Hoofdmenu

buffelkopeend

Gestart door hiskodevries, november 09, 2004, 15:07:21 PM

Vorige topic - Volgende topic

hiskodevries

Jan Harteman, hoe klein/groot is de kans dat het beest op het ijmeer wild is ?
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Pauljp

Beste Jan,

ook van mij een vraag voor je. Op www.degrauwegans.nl (de website van flevoland) is een foto te zien van een geringde Buffelkopeend.

Ik heb eigenlijk twee vragen, ik hoop dat je me kunt helpen!

1. Is deze Buffelkopeend dezelfde als die van Muiden (gelet bijvoorbeeld op de vorm van de witte vlek)?

2. Worden dit soort ringen ook gebruikt in waterwildcollecties?

Ik ben heel erg nieuwsgierig!

Alvast heel hartelijk dank,

groeten,

Paul

link naar foto:
Buffelkopeend Lepelaarsplassen

matthijsbroere

Via EBNNL zijn er op het moment een hoop e-mails over de buffelkop te lezen.

De ring schijnt niet gebruikelijk te zijn in wildwatercollecties, maar komt ook niet voor in de ringendatabase van Amerika/Canada. Het lijkt er dus sterk op dat de vogel wel degelijk een escape is.

Nog even afwachten maar over verdere berichtgeving.
Matthijs Broere

roelof

De foto van de Buffelkopeend in de Lepelaarsplassen lijkt mij in ieder geval niet om dezelfde vogel te gaan als die in Muiden omdat de witte vlek op de kop van de vogel van de Lepelaarsplassen op een andere plek zit en veel kleiner is en omdat op 9 november gezien is aan de vogel in Muiden dat die rechts geen ring heeft terwijl de vogel op de foto rechts wel een duidelijke ring heeft.

Pim

Beste medevogelaars,

Stel dat de vogel geen ring omheeft dan zegt dit toch nog steeds niks.
Tijdens vele wandelingen door de lage landen heb ik diverse kneuterboertjes gezien met waterwild zonder ringen!

Ik weet dat de meeste "verzamelaars" hun vogels ringen, maar juist die mensen die ze niet ringen nemen het niet zo nauw met hun collectie.

Ik gun natuurlijk iedereen een wilde uit verwegistan overgevlogen buffelkopeend!

groetjes,

Pim ;)  
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Jan Harteman

#5
Buffelkopeenden zijn in waterwild collecties dermate gewild dat de kwekers van deze soort het op alle mogelijke manieren wel beletten dat ze zouden ontsnappen ;) bovendien is een ongeringde Buffelkop minder waard omdat hiervan het geboortejaar niet valt te achterhalen...en geen enkele kweker wil het risico lopen om met een ongeringde eend een oud bejaardje in huis te halen.
Wat dat betreft neem ik aan dat alle Buffelkopkwekers hun jonge eenden echt wel ringen. Daarbij is het een vrij kostbare soort die men liever niet laat ontsnappen.

De ring op onderstaande foto zou een ring kunnen zijn die uit een nederlandse collectie afkomstig is...er wordt namelijk ook gebruik gemaakt van kleurcodes (die elke 10 jaar terug komen) en gezien de zwarte kleur zou het een Buffelkop kunnen zijn die geboren is in 2004. Maar ben er niet 100% zeker van.

http://website.webcenter.lycos.nl/www.degr...felkopeend3.jpg

Het mag duidelijk zijn dat bovenstaande Buffelkop een vrouwtje is.

Over de andere waarneming zijn de 'specialisaten' cq kwekers nog niet zeker van het geslacht...
Van de 10 mensen die ik heb gesproken zeggen 5 dat het een jonge man is...de overige 5 zeggen dat het een vrouwtje betreft. Ikzelf denk een vrouw, dus dat zou de verhouding geven van: 5 voor man, 6 voor vrouw... maarja, we zouden graag een duidelijkere foto zien ;)

En of er inderdaad een mogelijkheid is dat een of beide eenden van over de Atlantische Oceaan komen vliegen...tjah vast wel mogelijk, maar de kans dat het ontsnapte eenden betreft is zeker groter, ondanks het feit dat kwekers deze eend liever rijk dan kwijt zijn.
In feite moet het verschil tussen wild of tam makkelijk te achterhalen zijn. In gevangenschap voert men deze eenden zogenaamde floating (drijvend voer). Ik kan me voorstellen dat wilde Buffelkopjes dit voer niet eten omdat ze er niet mee zijn opgegroeid. Iedere tamme Buffelkop daarentegen zal het voer vast wel kennen en dus vlot van dit voer gaan eten....maarja, nu nog zorgen dat iemand de proef op de som neemt  B)  

jasper

#6
Weet iemand toevallig of hij vandaag nog is gezen? Wou eigenlijk proberen morgen effe langs te gaan, maar dat heeft natuurlijk geen zin als hij er niet meer is.

Jasper

Edwin

Hoi Jan zou jij antwoord op de volgende vragen kunnen geven?
Als een buffelkop gewend is aan floating food zou die dan ook minder duiken,zou die dat verleren,(na enkele generaties in gevangenschap) mocht z`n buffelkop ontsnappen gaat deze dan op zoek naar drijvend voedsel? Zou het een indicatie voor een tamme vogel zijn als deze  voedsel van de oppervlakte eet? Hoe kan je het verschil tussen een (1e jaars)vrouw en een 1e jaars man zien.

PS volgens mij zijn de vogels vandaag niet meer gezien!

Jan Harteman

Ook gekweekte Buffelkoppen duiken de hele dag door, dat geldt voor ieder exemplaar en bovendien ook van andere duik- en zee-eenden.
Ik strooi zelf ook zinkend voer, juist omdat ik hun natuurlijke gedrag wil blijven stimuleren. Maar ook als ik dat niet zou doen blijven de eendjes duiken zoekend naar voedsel, er ligt altijd wel iets eetbaars op de bodem. Verleren doen ze het sowieso nooit, ook niet na generaties van nakweek.

Een eerstejaars man heeft een grotere witte vlek op zijn gezicht dan een vrouw. Bovendien heeft een eerstejaars man wittere flanken dan een vrouwtje. Dat zijn de voornaamste verschillen.

Edwin

Bedankt jan.
Groet Edwin.