geisoleerde gebieden.

De Japanse eekhoorn brengt in het oorspronkelijke verspreidingsgebied bovendien ook schade toe aan bomen, met name fruitbomen. Ook dat is een ongewenst effect. En ten slotte is uitzetting  voor de dieren zelf waarschijnlijk geen pretje. Dieren uit gevangenschap zijn gewend aan een kooi en een bakje voer, hebben moeite om hun eigen kostje bijeen te scharrelen en weten niet hoe om te gaan met katten, honden en het verkeer.

Deskundige Jasja Dekker van de Zoogdiervereniging VZZ: 'Wij begrijpen natuurlijk heel goed dat mensen graag eekhoorntjes zien. Het zijn ook prachtige beestjes maar als we er meer van willen hebben dan is het beter te investeren in een gezonde groene omgeving. Daar krijgt de inheemse rode eekhoorn weer alle kans.'

De Japanse eekhoorn is niet de eerste exotische eekhoorn die in Nederland in het wild terecht komt: zo werden bij de Zoogdiervereniging in de afgelopen 5 jaar al 8 soorten uitheemse eekhoorns gemeld, waaronder de Siberische grondeekhoorns en uit Costa Rica afkomstige veelkleurige eekhoorn.

Bij ontsnapping of illegale uitzetting dienen exotische eekhoorns weer gevangen te worden. De kans op succesvol vangen is in het begin het grootst, dan zijn ze nog het minst verwilderd. De Zoogdiervereniging wil graag van mensen die vreemde eekhoorns signaleren weten waar en wanneer dat is. Zo brengt zij in kaart hoe snel de verspreiding van deze exoten gaat. Stuur een mail naar waarneming@vzz.nl of vul het formulier in op www.telmee.nl.

In Nederland zijn in het wild naast diverse soorten vreemde eekhoorns ook al wasbeertjes en zelfs een stinkdier waargenomen. Het onderzoek van de Zoogdiervereniging naar exotische zoogdieren gebeurt deels in opdracht van de Commissie Invasieve Exoten i.o. Deze adviseert de minister van Landbouw en Natuur (LNV) over de problematiek van de exoten.

Aanstaande zondag wordt Jasja Dekker namens de Zoogdiervereniging VZZ door Vara's Vroege Vogels (Radio) hierover geïnterviewd.

wimtegels

Is er nog nieuws op dit front? Zijn de eekhoorns al gevangen? Of worden er al pogingen ondernomen?
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

wimtegels

De zoektocht naar de eekhoorns is inmiddels gestaakt. Degene die ze uitgezet had, heeft de kans gekregen de dieren zelf te vangen. Dit is ten dele gelukt.

Van de 10 uitgezette eekhoorns zijn er drie dood, 5 gevangen en twee zijn spoorloos.

LNV had aanvankelijk gezegd en gespecialiseerd bedrijf in te zetten als de persson die ze uitgezet had de eekhoorns niet binnen veertien dagen had gevangen.

LNV ziet er nu vanaf. De twee spoorloze eekhoorns zijn volgens LNV of dood, of heel ver weg.

Over boete voor de persoon die de eekhoorns uitzette is nog niets bekend.

Bron: AD 21 juni 2008.

Wat gebeurd er egenlijk als die twee nog leven en eentje heet Adam en eentje Eva  :whistle:  
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

j.steenbergen

Alsof Vathorst zo'n paradijs is... -_-  
Jeroen Steenbergen

wimtegels

De antwoorden van de minister op vragen over de illegaal uitgezette eekhoorns komt niet overeen met de gegevens uit het AD.

Volgens de minister zijn er:
3 overleden (AD ook 3)
4 gevangen (AD 5)
3 vrij (AD 2)

De minister verwacht dat de drie ook gevangen worden (Het vangen was toch gestopt????) of dat ze al dood zijn.

Ze verwacht geen schade aan inheemse eekhoorns.


http://www.minlnv.nl/portal/page?_pageid=1...p_file_id=29236

Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Jan Harteman

#20
CiteerBoete voor vrijlaten eekhoorns
Door LEO DE VRIES

1 juni 2008 AMERSFOORT - De Amersfoortse ondernemer Wim Pot krijgt een proces-verbaal van de politie, omdat hij afgelopen zaterdag tien uitheemse eekhoorns heeft uitgezet in de wijk Vathorst.

Het uitzetten van exotische dieren is verboden op grond van de Flora- en Faunawet. Inmiddels is al een van de Japanse witbuikeekhoorntjes doodgegaan.

De gemeente 'betreurt' de actie van Pot, die breed gesteund wordt in de buurt. De GroenLinks-fractie in Amersfoort en de landelijke zoogdierenvereniging VZZ eisen dat de dieren zo snel mogelijk gevangen worden. GroenLinks- fractievoorzitter Van 't Erve vraagt zich af of Amersfoort niet meer had moeten doen om het uitzetten van de dieren te verijdelen. Ook de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels vragen gesteld over de zaak.

Bron: http://www.ad.nl/utrecht/amersfoort/233747..._eekhoorns.html


Citeer'Ik ben als een boef afgeschilderd'
Door ESTHER SYTSMA

3 juni 2008 - AMERSFOORT - Amersfoorter Wim Pot is geschrokken van alle commotie rondom het uitzetten van de exotische eekhoorns zaterdag in Vathorst.

,,Ik ben bijna als een boef afgeschilderd.''

,,Ik vind het wel heel bijzonder, zoveel publiciteit. Lekker belangrijk ook,'' vertelt hij op cynische toon. ,,Hier in de buurt worden ook harddrugs verhandeld en in dit probleem is geen beweging te krijgen. Ik betreur daarom dat ik word afgeschoten.''


Pot weet niet of hij de knaagdieren ook zou hebben uitgezet als hij geweten had wat zijn 'goed bedoelde actie' zou losmaken. ,,Ik worstel nog steeds met de vraag waarom we wel eekhoorns uit hun leefgebied mogen verjagen, maar ze niet kunnen terugsturen.''

Volgens Pot is zijn initiatief puur bedoeld om de leefbaarheid te verhogen en de natuur te verbeteren. ,,En ik heb mij nota bene laten adviseren door een gecertificeerd bedrijf.''

Van de politie, van wie Pot een proces-verbaal zou krijgen, heeft de ondernemer tot op heden nog niets gehoord.


Wel heeft hij afgelopen maandag contact gehad met GroenLinks-fractievoorzitter Van 't Erve. ,,Binnen twee minuten kwamen we tot een gemeenschappelijk standpunt,'' vertelt Pot. ,,We vangen de eekhoorns en zetten daar rode eekhoorns voor in de plaats.''

Maar volgens Pot zal dit niet gebeuren. ,,Als je kijkt hoeveel instanties er nu al staan te springen. Dat zal bij rode eekhoorns niet anders zijn.''


De Vathorster ziet toch een positief punt in alle aandacht. ,,Ik hoop dat deze actie in heel Nederland de discussie opwekt over het gegeven dat dieren worden verjaagd uit nieuwbouwwijken en het niet mogelijk is hen terug te laten keren.''

Bron:
http://www.ad.nl/utrecht/amersfoort/233997...eschilderd.html
Zie ook onderaan deze pagina voor meer artikelen.

Leon Olsthoorn

CiteerVolgens Pot is zijn initiatief puur bedoeld om de leefbaarheid te verhogen en de natuur te verbeteren. ,,En ik heb mij nota bene laten adviseren door een gecertificeerd bedrijf.''
Dan ben ik benieuwd wat voor bedrijf dat was en misschien moet er eens bekeken worden of dat certificaat wel terecht is.

Daarnaast begrijpt deze man blijkbaar niet dat er verschil is tussen onze eigen rode eekhoorns en uitheemse eekhoorns uit de dierenwinkel.  
Jag gillar blommor, jag gillar träd, jag gillar naturen som den är!