Zwarte specht niet welkom bij Groene Spechten?

Gestart door Martijn W., november 08, 2023, 22:45:13 PM

Vorige topic - Volgende topic

Martijn W.

Gisteren was een Zwarte Specht langdurig bezig met een boom, terwijl 2 Groene Pechten in de nabijheid aan het roepen waren.

Ik vraag me af of dit algemeen gedrag is en dit bijv. voedselconqurentie tegen dient te gaan. Het was trouwens niet zo dat de Zwarte Specht zich er veel van aantrok.

Het valt me wel op dat op sommige locaties of de Zwarte of juist de Groene relatief sterk vertegenwoordigd is.

Het lijkt me een leuk weetje.. maar dan moet het wel kloppen. Dus ik vraag me af of iemand dit kan bevestigen (of niet).

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/292558089/.
1 Zwarte Specht - Dryocopus martius
datum: 2023-11-07
locatie: Zeist - Krakeling (UT)

foto's:






Was meer dan een uur met deze boom bezig (2 gaten). Zag (zeer waarschijnlijk) deze -vanuit de verte- richting deze locatie vliegen. Kort daarna was langdurig de roep van Groene Spechten te horen. Eenmaal aangekomen waren 2 Groene Spechten regelmatig kort in de buurt te horen (een gezien). Het leek alsof ze de aanwezigheid van de Zwarte Specht niet wisten te waarderen.


Het gaat ook om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/292559054/.
2 Groene Specht - Picus viridis
datum: 2023-11-07
locatie: Zeist - Krakeling (UT)


geluiden:
https://waarneming.nl/sounds/227234/
Waren langdurig in de verte aan het roepen, later een waarneming van dichtbij kunnen doen.

tekenaar

Ik heb hier zwarte, groene, grijskop en grote bonte samen in hetzelfde bosgebied (in Slovenie). Ik heb niet de indruk dat ze elkaar ontwijken of in de weg zitten. Wel zijn ze solitair en ik kan me niet herinneren meerdere soorten spechten op hetzelfde moment gezien te hebben. 
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Martijn W.

De confrontatie was trouwens zeer vreedzaam te noemen. Ik heb de Groene Specht op een paar bomen afstand de Zwarte zien naderen, maar meer niet.

Nu ik actiever waarneem, ben ik me wel meer bewust dat ik vaak maar een flits van het bosleven meekrijg. Een vergelijking: Een tijdje terug zag ik 2x binnen een paar weken een ree in een gebiedje met een hoge dichtheid aan wandelpaden. Ook lopen hier ook vaak honden los (terwijl het niet mag). De kans dat ik (als waarnemer) een dergelijke confrontatie zou zien is heel erg klein. Echter dat het ooit gebeurt (of is gebeurd) is vrijwel 100%.

Zo zijn wellicht meer interacties moeilijk waarneembaar, terwijl de effecten behoorlijk zijn.

Het grappige van deze Zwarte Specht was dat die zich ook heel weinig van mensen aantrok.
 

tekenaar

Dat zijn leuke waarnemingen :) In Nederland zag ik wel edelherten, zwijnen en reeen wanneer de dieren dan door andere wandelaars waren verstoord en daarna langs mij heen liepen - omdat ikzelf heel rustig was. Die andere (luidruchtige) wandelaars hadden dan niets gezien.

Ik woon nu een stuk wilder (achter mijn dorpje begint het grootste beukenbos van de wereld), maar het principe blijft hetzelfde: rustig zijn en alle zintuigen open zetten :)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Martijn W.

#4
Grofwild (anders dan Ree) daar maak ik tegenwoordig weinig kans op. In de buurt vooral parkbossen, met de kortste afstand tot een paadje 100 m - 200 m. 

Aan de randen zijn wel vaker reeën te zien, maar dat ze midden in een eilandje van bomen staan komt minder voor, maar is inderdaad het leukst om waar te nemen. Ik vermoed dat het 1e jaars reeën waren.

Misschien dat ik ze zelfs net na de geboorte heb waargenomen:

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/274155016/.
3 Ree - Capreolus capreolus
datum: 2023-05-30
locatie: Bilthoven - Houdringe (UT)

foto's:




Voor vogels zijn de parkbossen gelukkig goed genoeg. Wel valt het me op dat een Zwarte Specht waarnemen waar veel Groene zijn waargenomen (en andersom) weinig voorkomt, dat zou trouwens ook typisch kunnen zijn indien er ruimte gebrek is. Wie weet?