beestjes vangen tijdens je vakantie

Gestart door tekenaar, september 19, 2006, 19:09:28 PM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

Nederlanders gedragen zich in het buitenland al snel alsof ze thuis zijn. Kennelijk betekend dat beestjes vangen "voor de foto" ook als die beestjes beschermd zijn. Ik krijg de indruk dat Nederlanders op dit punt "koplopers" zijn en dus een slechte naam hebben bij buitenlandse collega's. Ik vraag me nu twee dingen af:

- denk ik dit alleen maar of is dit echt zo?

- is er wat aan te doen (landgenoten normbesef bijbrengen) of moet ik accepteren dat mijn landgenoten een stelletje barbaren zijn?  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Jeroen Nagtegaal

Ik heb zkeer als ik het amteriaal bij me heb de neiging om te gaan vangen, ik heb zelf toen ik een week op cshier zat niks van een net meegenomen omdat er veel mensen lopen en het natuurlijk een verkeerd beeld geeft, maar ik denk zker dat je wel enigzins gelijkt zult hebben, ik heb zlef namelijknooit een buitenalnder beestjes zien avngen in Nl, uitgezonderd enkele belgen,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

marcel123

Ik heb ook begrepen dat Nederlanders een grotere interesse hebben in de natuur dan buitenlanders..

Jeroen Nagtegaal

Daar zit denk ik ook wle iets in, de belgen zijn er trouwen sook goed meebezig hoor,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

wj_emsens

#4
Ik doe het soms ook wel, geef ik eerlijk toe. Maar dat is meestal niet voor 'de foto', maar eerder voor de determinatie (en vervolgens ook wel een foto). Anders zie ik er het nut ook  niet echt van in.
Maar wees eens eerlijk, ik denk dat menig natuurliefhebber zich al schuldig gemaakt heeft aan het vangen van beestjes, al dan niet in het buitenland.
Willem-Jan Emsens

tekenaar

mmm, ook wanneer het gaat om soorten die ter plaatse beschermd zijn? Ik kan me ongeveer voorstellen hoe wordt gereageerd wanneer een stel buitenlanders onze geelbuikvuurpadden even vangen voor de foto... Als een landgenoot dat doet is de reactie al heftig...  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

wj_emsens

#6
Dat is nu net het probleem. Ik ga heus niet met een checklist rondlopen waarop alle beestjes staan die in een bepaald land al dan niet beschermd zijn, alvorens ze eventueel te vangen. Niet alle dieren genieten in alle landen dezelfde status.
Ik denk dat je voor jezelf een grens moet trekken wat kan en wat niet kan.
Wat dat betreft is Nederland een vrij extreem land, als je hier aan een beschermd dier zou komen staat de hele boel op stelten. Terwijl een groot deel van deze beschermde dieren allesbehalve bedreigd is wanneer je ze op een grotere schaal bekijkt. En het feit dat Nederlanders en Belgen zoveel beestjes zouden vangen, is m.i. ook enkel en alleen te verklaren omdat we er gewoon meer interesse voor hebben.
Ongelooflijk hoeveel keer mensen in het buitenland mij al met hun blik voor gek hebben verklaard omdat ik een verrekijker in mn handen had...
Willem-Jan Emsens