draadwatje

Gestart door Geum rivale, december 01, 2023, 19:24:53 PM

Vorige topic - Volgende topic

Geum rivale

Ik zou graag willen weten welke soort dit is. Beeldherkenning van Waarneming komt niet verder dan "Myxomyceet indet.", andere beeldherkenningssoftware suggereert Peervormig draadwatje of Roodstelig netwatje. Foto met vervaagde kleuren vandaag (1 of 2 weken later dan de andere, zelfde plek).
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/294066054/.
1 Myxomyceet indet - Myxomycota indet.
datum: 2023-12-01
locatie: Kootwijk - Kootwijkse Veld (GE)

foto's:


Kees van Reenen

Marian Jagers

Hallo Kees,
Je vondst is nog onrijp en daarmee feitelijk niet te determineren. Kou en nattigheid vertragen het rijpingsproces maar rechts op de laatste foto oogt wel rijp materiaal aanwezig.
 
Groeten Marian

Geum rivale

Is er dan voor determinatie een microscoop nodig of kom je met een scherpe foto ook een eind? En hoe zit het met het 'watjes'-stadium, is dat nog later?
Kees van Reenen

Marian Jagers

Alleen een beperkt aantal soorten slijmzwammen is van foto te herkennen en uiteraard zijn daarvoor goede foto's nodig, ook van de zijkant. Het 'watjesstadium' komt inderdaad pas later. Zie mijn toelichting https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,365525.0.html

Als je iets vindt waarvan je graag de naam wilt weten, zal het rijp materiaal moeten zijn dat je dan kunt opsturen aan Hans van Hooff, zie https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,18045.0.html.
Groeten Marian

Geum rivale

Bedankt voor de toelichting. Ik heb nu ook de uitgebreide uitleg gelezen en weet nu dat ik de volgende keer moet zoeken naar rijpe exemplaren en daarvan de best mogelijke foto's moet maken.
Is dit dan een plasmodium? https://waarneming.nl/observation/294234416/ Ik dacht dat het Heksenboter was, maar de beeldherkenning kan er niks mee. Welke andere soorten komen in aanmerking?
Kees van Reenen

Marian Jagers

Je mag het plasmodium noemen. De ontwikkelingsfase waarin een slijmzwam z'n vruchtlichaam (-lichamen) aan het vormen is, heeft volgens mij geen aparte naam. 
Gezien de grote, kleur en vorm is de kans wel groot dat het Heksenboter is.
Groeten Marian

Geum rivale

Bedankt, dan houd ik het daarop.
Kees van Reenen