kikkerdril op of onder smeltend ijs?

Gestart door marcel123, maart 20, 2006, 18:46:52 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

CiteerDit jaar kikkerdril op of onder smeltend ijs?

De eerste dagen van maart 2006 verrassen ons wat betreft het weer. Elke nacht temperaturen onder nul, overdag slechts lichte dooi en volop sneeuwbuien. Dit weerbeeld is al weken aan de gang. De afgelopen jaren waren we wel wat anders gewend. Warme en regenachtige dagen in februari en zelfs al in januari. En de natuur reageerde daarop door vroeg bloeiende planten en al vroeg zingende vogels. Ook de amfibieën kwamen al snel uit hun winterslaap en begonnen aan hun voorjaarstrek. Plaatselijke paddenoverzetgroepen moesten voorgaande jaren al vroeg in het seizoen schermen plaatsen en emmers ingraven om de kikkers, padden en salamanders veilig drukke verkeerswegen te laten oversteken. Dit jaar zijn de emmers tot nu toe nog leeg gebleven.


Dit zal echter spoedig gaan veranderen. De Herpetologische Studiegroep van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg verwacht dat de komende dagen bij stijgende nachttemperaturen, in combinatie met een voorjaarsbuitje, een explosie van trekkende kikkers en padden. De amfibieën zullen tegelijkertijd en massaal aan de voorjaarstrek beginnen. Vooral de Gewone pad en de Bruine kikker zullen dit als eerste gaan doen.


Bruine kikkers hebben bovendien de eigenschap om na aankomst in een poel, sloot of vijver het kikkerdril in de vorm van eiklompen binnen enkele dagen af te zetten. Het zijn zogenaamde "explosieve broeders": soorten die in een zeer korte periode het paargedrag en eiafzetting volbrengen. In ons land is nog maar één andere soort die dat doet, namelijk de Heikikker.


Gezien de huidige weersomstandigheden is het dus goed mogelijk dat we dit jaar het eerste kikkerdril gaan vinden in water dat nog gedeeltelijk is bedekt met een ijslaagje. Natuurliefhebbers en wandelaars moeten maar eens goed kijken in ondiepe, zonnig gelegen waterpartijen of oevers van tuinvijvers en poelen. Om een beeld te krijgen van het moment waarop in 2006 het eerste kikkerdril in Limburg wordt gevonden heeft de Herpetologische Studiegroep een actie opgezet om Limburgers aan te zetten hun waarneming te melden. Iedereen met een tuinvijver en mensen die wel eens in de buurt van een ondiep water gaan fietsen of wandelen wordt opgeroepen om de datum, het aantal en de locatie van het kikkerdril door te geven aan de studiegroep. Dit kan heel gemakkelijk via de speciale internetpagina van de actie (www.kikkersvanlimburg.tk). Onder de eerste 25 meldingen wordt een gratis jaargang van het Natuurhistorisch Maandblad verloot. Als de winnaar al een abonnement heeft, krijgt hij of zij een passend alternatief in de vorm van een natuurboek.

Maaswitje

Sterrenschot of sterrensnuitsel.

In het paddestoelenforum en ook in het libellenforum is dit verschijnsel al besproken:
op http://home.hetnet.nl/~henk-1/amfi4.htm staat er het het volgende over:
"Sterrenschot wordt in de winter of zeer vroege voorjaar gevonden.
Vroeger wist men niet waar deze raadselachtige substantie vandaan kwam en zo ontstond in het volksgeloof het idee dat die geleiachtige klompen wel van de sterren afkomstig konden zijn.
Sterrenschot, ook wel Sterrensnuitsel genoemd.
In die tijd van het jaar door reiger, bunzing enz. gegeten vrouwtjeskikkers en -padden zijn maar gedeeltelijk te verteren.
De eierstokken (al in conditie om dril af te zetten) van de prooi gaan in de maag van de rover enorm opzwellen en worden vervolgens uitgebraakt als sterrenschot. "

Vanmiddag heb ik een foto van dit fenomeen kunnen maken en hierop is duidelijk te zien dat het (onbevruchte?) kikkerdril samen met de eierstokken weer worden uitgebraakt. De foto is genomen in de Herperduinen bij Oss.

Met vriendelijke groet,
Andre den Ouden
Met vriendelijke groet,
André den Ouden