Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Determinatie van Eikapsels van haaien en roggen van de Nederlandse kust  (gelezen 957 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Arie Twigt

  • Admins
  • Offline Offline
  • Berichten: 339
Determinatie van Eikapsels van haaien en roggen van de Nederlandse kust
« Gepost op: november 30, 2018, 20:44:21 pm »

Op het Nederlandse strand kunnen eikapsels van haaien en roggen aanspoelen. Gezien er verschillende eierleggende soorten haaien en roggen zijn waarvan het eikapsel gevonden kan worden op ons strand hieronder een overzicht van de soorten die de afgelopen tijd zijn gevonden,plus een aantal links voor determinatiemiddelen.
Vooral roggeneikapsels kunnen moeilijkheden opleveren bij de determinatie: Stekelrog wordt vaak verward met Gevlekte rog. Golfrog wordt vaak verward met Gevlekte rog.

Op de site van de Dutch Shark Society is een gratis determinatiegids te downloaden:
http://www.dutchsharksociety.org/de-grote-eikapsel-jacht/?lang=nl
Verder biedt de site van Stichting ANEMOON soortbeschrijvingen met informatie;
http://www.anemoon.org/flora-en-fauna/soorteninformatie/soorten/id/607/eikapsels-roggen-en-haaien

We onderscheiden twee groepen in de eikapsels: haaien en roggen.
Haaieneikapsels hebben in tegenstelling tot roggeneikapsels geen stekels maar gekrulde draden op de hoeken van het kapsel. Verder bezitten de haienkapsels geen zoom, in tegenstelling tot veel soorten roggenkapsels. hieronder per groep aangegeven wat de meeste gevonden soorten zijn:

Van de Scyliorhinidae (Kathaaien) spoelen twee soorten aan op het Nederlandse strand:

Hondshaai S. canicula:
Algemene soort: spoelt vaak in trosjes aan. Kan variŽren in kleur. Rechthoekig kapsel (lengte/breedteverhouding 2/1) met op de hoeken gekrulde draden.
Kathaai S. stellaris:
Zeer zeldzame soort: indien gevonden, vaak enkel. Grijszwart tot donkerbruin. Langwerpig kapsel (lente/breedteverhouding 3/1) met op de hoeken gekrulde draden met dikke gerimpelde randen van het eikapsel.

Van de Rajidae (Echte Roggen) zijn meer soorten bekend, we behandelen de meest gevondene:

Stekelrog R. clavata:
Algemene soort: Variabel in kleur, wat overigens voor veel soorten eikapsels geldt. Iets langwerpig eikapsel met brede zomen. Stekels op de hoeken allen ongeveer even lang.
Gevlekte rog R. montagui:
Schaarse soort: langwerpig eikapsel met zeer smalle zomen. kleiner dan de Stekelrog. Stekels op de hoeken ongeveer even lang.
Sterrog A. radiata:
Schaarse soort, vooral op de Waddeneilanden: klein eikapsel, zeer ruw oppervlak dat aan teer doet denken.
Blonde rog R. brachyura:
Zeldzame soort: groot eikapsel, proximale horens (horens aan de zijde met de uitgang voor de rog) langer dan distale horens onderste horens, aan de dichte zijde van het eikapsel). Zomen dun.
Golfrog R. undulata:
Zeer zeldzame soort: Groot eikapsel, wordt vaak verward met de Gevlekte rog. Het verschil is de grootte: Golfrog is een stuk groter dan Gelvekte rog. Horens ongeveer even lang, Distale horens echter vaak sterk gekromd.

Verder zijn er nog enkele soorten gemeld zoals Grootoogrog, Kleinoogrog en Vleet. Deze soorten zijn of uiterst zeldzaam of gemakkelijk herkenbaar. Reageer bij twijfel in dit topic met een link naar de waarneming.
Gelogd
Vriendelijke groeten,

Arie Twigt
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.046 seconden met 20 queries.