3 schorpioenvliegen

Gestart door bruggeman, juni 26, 2008, 21:45:23 PM

Vorige topic - Volgende topic

bruggeman

Drie verschillende exemparen van 3 vindplaatsen. Wat mij betreft zou het dezelfde soort kunnen zijn,

gr Ida

!: vorkje aan staart, gespleten mondddelen
groet,
Ida

bruggeman

#1
twee, ook met vorkje, monddelen?
groet,
Ida

bruggeman

#2
drie, haakje, gespleten monddelen
groet,
Ida

Arp

Hoi Ida,

Het zijn in elk geval drie meisjes (vandaar de overeenkomst in de vorm van de staart) ;)

Dames zijn wat hachelijker een naam op te plakken dan heren omdat je vrijwel alleen op de vleugeltekening af kan gaan en geen hulp hebt van uitstulpingen aan ab.seg. 3 of 6 en de herkenningscriteria op de mannelijke staarttang.

Voorts ga ik er vooralsnog vanuit dat de recent verschenen sleutel voor Frankrijk ook in Nederland gebruikt kan worden. Ik heb zelf nog geen erg gekke dingen kunnen vinden, dus zolang niemand het tegendeel aantoont ga ik er maar vanuit dat het goed is.

Dat gezegd hebbende:

1. Is een Panorpa vulgaris (basaalvlek over 2 cellen, zware apicale tak van een relatief dunne pterostigmale band)

2. Is (vrijwel?) zeker Panorpa germanica - het is in elk geval een voor germanica gebruikelijke vleugeltekening en ik heb nog nooit een communis of dergelijke gezien met deze tekening. Enige twijfel: Er zullen misschien mensen zijn die meer/(wel) ervaring hebben en die zeggen dat het wel voor zou kunnen komen ... (dan hoor ik het graag!)

3. Panorpa communis of P. vulgaris - kan ik vanuit die kijkhoek niet goed tussen kiezen (vermoed communis, maar te onzeker ...). Heb je daar nog een foto van die iets meer op de rug genomen is?

Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt

bruggeman

#4
Alvast heel erg bedankt voor dit uitgebreide en leerzame antwoord. Ik zie trouwens net het andere item of schorpioenvliegen met nog veel informatie en prachtige fotoos. Geweldig!

soort 3 vervolg. Dit is wat ik nog te bieden heb. Ik hoop dat het de benodigde gegvens biedt,

gr Ida
groet,
Ida

bruggeman

#5
en deze
groet,
Ida

Arp

Hoi Ida,

Ben je boos als ik zeg dat ik niet eens zou durven beweren dat die twee hetzelfde dier zijn als jouw aanvankelijke nr.3 ??  :whistle:

Anyway, of het nou hetzelfde dier is of niet, ik vind ze helaas toch allemaal net te onduidelijk ... meer dan "vermoedelijk Panorpa communis" durf ik er echt niet van te maken - sorry!
Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt

bruggeman

Nee natuurlijk niet. Ik maakte ze pal na elkaar, maar de ene zit op brandnetel en de andere op zevenblad. Dat had ik moeten zien. Nee, ik heb geen betere foto (heb nog even in de prullebak gekeken, maar ook daar niets). Jammer. Maar ik heb een heleboel geleerd en dat is een gode start voor verder. En liever een "eerlijk" onzekere determinatie dan valse zekerheid. Want dat leidt alleen maar tot verwarring,

mijn welgemeende dank dus,

Ida
groet,
Ida