Brulkikkers worden weggevangen

Gestart door Raymond Creemers-RAVON, november 05, 2010, 21:56:07 PM

Vorige topic - Volgende topic

Raymond Creemers-RAVON

Begin september is in Baarlo (Noord-Limburg) voortplanting gevonden van brulkikkers. We hebben nu ca. 75 wateren in de omgeving onderzocht op het voorkomen van larven (ze worden heel groot en moeten daarom als larve overwinteren in de wateren) en in twee tuinvijvers zijn larven aangetroffen. Daarnaast zwierven er deze zomer ook enkele losse volwassen Brulkikkers in Baarlo rond, ook vooral in tuinvijvers. Er is vrij veel media-aandacht geweest, wat als voordeel heeft dat iedereen ervan overtuigd kon worden van de noodzaak om in te grijpen. De situatie in Vlaanderen is iets wat we in Nederland voor willen zijn, daar zijn in tien jaar tijd hele beekdalen gekoloniseerd en is bestrijding niet of nauwelijks meer mogelijk.

De twee tuinvijvers zullen de komende tijd worden droog gelegd (leeg pompen), de overwinterende larven en kikkers worden verwijderd en er komt een scherm rond de vijvers.
Deze schermen zullen volgend seizoen de kikkers weg moeten vangen, voor de zekerheid worden ook fuiken in de vijvers geplaatst.

Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar het voorkomen van de schimmelziekte (chytrid) en het aantonen van brulkikkers en voortplanting via "omgevings DNA" (environmental DNA). Dit is een relatief nieuwe en experimentele  :micro: techniek waarbij watermonsters worden geanalyseerd op DNA fragmenten van een soort.

We hebben ook uit de rest van Nederland veel "waarnemingen" van vermeende brulkikkers  binnen gekregen, na doorvragen en foto's opvragen blijkt dit veelal loos alarm. Twee tot drie plekken zijn echter wel mogelijk verdacht en zullen komend veldseizoen nog nader onderzocht worden.
 Jeroen Nagtegaal

Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

marcel123

CiteerHulpdiensten hebben in Baarlo, vlakbij Venlo, groot alarm geslagen   wegens de stijgende waterstanden van de beken in het kerkdorp.
Gelukkig zitten ze in een vijver, anders zou je de hele beek stroomafwaarts moeten onderzoeken.

Herkenning van de brulkikker:
http://www.ravon.nl/LinkClick.aspx?fileticket=43GN7PYLKl8%3d&tabid=221

Jeroen Nagtegaal

En de andere kant van de maas ligt hoger dan de kant van Baarlo.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Raymond Creemers-RAVON

#4
De vindplaatsen van de brulkikker zijn (gelukkig) niet door de beken overstroomd, er zijn dus geen larven in de beken terecht gekomen. We starten binnenkort met de wegvangactie van overwinterende larven. De afgelopen RAVONdag bracht trouwens weer twee vindplaatsen aan het licht, maar dat waren eenmalige meldingen uit de jaren negentig op plekken waar ze nu in ieder geval niet meer voorkomen.