Gebruik data waarneming.nl door jagers of jachtverenigingen

Gestart door RB, juni 11, 2024, 15:49:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

RB

Hoi allen,

ik denk dat vrijwel iedereen op waarneming.nl natuurliefhebber is en niet graag zou zien dat zijn/haar waarneming gebruikt wordt om dieren te doden. Wij zullen echter geen inzicht hebben of verkrijgen of data van waarneming.nl gebruikt wordt door jagers en/of jachtverenigingen. Om deze reden heb ik vorig jaar bij een waarneming van een Wild Zwijn de locatie van de waarneming verborgen, per ongeluk permanent overigens. Hetzelfde ben ik vergeten te doen bij het de Edelherten die ik begin mei zag. Deze data is daardoor dus vrij toegankelijk en daardoor vatbaar voor misbruik door jagers.

Is het een idee om de locatie van waarnemingen van dieren waar door jachtverenigingen/jagers op gejaagd wordt/mag worden standaard voor een bepaalde periode (een jaar?) verborgen te maken?

Zou dat een welkome aanpassing zijn?

bas.drost96

Met name buiten Nederland zijn veel zoogdieren die gevoelig zijn voor stroperij vervaagd. Als ik eerlijk ben, twijfel ik of het nut heeft om waarnemingen van edelherten en wilde zwijnen te verbergen, aangezien veel jachtverenigingen goed weten welke soorten waar voorkomen. Maar het staat je natuurlijk altijd vrij om je eigen waarnemingen te verbergen.
Groeten,
Bas
Totaal 4075 soorten op waarneming.nl ingevoerd

Admin bladvlooien

tekenaar

#2
Ik denk niet dat jagers waarneming.nl nodig hebben. Fotografen daarentegen ...

Afgezien daarvan juich ik het toe wanneer waarneming.nl gebruikt wordt bij de signalering en bestrijding van exoten. En ook dat kan betekenen dat dieren gedood worden. Dieren die anders veel ellende kunnen veroorzaken voor andere dieren.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/