welke Empicoris ?

Gestart door peter van santbrink, september 17, 2023, 11:11:38 AM

Vorige topic - Volgende topic

peter van santbrink

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/287921489/.
1 Empicoris spec. imago, klopnet
datum: 2023-09-14
locatie: Schiedam (ZH)

foto's:


> 5 mm

pdeknijff

Schaarse muggenwants Empicoris rubromaculatus
Met vriendelijke groet,

Peter de Knijff

peter van santbrink

bedankt Peter, ik zie trouwens dat deze soort naar vrij algemeen is aangepast, was al verbaasd dat ik deze soort bij bijna elke klopnet actie tegenkwam  ;D

a1000

Is dit niet de gewone muggenwants?
Zie het witte korte streepje niet

M.v.g.
Henry

peter van santbrink

ben niet bekend met deze groep, maar zie volgens mij op foto 3 een wit streepje op de zijkant die niet door lijkt te lopen

gbeersma

Dat denk ik ook. De foto's zijn eigenlijk schuin van boven genomen, waardoor je het streepje moeilijk ziet. Het beste te zien op de vierde foto, niet de grote lange witte strepen, maar daar onder op de rand van het halsschild, net boven het driehoekige zwarte vlekje op de poot. Ruim een week geleden zag ik dit exemplaar waarop het denk ik beter te zien is.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

pdeknijff

Het distaal roodgekleurde pterostigma is ook een aardige pointer. En, inderdaad, perfect van opzij (zoals b.v. hier: https://waarneming.nl/observation/288321857/) maakt de herkenning is makkelijker.

De status van wantsen kan erg snel veranderen, Deze soort is daar een fraai voorbeeld van, maar er zijn er nog meer. Maar, vergis je niet, er zijn nog heel veel plekken waar je je wild kunt kloppen of slepen maar deze soort kom je er echt niet tegen. Blijkbaar zit je in een goede hoek. Kijk maar eens naar deze kaart: https://waarneming.nl/species/624897/maps/?start_date=2000-03-23&interval=15552000&end_date=2023-09-19&map_type=grid5k. Hier staan niet alle vangsten/waarnemingen in verwerkt, maar er zijn nog genoeg "blinde"5X5 km hokken.
Met vriendelijke groet,

Peter de Knijff