Boomkikkers in de Zuid-Hollandse Duinen

Gestart door Jan-Freerk Kloen, juli 18, 2023, 10:27:59 AM

Vorige topic - Volgende topic

Jan-Freerk Kloen

Afgelopen winter is er een onderzoek gepubliceerd over de herkomst van de exotische boomkikkers in Meijendel en omgeving. Dit bleken op basis van genetisch onderzoek zelfs andere soorten te zijn: de oostelijke en Italiaanse boomkikker. Om deze reden zijn de waarnemingen in de buurt van Den Haag aangepast naar de juiste soort.
Voor wie meer wil lezen: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=30090 (inclusief verwijzing naar het onderzoek zelf).

Hieronder staan de betreffende wijzigingen. We willen jullie vragen om ook in de toekomst de waarnemingen als volgt in te voeren.


Boomkikker - Hyla arborea -> Oostelijke boomkikker - Hyla orientalis:

Gebieden: Katwijk (gemeente), Wassenaar (gemeente), Scheveningen - algemeen, Den Haag - Hubertuspark e.o. Hier vallen heel Meijendel en Berkheide ook onder.
Op basis van genetisch onderzoek betreft het een andere soort: [Oostelijke boomkikker: Hyla orientalis] (https://waarneming.nl/species/798142/).


Boomkikker - Hyla arborea -> Boomkikker onbekend - Hyla spec.:

Gebieden: Den Haag - Westduinpark, Den Haag - Loosduinen, Den Haag - Ockenrode (Hyacintenbos), Westland (gemeente)
Op basis van genetisch onderzoek betreffen het twee niet te onderscheiden soorten (oostelijke of Italiaanse): [Boomkikker onbekend - Hyla spec.] (https://waarneming.nl/species/264694/).
Jan-Freerk Kloen (JFK)
Validator Libellen & Reptielen en amfibieën

JFK Natuurblog
Beleef de natuur!
www.jfknatuurblog.com