Gekopieerde waarnemingen: dubbele tellingen in statistiek?

Gestart door Timon Boumon, februari 10, 2024, 11:58:59 AM

Vorige topic - Volgende topic

Timon Boumon

Hoi,

Wat ons al een tijdje opviel wil ik nu toch even bespreken...

Bij het invoeren van nachtvlinders met onze insectenwerkgroep zorgen we ervoor dat telkens één iemand alles invoert. De andere deelnemers van een telling kunnen dan achteraf simpelweg alles kopiëren, zodat de waarnemingen ook in hun lijst tevoorschijn komen. Gekopieerde waarnemingen waren, volgens ons toch, ooit bedoeld om dubbele tellingen te vermijden in statistieken. Het afgelopen jaar viel op dat deze allemaal als afzonderlijke waarneming worden meegeteld in statistieken. Was dit eerder zo, dat weet ik niet.

Voorbeeldje gisteravond in Liedekerkebos:
We telden 591 Perentakken. Na kopie van een collega komen er 1182 (x2) bij op de teller:
https://waarnemingen.be/locations/30410/observations/?species=1831&date_after=2024-02-09&date_before=2024-02-09&advanced=on
https://waarnemingen.be/locations/30410/species/

Hoe gaat dit juist in zijn werk om realistische statistiek te krijgen?

Alvast bedankt!

Timon

RutgerB

Het kopiëren is in eerste instantie volgens mij gewoon een handigheid om niet alles zelf te hoeven invoeren en toch de waarnemingen 'te hebben'.  Je kan er dan mee doen wat je normaal met waarnemingen zou doen. Ook bijvoorbeeld verplaatsen op de kaart, foto aan toevoegen, extra info bij schrijven, de soort wijzigen etc. etc. Dat betekent dus ook dat het autonome waarnemingen zijn geworden die gewoon meetellen.

Volgens mij werd en wordt er nergens op de site al 'ontdubbeld', ook niet bij statistieken. Zie bijv. https://waarnemingen.be/species/228/statistics/  Die 726 individuen januari 2024 betreffen 1 Blauwe rotslijster.

Timon Boumon

Ja, inderdaad, helemaal wat je schrijft. Handig is het zeker, maar het vraagt dan wel wat data-opkuiswerk als je ooit met wat gegevens aan de slag wil.
Zou handig zijn mocht je echt zo'n waarneming kunnen linken aan elkaar, om zo'n zaken uit te kunnen sluiten, lijkt me. Maar misschien is dit niet zo simpel als dat ik denk, natuurlijk :)

Groetjes,
Timon

RutgerB

#3
Er zit nu al een verbinding tussen volgens mij. Er staat 'kopie van ....' met een link naar het origineel.

Als het zonder direct kopiëren (maar het feitelijk wel dezelfde individuen betreft) wel cumulatief wordt weergegeven is het wel de vraag of het op bepekte schaal ontdubbelen op de site zelf nodig is. Mogelijk zorgt ontdubbelen ook voor verwarring of discussie in het statistiekscherm (waar is mijn melding?).